Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Moja wersja finalna też już gra. Ale dziś jest już późno więc poszaleję jutro, ups później.
    A już myślałem , że nikt mnie pod względem obudowy nie zaskoczy :)
    Dzięki za zdjęcie nawet nie wiedziałem o takim modelu i posunąłeś mi pewien pomysł
    Dolny panel masz sterowany elektrycznie ?

Skomentuj

Dostałem obudowę od kolesia jak kupowałem głośniki u niego dla kolegi z forum. Więc nie wiem nawet jak to działało wcześniej. U mnie to tylko buda na końcówkę. Choć myślałem o zmieszczeniu w środku pre od taza ale nie wiem czy się zmiesci.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
        Choć myślałem o zmieszczeniu w środku pre od taza ale nie wiem czy się zmiesci.
        Zmieści się :)
        A ten patent z wyświetlaczem pod klapką jest świetny

Skomentuj

Jak to poukładać?

Cztery propozycje.
          Jeszcze preamp Taza ma się zmieścić na tylnej ścianie przy wejściach RCA. (chyba tylko w pionie). Waszym zdaniem jak będzie najlepiej?

1.

2.

3.

4.

Dziękuję za pochylenie się nad tematem. Pozdrawiam.

Skomentuj

Proponuję tak jak na foto nr 2 tylko radiatorami zwróconymi do środka ( dodatkowy ekran od trafa dla końcówki ).
            Last edited by toorop; 07.05.2015, 10:48.

Skomentuj

A nie myślałeś nad tym, żeby zrobić dla Accu trochę mocniejszy zasilacz? Chyba zasługuje na trochę mocy

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                A nie myślałeś nad tym, żeby zrobić dla Accu trochę mocniejszy zasilacz? Chyba zasługuje na trochę mocy
                Nie jest aż taki słaby. Zasilanie 43VAC. Pojemność kondensatorów jest nieznacznie mniejsza od zalecanej. Salon 25 m. Aż tak głośno to i tak mi w domu nie dadzą słuchać. No to po co robić takiego wzmaka....przerost formy nad treścią. Już odpowiadam. Dla satysfakcji i radochy.
                PS lepiej powiedz jakbyś to poukładał a nie się zasilacza czepiasz:flapper:
                Pozdrawiam.

Skomentuj

No tutaj ja bym się zastanowił a może i potestował jak wygląda chłodzenie w takim układzie, radiatory niestety żebra mają poziomo i to trochę psuje.
                  Toorop dobrze sugeruje, jak się z kablami dobrze ułożysz to będzie ładnie, trafo bliżej tylnej ścianki, a płytkę preampu spokojnie można dać nad zasilaczem (o ile się zmieści ).
                  Jakbyś zrobił jak w opcji 1. to radiatory będąc obok bocznej ścianki prawie nie będą działać.

Skomentuj

Fajny kawał alu, ale takie ustawienie i poziome żeberka do chłodzenia pasywnego się nie nadadzą (pod tunel byłby ok, ale zgaduję, że nie chcesz wentylatora do takiej końcówki, zresztą do grania w domu wręcz niepotrzebnego).

Skomentuj

Jak już zdecydujesz się na jakieś ustawienie to nawierć dużo otworów wentylacyjnych, głośno nie słuchasz to powinno być ok.

Skomentuj

Miałby ktoś na sprzedaż PCB do e-450?

Skomentuj

Zamieszczone przez manieq Zobacz posta
                          Jak już zdecydujesz się na jakieś ustawienie to nawierć dużo otworów wentylacyjnych, głośno nie słuchasz to powinno być ok.
                          Myślałem, żeby pod radiatorami wyciąć kawał płyty, a radiatory przykręcić przez płaskowniki. Skuteczniejsze to i mniej roboty.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Złączyć je żebrami robiąc zamknięty tunel i dać dwa wentylatory wolnoobrotowe z jednej i drugiej strony "przelotowe" ?

Ponawiercać otwory pionowe w radiatorach by zapewnić cyrkulacje powietrza ?

