Panowie, może ktoś polecić jakiś dobry softstart + układ zabezpieczeń do klona account p4100?
Softstart masz chyba kilka odmian od dwóch osób z forum,.oba sprawdzone więc możesz wybierać, tak samo można zastosować psu z forum z kompletem zabezpieczeń
Ok tematy z softstartem kojarzę. Teraz kwestia tych zabezpieczen, jaki psi masz tu na myśli? Nie wiem co będzie do tej końcówki najlepsze, nie ja ją składałem.
Panowie dopiero dziś miałem jak zajrzeć do środka, włączam końcówkę, jedno pyknięcie, po kilkunastu sekundach drugie pyknięcie i słychać dopiero trafo, czyli softstart działa.
Czy te rezystory powinny być cały czas ciepłe czy po załączeniu powinny być chłodne? Bo są cały czas gorące, a końcówka jest bez obciążenia. Bo nie wiem gdzie szukać problemu, a średnio mam teraz możliwość montowania nowych elementów :/
Jedno "pyknięcie" to softstart, powinien załapać po max sekundzie, drugie to opóźnione załączenie głośników.
Rezystory prawidłowo się grzeją bo przejmują udar zanim się kondensatory naładują.
Ale te kilkanaście sekund to za dużo, zmień kondensator w softstarcie na mniejszą wartość.
Albo sprawdź czy przekaźnik się już nie skleił, miałem już taki przypadek, niby cykal ale cały czas podawał napięcie jak załączony, może u ciebie jest odwrotnie i cały czas idzie przez rezystory
Albo sprawdź czy przekaźnik się już nie skleił, miałem już taki przypadek, niby cykal ale cały czas podawał napięcie jak załączony, może u ciebie jest odwrotnie i cały czas idzie przez rezystory
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Mówisz o tym czarnym przekaźniku?
Zamieszczone przez dzwiedziu
Jedno "pyknięcie" to softstart, powinien załapać po max sekundzie, drugie to opóźnione załączenie głośników.
Rezystory prawidłowo się grzeją bo przejmują udar zanim się kondensatory naładują.
Ale te kilkanaście sekund to za dużo, zmień kondensator w softstarcie na mniejszą wartość.
Od 1 pyknięcia do drugiego jest 15s, to dużo?
Luty przy białych rezystorach do poprawy bo zmatowiały, upalony rezystor R34 (ten koło mostka) - zna ktoś jego wartość? Kojarzę że tu był wsadzony mniejszy niż powinien być, bo już kiedyś mi go upaliło (ok rok temu). Pytanie czy przez ten upalony rezystor takie cuda się dzieją czy może jednak wadliwy przekaźnik?
PS. Czy to jest tylko płytka z zabezpieczeniami Przed DC? Czy jeszcze odpowiada za opóźnienie załączania głośników? Bo może dwie te płytki mógłby zastąpić softstart taza (kiedyś)
Zmieniłem rezystor R34 i te białe są chłodnę, a nawet rzekł bym że zimne, czyli to była jego wina - znowu.
Teraz pytanie czemu on się przepala? Może jakiś inny tam wstawić, tylko jaki? Nie chciał bym by sytuacja się powtórzyła, bo jednak te białe jak się nagrzeją potrafią narobić zamieszania. Co mogę jeszcze zmienić by one się tak nie nagrzewały w razie takiej awarii?
Nie ukrywam że końcówka nie ma u mnie lekko i jest wykorzystywana w 100% (ah ten ciągły brak mocy).
Przepala się bo ma dość duże obciążenie, można by poszukać mocniejszego, albo lepszego producenta.
Się zdarza, mnie to najbardziej denerwowało w zdalnie terowanych listwach belkin. Tam się wypalały przekaźniki w kilka miesięcy, a miejsca na większe nie było.
Ja finder stosuję w automatyce i nie narzekam, mimo tego że czasami leci po nich trochę prądu, przy napięciu 230V.
Choć znając życie pewnie są lepsze, a ja ich nie znam ^^ Czasami relpol też nie miałem na razie problemów.
Probowal ktos kopiowac przedwzmacniacz C-245? Ja z ciekawosci, ale i potrzeby zrobilem jeden kanal na probe i wynik jest obiecujacy.
Zachecony jego dzialaniem biore sie za drugi kanal, zeby zobaczyc jak sprawi sie to w stereo.
Witam, jakiś czas temu złożyłem wzmacniacz z końcówkami mocy P-4100 zakupionymi od jednego z forumowiczów. Obudowę wykonałem sam a raczej front bo resztę miałem z uszkodzonego amplitunera :)
Po jakimś czasie wykonałem regulator barwy i do niego również front (obudowa z uszkodzonego tunera FM :))
Składam kolejny wzmacniacz, tym razem z regulatorem barwy na pokładzie.
Jakby ktoś chciał to mam możliwość wykonania frontu lub całej obudowy wedle uznania :)
Skomentuj