Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 uniamp x2 koncept

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2.1 uniamp x2 koncept

Witam,z góry mówię że jestem nowy na forum jak i w elektronice.
    Planuje budowę zestawu do słuchania muzyki w kwocie do 1000zł ,planuje wykorzystać 2 uniampy od Irka z tego forum przy czym jeden zostanie zmostkowany i zostanie napędzony nim sub.Wiem ze jako poczatkujacy porywam się na coę dość zaawansowanego ale nikt mnie nie goni i mam dużo czasu aby nadrobic potrzebna wiedze :)
    Mam nadzieje ze uniamp nadaje sie dość dobrze na sekcje niskotonową,oraz że nie bedzie wiekszego problemu z zasileniem tego z jednego toroida.

Prosze o cenne uwagi i wskazówki jak najlepiej podejść do problemu aby stosunek cena/jakość był jak najkorzystniejszy

Zamieszczone przez jozef213 Zobacz posta
    nie bedzie wiekszego problemu z zasileniem tego z jednego toroida.
    bez podstawowej wiedzy niestety bedzie to problem

tylko ze jak bedziesz kupowal nowe toroidy to minimalnie drozej wyjdzi zakup 2 traf

a co z filtrami? jak chcesz podzielic sygnal miedzy stereo a suba?

Skomentuj

jesli chodzi o podzielenie sygnału myslalem ze znajde jakis gotowy kit przedwzmacniacz np cos z oferty avt,jeśli zaś chodzi o zasilanie z 1 trafa chcialem zamowic trafo z 2x wieksza iloscia wyprowadzeń aby były dla 2 koncowek mocy.

Skomentuj

chcialem zamowic trafo z 2x wieksza iloscia wyprowadzeń aby były dla 2 koncowek mocy.
        czyli 2 trafa na jednym rdzeniu?
        niby ma to sens, ale czy aby napewno?

Skomentuj

Napewno troche taniej i mniej miejsca zajmuje,ale nie jestem pewien czy jest to najlepsze rozwiazanie,pozatym chcialbym cala elektronike upakować w subwooferze aby zminimalizować ilość zajmowanego miejsca i koszty,nie oszukujmy sie wykowanie obudowy troche kosztuje.

Skomentuj

Bez przesady, zrob obudowe drewniana, wyjdzie grosze:-) jak dasz cala elektronike do suba z czasem pod pewnymi wzgledami moze stac sie irytujace schylanie do subwoofera bo w jednym kawalku trzeba skrecic niskie i wysokie a w drugim podkrecic:-) odradzam equalizacje z kompa, moim zdaniem jest do bani, scisza wszystko niby to posbijajac dana czestotliwosc. Powodzwnia w projekcie:-)

Skomentuj

Dziekuje za porady dotyczące projektu!, @Adam_85 obudowa drewniana nie przejdzie o ekranowania nie bedzie ) chyba ze nie bedzie sie wzmak wzbudzał,bardziej martwi mnie jak podzielić w poprawny sposób sygnał na 2 kanały i subwoofer,jaki filtr zastosować jeśli ma być dobrze i przyzwoicie tanio.

Skomentuj

Zsumować dwa sygnały za pomocą wejść wysoko albo nisko poziomowych, zapytaj Irka o filtr, może będzie miał bo jest bardzo dobry, ma wszystko co potrzeba.

Skomentuj

obudowa drewniana nie przejdzie o ekranowania nie bedzie
                  a rozkrecales kiedys stare komputery typu amiga, commodore, atari?
                  tam byla plastikowa obudowa a w srodku stalowa puszka lub alu folia

ja bym tez proponowal umiescic to w osobnej obudowie. kolumny i suba zmienisz, a wzmacniacz zostanie

Skomentuj

przemysle to, narazie najwazniejsze jest przemyslenie schematu podlaczenia koncowek,filtrow, jakis softstart napewno sie przyda .Mam nadzieje ,że jest to wykonalne w dość niedużym nakladem środków i czasu Wieczorem postaram sie podesłać schemat jak ja sobie wyobrażam narazie ten wmacniacz.
                    Jesli chodzi o ten zestaw 2.1 to chce zastosowac stara zasade tzn 50% ceny wzmak i 50% glosniki+zwrotki+mdf+drobnica .Szukalem gotowych projektow diy tzn monitory + subwoofer jednak im bardziej o tym czytam tym bardziej opinie nt. glosników się znoszą tzn. czesto spotykam skrajne opinie .Jesli chodzi o wzmacniacz to mam narazie sytuacje jasna bo uniamp stosunkiem cena/jakość bije wszystko na głowe a nawet kanał dla niskotonowca warto na nim zrobić(tak wywnioskowałem) jednak jesli chodzi o przetworniki to brak mi jakiejkolwek pewności że dobrze wybiorę i tu także chcialbym żeby w miare mozliwości ktoś pomógł mi poradzić sobie z dwudrożnymi monitorami +subwooferem o przyzwoitej(zaden hi-end) wystarczy jakość porownywalna z uniampem.
                    Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe komentarze dotyczace projektu

Skomentuj

To zależy ile chcesz na to wydać i w jakim pomieszczeniu ma grać.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

wzmacniacz max 500zl ale juz razem z trafem ,softstartem, mam pytanie czy pasowalby filtr z kitu avt AVT2449 B? z prawego i lewego kanalu wyciagnie pasmo 18-150 hz czyli nawet regulowac tego nie byloby wiekszej potrzebt mam racje?

Skomentuj

AVT1687 B lub A-140 będzie zdecydowanie lepsze.

Skomentuj

w czym one sa lepsze ? @up? czy tda 7294 (bo mam te kostke) byloby duzo gorszym rozwiazaniem na suba? slyszalem ze to 2 klasy nizej od uniampa?

Skomentuj

w czym one sa lepsze ?
                              Masz od razu poty obrotowe do regulacji częstotliwości i głośności, a w tym drugim dodatkowo płynną fazę wraz z trybem czuwania.

Skomentuj

Jak czcesz tda to na dx.com masz gotowy wzmacniacz 2.1 w cenie diy

Skomentuj

wiem o tym pytalem tylko jak duza roznica jest jesliby porownywac te 2 wzmacniacze, pozatym 2x uniamp wyjdzie mi praktycznie moze 50 zl drozej od tego kita 4xtda jesli o nim mowa

Skomentuj

Paweł daj linka konkretnego bo nie wiem jak po tej stronce się poruszać.

Czyli 500zł chcesz dać na głośniki do monitorów i suba? Masz coś wybranego?

Skomentuj

Adam masz tu przykladowa taka konstrukcje,http://dx.com/p/tda7294-2-1-power-am...bwoofer-148860
                                      mi sie calkiem podobala ale po opiniach zdecydowalem sie na uniampa Powoli zaczynam kupowac to co moge i mam pytanie jakie terminale chinch czy jakies inne do kolumn?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        Paweł daj linka konkretnego bo nie wiem jak po tej stronce się poruszać.
                                        Pewnie o to chodzi: http://dx.com/p/tda7294-2-1-power-am...bwoofer-148860

Skomentuj

Czaruję...
                                        X