Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Very well :-)
    Odpalić można na byle jakim trafie, od ok 2x28Vac w zwyż podpinając przez mostek do zacisków tego niższego napięcia, nawet bez kondensatorów filtrujących, na krótką metę wystarczą te rubyccony 3300, co są na szynie zasilania. Nie zapomnieć zewrzeć na krótko masy głównej z wejściową! Bo będzie dc na wyjściu. Można pociągnąć z trafa masę na pcb do złącza (duże z opisem masa) a z niego na wejście na gnd.

I obowiązkowo jakiś preparat (ja mam izopropanol) do mycia pcb i sprawdzać luty, bo to najczęstsze babole i problemy przy uruchomieniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
      Nowości tu nie powiem, ale tranzystory i PCB najlpierw się przykręca do radiatora a dopiero później lutuje. Wtedy nie ma naprężeń.
      i tak było ale zapomniałem wcześniej przylutować rezysotry emiterowe... mój błąd

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
      Very well :-)
      Odpalić można na byle jakim trafie, od ok 2x28Vac w zwyż podpinając przez mostek do zacisków tego niższego napięcia, nawet bez kondensatorów filtrujących, na krótką metę wystarczą te rubyccony 3300, co są na szynie zasilania. Nie zapomnieć zewrzeć na krótko masy głównej z wejściową! Bo będzie dc na wyjściu. Można pociągnąć z trafa masę na pcb do złącza (duże z opisem masa) a z niego na wejście na gnd.

I obowiązkowo jakiś preparat (ja mam izopropanol) do mycia pcb i sprawdzać luty, bo to najczęstsze babole i problemy przy uruchomieniu.
      no właśnie problem w tym że nie mam takiego trafa... mam zasilacz laboratoryjny ale bez napięć symetrycznych :/
      więc musze czekać na zibiego pomoc
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

wyedytowano .... miałem nieodświeżoną stronę ..a również chciałem napisać o tym by najpierw przykręcić potem lutować trany mocy ;p
        Last edited by bawolek; 17.04.2014, 12:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
          taka obudowe dam do wyceny. tylko bez napisu i otwory wentylacji wezsze.
          spód blacha alu 3mm
          gora blacha alu 2mm
          tył blacha alu 3mm
          front blacha alu 8 lub 10mm

front i tyl oczywiscie z otworami pod gniazda itp
          Coś się ruszyło ? :-)

Ktoś jeszcze może dawał do wyceny obudowę ?

Chętnie bym polutował już końcówki, ale bez radiatorów i tak przecież nie uruchomię ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta

Chętnie bym polutował już końcówki, ale bez radiatorów i tak przecież nie uruchomię ;-)
            Zawsze możesz jakieś testowe np. blacha alu 10mm :) jak w moim przypadku
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
              Nowości tu nie powiem, ale tranzystory i PCB najlpierw się przykręca do radiatora a dopiero później lutuje. Wtedy nie ma naprężeń.
              Ja tam zawsze lutuję, potem tylko w płaskownikach wiercę pod otwory tranzystorów :)

I tak polecam robić, to jest fajna metoda, mam płaskownik, który potem tylko przykręcamy do docelowego radiatora.

Skomentuj

Ja mam teraz alu blache 10mm grubą (radiator testowy), pożniej odetne i zrobie własnie z tego płaskownik do głównego radiatora

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta

Myslę, że po świętach będę wiedział jaka jest cena za balchy + radiator + malowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                    Myslę, że po świętach będę wiedział jaka jest cena za balchy + radiator + malowanie
                    Super :-)

Skomentuj

Przypominam że taki mini poradnik jest tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post391073

Rezystory R51 i R52 (330 om) to rezystory zabezpieczające przed zwarciem punktu pomiarowego, u nas na pcb ich nie ma (nie skreśliłem ze spisu).
                      Punkt pomiarowy jest opisany wyżej w linku.

Skomentuj

Testowal moze ktos z Was preamp Marz w parze z klonem accuphase?

Skomentuj

Narazie koniec zabawy
                          Czekamy na resztę gadżetów.

Skomentuj

czy te końcówki nie będą za słabe do dynamicznego napędzenia kolumn na głośniku basowym SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X
                            audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                            http://www.rane.com/note160.html
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Accu mają fantastyczne zaplecze prądowe. Podłącz, posłuchaj i oceń
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                czy te końcówki nie będą za słabe do dynamicznego napędzenia kolumn na głośniku basowym SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X
                                Przecież to tylko 25cm ;-)
                                http://www.troelsgravesen.dk/power-handling.htm

Skomentuj

teorie znam, chodziło mi o praktyczne wykorzystanie tej końcówki , kolumna 4 ohm , a ten głośnik 10'' słaby nie jest..
                                  Last edited by bolonietoperz; 25.04.2014, 10:14.
                                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                  http://www.rane.com/note160.html
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                    teorie znam, chodziło mi o praktyczne wykorzystanie tej końcówki , kolumna 4 ohm , a ten głośnik 10'' słaby nie jest..
                                    Możesz być spokojny-poradzi sobie bez spocenia się:)
                                    Ja trochę męczyłem 450 na Infinity RE90 a to już bardzo trudne do wysterowania kolumny i radziła sobie dobrze.
                                    I pamiętam ,że Dźwiedziu obsługiwał tym klonikiem jakąś większą imprezę na estradówkach,tylko chyba zaaplikował wtedy jakieś wentylatory.

Skomentuj

Pany bo widzę cisza... klony się lutują albo już polutowane jak u mnie
                                      Może byśmy się zainteresowali protektorem i może pre?

Skomentuj

A uruchomiony czy tylko polutowany? :P

Skomentuj

Czekam na trafo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X