Skomentuj

Próbowałem zrobić takie ładne blaszki zakrzywione jak inni mają ale niestety nie wyszło, więc zrobiłem coś takiego:)

Skomentuj

Fajny pomysł , tylko te śrubki w listwie mało audiofilskie i mogą degradować dźwięk :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                                  Fajny pomysł , tylko te śrubki w listwie mało audiofilskie i mogą degradować dźwięk :)
                                  ale kabelki będą audiofilskie więc to powinno zniwelować trochę degradację dźwięku :biggrin:

Skomentuj

Trochę od wczoraj pograła. Zasilanie 2*43 VAC bez pomocniczego. kolumny Ushery 8935 i wysoki tez Usher. Na razie sygnał bezpośredni z DVD przez zwykły potek węglowy (lekko trzeszczący). Ja tak jakoś mam, ze większe różnice słyszę przy niezbyt głośnym słuchaniu. Tak było wczoraj bo wszyscy spali. Pierwsze co się rzuca na uszy to rozdzielczość dźwięku. Zwłaszcza niskie rejestry np kontrabas. Ładnie słychać drgania strun. Wokale i wysokie jakiś większych różnic względem tego na czym do tej pory słuchałem jakoś nie uchwyciłem może to wina tego, że ostatnio jakoś rzadko słucham. Jedno co to scena ustawiona jest nieco niżej w porównaniu z BG9 (zwłaszcza wokale). Słuchanie głośne. Na temat średnich i wysokich to się nie wypowiem bo jakoś przy głośnym słuchaniu mi się to wszystko przewraca po głowie - taki ogólny chaos mam zawsze. Ale jedna rzecz jest bezsprzeczna. Kontrola midwoofera. Oprócz tego, że to słychać, to jeszcze widać. Jakby niewidzialna ręka przytrzymywała membranę od czoła głośnika. Zdumiewające. W związku z tym bark jest basowych pomruków nadających ciepła brzmieniu. I właśnie w takiej konfiguracji jak słuchałem tzw ciepłego brzmienia brak. Po prostu go nie ma. Co do temperatury. Po półtoragodzinnym głośnym słuchaniu (nie na max bo to nie jest już dla mnie przyjemne) radiator ma taką temperaturę, że da się dotknąć, ale nie da się go dłużej trzymać - ile to może być we Fawrenhajtah nie mam pojęcia,w Celsjuszach też nie wiem stawiam na okolice 50-60 gradusów. Może dziś podłączę daca z lampą to się zobaczy jak to się zgrywa.
                                    PS Dziadowskie realizacje słychać bardziej,że są dziadowskie. A Alicia K. brzmi po porostu rewelacyjnie.
                                    Pozdrawiam.
                                    Last edited by lokiec3; 13.05.2015, 11:30.

Skomentuj

To bardzo dobre info dla mnie, bo mój zestaw gra dla mnie za ciepło :)
                                      Może teraz jak wrócę to uda mi się złożyć E-450 :), już prawie wszystko mam oprócz radiatorów i obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                        To bardzo dobre info dla mnie, bo mój zestaw gra dla mnie za ciepło :)
                                        Może teraz jak wrócę to uda mi się złożyć E-450 :), już prawie wszystko mam oprócz radiatorów i obudowy.
                                        Radiator mam, ale tylko jeden czarny, nadałby się idealnie na jeden kanał. 25*11*6cm. Został mi się po wybebeszeniu dawcy na obudowę. No właśnie w temacie obudowy ja kupiłem uszkodzony amplituner Koda. Nie ważne było dla mnie co jest w środku a tylko wymiary i wygląd grata. Dałem za niego 90 zł z przesyłką. Wykorzystam do E-450: obudowę, gniazda wyjściowe na głośniki, gniazda wejściowe RCA, dwa enkodery z gałeczkami, zgrabne mocowanie trafa, włącznik, kupa kabli. Zostaje do odsprzedania lub dalszego wykorzystania radiator, całkiem niezłe trafo 300VA, kondensatory z zasilacza. Myślę, że to jest całkeim niezła alternatywa jak komuś nie zależy na wiernym odwzorowaniu budy Accu.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zakupiłem kolumny audiostatic DCI mają one idiotycznie niską impedancję na zaciskach pomiar wynosi 1 ohm więc mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów z racji tego że moja e450-tka już była uruchomiona ale jeszcze leży w kawałkach czy pociągnie takie cudo czy raczej bende potrzebował większego jej brata.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X