Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[QUOTE=dzwiedziu;416453]450 od kolegi AGD i na dziś koniec:

Adi to chyba się pojawię za niedługo u Ciebie :)

Skomentuj

O trafach to można dożo dyskutować , ten filmik z YouTube jest odzwierciedleniem partactwa tych kolesi co nawijają te trafo :)

Sterowniki mam gotowe , pcb nieco zmieniona od prototypu - będzie tylko jedna pcb , pod wszystkie wersje tego układu , różnice będą tylko w oprogramowaniu .
      Wersja max będzie łączyła się uartem z drugim modułem z wyświetlaczem dotykowym i cała obsługa będzie na wyświetlaczu dotykowym , ustawienia itp i woodotryski . Tutaj to jeszcze nie jest wszystko programowo gotowe ale programik do podstawowej wersji jest już gites .

Zbiorowe zam zrobię bardziej na as .
      Płytki będę zamawiał z polutowaną cała całą gawiedzią smd , także do polutowania pozostaną tylko elementy przewlekane ,
      Osobiście nie chce mi się tego składać a większość osób i tak nie polutuje smd .

liczba funkcji jest długa , ale układ potrafi wszystko i nie potrzebuje żadnych innych uzupełniających modułów .

Będę miał też pcb soft startu opartego o attiny , z możliwością zdalnego sterowania zał -wył , możliwością zaprogramowania dowolnego przycisku z pilota , no i możliwością ster manualnego za pomocą przycisku monostabinego ,
      Układ składający się z kilku elementów - tani . Wyłącznie złożone moduły .

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
        O trafach to można dożo dyskutować , ten filmik z YouTube jest odzwierciedleniem partactwa tych kolesi co nawijają te trafo :)
        Można założyć temat i mądrzejsze osoby wyjaśnią dlaczego te trafa buczą albo co zrobić / czy 'jak' zrobić żeby nie buczało.

Skomentuj

Nie na temat...

Od 2:20, amelinium2 :)

Skomentuj

Dobra, może głupie pytanie, ale ... czy dobrze rozumiem, że nie oznaczona "dziura montażowa" koło R44/R42 to wyjście ?

Co tam najlepiej wlutować/przykręcić by nie lutować kabla na sztywno ?
            Last edited by gi; 31.08.2014, 00:05.

Skomentuj

Ja u siebie wlutowałem konektor męski 6,3 mm do zaciskania na przewód, wystarczy go trochę ścisnąć tak jakbyś go zaciskał na przewodzie, wpasować na ścisło, zalutować i gitara.

Skomentuj

Myślę nad przykręceniem czegoś takiego:

Cholera całość już poskręcana, posmarowana pastą etc, a ja dopiero zauważyłem, że coś mi brakuje wyjścia ;-)

No cóż może uda się bez rozkręcania tranów :-)

Skomentuj

Pozwole sobie umieścić w kwestii sterownika:
                  http://www.audiostereo.pl/sterownicz...ka_114285.html

będzie ktoś chętny? bo trzeba się będzie sprawnie zdecydować na ewentualne wspólne zamówienie..
                  Wypadałoby na AudioShow skończyć akcje pt: 'E-450' ..niedługo stuknie rok od startu.

Skomentuj

Hmm końcówki wyregulowane, 8mv na emiterowych ustawione bez problemu. Po podłączeniu głośniki charczą i skrzeczą (ale dźwięk odtwarza, tylko że zniekształcony). Napięcie stałe na wyjściu 15V (uniamp ma 15mV). Po wyłączeniu z prądu słychać w głośnikach świst w czasie gdy rozładowują się kondensatory.

Czy masa wejścia i zasilania ma być nadal zwarta po uruchomieniu (nie była) ? Może coś innego robię źle ?

Skomentuj

Masa na krótko musi być cały czas!!!!
                      jeśli nie podajesz jej ze wspólnego punkt tj środek kondensatorów!!!
                      mam nadzieje że głośniki jeszcze żyją?
                      Last edited by Pteterycz; 05.09.2014, 17:39.
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                        Czy masa wejścia i zasilania ma być nadal zwarta po uruchomieniu (nie była) ? Może coś innego robię źle ?
                        Cud, że wzmacniacz jeszcze działa. Tak, masy mają być połączone od początku do końca.

Skomentuj

No czy cud to sprawdzę jak wrócę do domu, być moze coś poszło (oby nie) ;-)

Dzięki :-)

Skomentuj

Raczej nic się nie stało, tyle dobrze. Musisz mieć wszystkie masy zawsze podpięte :)

Skomentuj

Głowna masa zasila stopnie końcowe, ta druga resztę układu.
                              Gdyby to była np 406 to większa połowa tranów do wymiany.
                              One są spięte w taki sposób żeby nie utworzyć pętli masy.
                              Najlepiej oba środki uzwojeń dać na zasilacz, z zasilacza na końcówki mocy, następnie z zasilacza w okolice gniazd wejściowych jednym przewodem, i przy gniazdach wejściowych do obudowy gdzie łączymy z gniazdami wejściowymi oraz przewodami sygnałowymi do końcówek na wejścia.
                              Jak to ktoś rozrysuje, to zobaczy że w ten sposób jest zachowana "gwiazda".
                              Przewody sygnałowe oraz ta masa z zasilacza do gniazd wejściowych z dala od trafa.

Druga sprawdzona wersja to ta z rysunku w poście o uruchomieniu.
                              Last edited by dzwiedziu; 05.09.2014, 20:09.

Skomentuj

Działa, dzięki wszystkim ;-)

Przed montażem w obudowie pewnie będę ponownie pytał o łączenie dla pewności ;-)

Skomentuj

Hmm jakie okablowanie stosujecie w środku ?

Procab LS25 powinien się nadać na większość chyba (może jakaś lepsza alternatywa jest aktualnie) ? Tutaj przy okazji zamówił bym więcej na nowe przewody głośnikowe.

Najważniejsze to czego użyć na wejście ? Przy okazji poszło by na interkonekt.

Skomentuj

Ja używam klotza, tani i dobry.
                                    Jest też kilka innych ale się jakoś przyzwyczaiłem.

Skomentuj

Witam , pcb do układów sterowników zamówione , kto będzie chciał to sobie sponsor-nie , pcb z zalutowanym i zaprogramowanym stm , resztę złoży sam lub do wersji z oprogramowaniem do wersji z wyświetlaczem, wtedy otrzyma dwa zaprogramowane moduły .
                                      Jak będę miał wszystko w domu , to napisze na forum .

Powoli zaczynają mi schodzić rożne różności tp , także już mam pcb do 7100 , gdyby ktoś chciał .
                                      full goldzik super jakościowo :) .

Realizacja moich planów idzie jak krew z nosa ale powoli do przodu .

Skomentuj

Ile za takie pcb sterownika ?

Ten 7100 na stereo ile by wyszły pcb ? :-)

Skomentuj

Co to za pcb nad a45 po lewej??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X