Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie, czy w zabezpieczeniu jaskiniowca jest jakiś inny powód niż obciążalność styków dla którego są 4 przekaźniki zamiast 2?
    Zastanawiam się czy po prostu nie zastosować po jednym przekaźniku 16A

Skomentuj

Do E-450 po jednym przekaźniku wystarczy. To zabezpieczenie było pewnie pomyślane do mocniejszych końcówek mocy pokroju P4100 czy P7100 i stąd aż 4 przekaźniki.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

To kupię po jednym przekaźniku 16A (nie wiedzieć czemu są tańsze od wersji 8 A O_o)
        Zastanawiam się jeszcze w którym miejscu przeciąć ścieżkę, bądź pod który element się podpiąć, żeby móc zdalnie odłączać głośniki, np w momencie włożenia słuchawek.
        Chyba, że do tego celu wykorzystać wyprowadzenia na bimetal i wstawić tam transoptor. Kombinował ktoś coś takiego?

Skomentuj

Jak jest rozwiązane zasilanie serwa i wzmacniacza instrumentacyjnego w oryginalnym modelu E-450, czy to są tylko zenerki 15V 1.5W, czy jakiś inny wariant?

Skomentuj

Akurat klon 450 różni się od oryginału tylko pojemnością nie których kondensatorów.

Skomentuj

a na tych płytkach z zamówienie wsio jest ok ?? żadne rezystory nie są pozamieniane bo gdzieś czytałem R29 i R30 czy to się tyczy jakiejś innej wersji ??

Skomentuj

są pozamieniane, ja mam wersję inną niż z zamówienia i tam tez są te opory zamienione.

Skomentuj

Gdyby ktoś jeszcze miał problem z podłączeniem zabezpieczeń od kolegi jaskiniowca ver.2 , to poniżej ogólny schemat okablowania... (projekt w stylu paint-cad, więc bez komentarzy )
                  Ps. Niech ktoś z fachowców, jeszcze zerknie na to okiem czy wszystko jest ok.

Skomentuj

Cewki nawijałem, średnica korpusu 1,5cm, 2 * 8 zwojów (dwie warstwy po 8 zwojów do góry i w dół), drut 2mm2, drut pozyskałem z zakładu gdzie przewijają silniki elektronarzędzia, lepiej zaopatrzyć się w 3m drutu aby nie zabrakło.
                    Last edited by jaman7; 14.10.2014, 01:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                      Skąd bierzecie cewki do zabezpieczenia? W lokalnych sklepach takich cewek nie dostanę. Zastanawiam się czy samemu nie nawinąć tylko drut muszę pozyskać.
                      Cewki nawijałem na karkasach po cynie 10 deka drutem 1,5mm (jeśli dobrze pamiętam) 18 zwojów. Później cyjanoakrylem podkleiłem wszystko by się nie rozpadło, możesz zalać lakierem do uzwojeń.

Skomentuj

Teraz bedziesz nawijal trafa do swoich klonów masowo ? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                          Pytanko. Ile wychodzi za złożenie kompletu (bez obudowy) E-450?
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tak już kupiłem dwie dosyć nowoczesne nawijarki do toroidów, na początek starczy. także monopol firmy toroidy pl na pewno zmaleje . Na razie się zbroję niż założę działalność ::))) . atesty tez wszystko pozałatwiam itp - także bez obaw .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                              Tak już kupiłem dwie dosyć nowoczesne nawijarki do toroidów, na początek starczy. także monopol firmy toroidy pl na pewno zmaleje . Na razie się zbroję niż założę działalność ::))) . atesty tez wszystko pozałatwiam itp - także bez obaw .
                              Szykuje sie jakiś sklepik dla DIY erów?:)

Skomentuj

Zakładacie może puszkę na trafo z noratela, jak tak to gdzie kupujecie czy diy?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                                  Zakładacie może puszkę na trafo z noratela, jak tak to gdzie kupujecie czy diy?
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post421718

Skomentuj

Raczej nie będę robił sklepu do diy -erców to jest nie opłacalne - to raczej przy okazji - w stylu coś się sprzeda, obudowy, trafa, radiatory , główne cele są niestety inne .

Skomentuj

W końcu coś polutowałem. Trochę walczyłem ze zdobyciem elementów ale udał się. Rezystora 3,6k nie mogłem dostać więc złożyłem z dwóch równolegle. Tranzystorów 2SA970 też nie mogłem dostać na miejscu i jako zamiennik facet w sklepie dał mi A1124.

Brakuje tylko układu TA7318P i cewek.

Doszły też kondensatory do zasilacza, w prawdzie nie nichicony i nie 47mF ale kosztowały mnie 40zł/szt i myślę że powinny wystarczyć. Jedna rzecz mnie zastanawia, bo zamawiałem kondensatory na 80V dostałem na 100V ale one gabaryty mają jak wersja 80V.

Skomentuj

Ja w tych zabezpieczeniach używam 2sa970 >> 2n5401, 2sc2240 >> 2n5551, ale trzeba pamiętać że są inne wyprowadzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                          W końcu coś polutowałem. Trochę walczyłem ze zdobyciem elementów ale udał się. Rezystora 3,6k nie mogłem dostać więc złożyłem z dwóch równolegle. Tranzystorów 2SA970 też nie mogłem dostać na miejscu i jako zamiennik facet w sklepie dał mi A1124.

Brakuje tylko układu TA7318P i cewek.

Doszły też kondensatory do zasilacza, w prawdzie nie nichicony i nie 47mF ale kosztowały mnie 40zł/szt i myślę że powinny wystarczyć. Jedna rzecz mnie zastanawia, bo zamawiałem kondensatory na 80V dostałem na 100V ale one gabaryty mają jak wersja 80V.
                                          Ale masz fajny uchwyt. Gdzie takie mają?
                                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X