Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moj system pomiarowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki Pogromco.
    Nie żebym miał za dużo kasy i kieszeń mnie nie swędzi, ale rzeczywiście Jig jest bardzo prosty i pewnie tani w zrobieniu.
    Przy okazji prośba do Irka, jakby miał za dużo Unijigów, chętnie kupię jeden, będzie Mu leżało 1 mniej. Proszę PW z ceną.
    Nigdy nie używałem ARTA'y, bo nie mam Jiga. Mam nadzieję, że mój mikrofon i karta będą się nadawać do takich pomiarów, jeśli nie to piszcie.
    Mikrofon to tani pojemnościowy shotgun TV, a karta jest na firewire.

Skomentuj

Borys ma też swój projekt JIG ze zintegrowanym wzmacniaczem. http://iamp.diyaudio.pl/?masterjig-for-speaker-workshop

Skomentuj

Ale u Borysa nie zagracają miejsca te Jigi i nic nie pisał o tym, że się na nich przewraca.
        Widziałem je, bardzo ładne.
        Last edited by YasiekCorp; 28.11.2019, 20:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
          Ale u Borysa nie zagracają miejsca te Jigi i nic nie pisał o tym, że się na nich przewraca.
          Widziałem je, bardzo ładne.
          Napisz do gavron04 może mieć płytki od Borysa.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
            Nigdy nie używałem ARTA'y, bo nie mam Jiga. Mam nadzieję, że mój mikrofon i karta będą się nadawać do takich pomiarów, jeśli nie to piszcie.
            Mikrofon to tani pojemnościowy shotgun TV, a karta jest na firewire.
            Karta jest bardzo dobra, bedzie dzialac. Mikrofon jest ok, ale nie majac do niego kalibracji zawsze zostanie pewna niewiadoma, jak w rzeczywistosci bedzie mierzyc odpowiedz czestotliwosci.

Skomentuj

Do tej pory korzystałem z DSP8000 i na nim prostowałem charakterystykę tego mikrofonu.

Zdążyłem jeszcze edytować.
              Last edited by YasiekCorp; 28.11.2019, 21:25.

Skomentuj

Powinienes miec idywidualny plik kalibracji to mikrofonu, lub pomiar swojego egzemplarza, aby widziec gdzie ma odchylenia.

Skomentuj

Już po Twoim wpisie dołączyłem fotkę.
                  Mikrofon przenosi rzeczywiście prawie od DC do 60kHz, ze spadkiem 24dB. Korektor w DSP8000 pozwala na wyrównanie charakterystyki od 20Hz do 22kHz, mogę to zapisać w pamięci i jak mi potrzeba to przywracam.

Skomentuj

Nie znam tego sprzetu, wiec trudno mi cos tu powiedziec. Ja uzywam mikrofonu z indywidualna kalibracja.

Skomentuj

DSP8000 to procesor behringera z 2x 31 punktowym korektorem, P-EQ, RTA, AutoRE i wieloma innymi udogodnieniami. Na scenie nie sprawdzał się wogóle, ale już w studio pozwalał sobie całkiem nieźle. Co prawda DAC miał tylko 20-bitów, ale pasmo sięgające 22kHz dawało mu w '95 roku miejsce w pierwszej 20-tce urządzeń cyfrowych do studia. Ja swój używam od ok. 16 lat i nie narzekam wcale.
                      Mikrofon Sennheiser MKH406T, z kolei, to telewizyjny shot-gun na 12V z przystawką Ph48V, który ma bardzo równe pasmo od 100Hz do 3,5kHz, choć pasmo całkowite jest dużo szersze.

Żebym się zbyt mocno nie rozmarzył nad mym sprzętem, to będąc w trakcie budowy Jiga do Arty, ze schematu w "pdf-ie", stanąłem na diodach zenera. Otóż nie mogę zdobyć 4V1, dostępne są 3V9, a ja mam 5V1. Czy te ostatnie będą się nadawać? Bo mi się zdaje, że tak, zabezpieczają one wejścia K.Dz., które mają wejścia 10V. Piszę o mojej i innych z rynku Pro. A może bezpieczniej byłoby zastosować 3V9?
                      Ewentualnie czy można zastosować, zamiast 2x 4V1, 1x 8V2?
                      Last edited by YasiekCorp; 07.12.2019, 02:59.

Skomentuj

Panowie potrzebuje pomocy - porady.
                        Kiedyś miałem Panasonic WM61a w rurce i wzmacniacz mikrofonowy jakis kit z AVT, ale od kilku lat zupełnie przestałem się tym bawić
                        Chcę ponownie "złożyć" zestaw do pomiarów w domu, komputer stacjonarny mam, kwestia oprogramowania, pewnie będzie ARTA
                        na alle jest mikrofon BEHRINGER ECM 8000
                        co jeszcze będzie potrzebne? wzmacniacz do mikrofonu, jaki, czy może jakiś interfejs do komputera.
                        Kompletnie nie wiem jak zacząć.
                        Last edited by Ape--; 18.12.2019, 18:59.

Skomentuj

a dopytaj Borysa o masterjiga.

Skomentuj

znalazłem projekt Uni JIG
                            http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig,56

czyli to byłoby wszystko?

Skomentuj

Nie, szukaj wątek Borysa: wątek: MasterJIG - Speaker Workshop

Skomentuj

Tu masz temat:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...eaker-Workshop
                                GAWRON ma PCB jak i zmontowane układy.
                                Ma różne wersje tego w zależności od Twoich potrzeb.
                                Jak się nie mylę ma w dział ogłoszeń wystawione PCB , więc bez problemu powinieneś znaleźć .

Skomentuj

Dziękuję, już posłałem PW do kolegi Gavron

Skomentuj

Czaruję...
                                  X