Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ zabezpieczeń trzeba osobno dołożyć

Skomentuj

Myślałem żeby przekaźniki z soft startu odłączały zasilanie od wzmacniacza ale nie wiem jak je wysterować w przypadku zwarcia na końcówce.

Skomentuj

Nic to nie da, przecież kondensatory zasilacza będą naładowane :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sufi3 Zobacz posta
          Mam jedno pytanie jak ta końcówka zachowa się przy zwarciu na wyjściu głośnikowym czy ma jakiś układ który zapobiega takim przypadkom?
          Wszystkie końcówki Accuphase mają dwa tranzystory, które są sterowane napięciem na rezystorach emiterowych. W przypadku przeciążenia zmniejszają wysterowanie driverów. Można więc robić zwarcie i nie powinno się nic stać końcówce bo tranzystory wyjściowe są wyłączane.
          Dokładane zabezpieczenie (np. na uPC1237) zabezpiecza głośniki: robi opóźnione załączenie głośników, wyłączenie w przypadku pojawienia się napięcia stałego i zaniku AC z transformatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Nic to nie da, przecież kondensatory zasilacza będą naładowane :)
            Faktycznie..! Trzeba inaczej to rozwiązać. Ciekawe jak jest w oryginale.

Skomentuj

Końcówki mają ograniczniki prądowe, ale ... tranzystory końcowe dobrze żeby były dobrane, przytwierdzone starannie do radiatora, radiatory odpowiedniej wielkości, bezpiecznik sieciowy odpowiednio dobrany, itp.
              Przy małym wysterowaniu pół biedy, ale gdy ktoś nagłaśnia remizę i nagle zwarcie zrobi?
              Bezpieczniej zabezpieczyć dodatkowo.

Zamieszczone przez sufi3 Zobacz posta
              Myślałem żeby przekaźniki z soft startu odłączały zasilanie od wzmacniacza ale nie wiem jak je wysterować w przypadku zwarcia na końcówce.
              Zanim kondensatory zasilacza się wyładują (zależy od ich pojemności), w przypadku wystąpienia dc na wyjściu, poleci smród z głośników.
              Last edited by dzwiedziu; 16.08.2015, 18:27.

Skomentuj

O DC na wyjściu się raczej nie obawiam dam zabezpieczenie, chodziło mi bardziej o przeciążenie bo mam zamiar napędzać min kolumny elektrostatyczne o bardzo małej impedancji około 1 ohma a w każdym wzmacniaczu do którego je podpinałem wcześniej czy później zadziałały zabezpieczenia i się wyłączył. :( więc jak takie obciążenie jest tak dla końcóewek groźne to juź lepiej żeby zabezpieczenie je odłaczyło niż ryzykować uszkodzenie.
                Last edited by sufi3; 16.08.2015, 20:54.

Skomentuj

Ten wzmacniacz był projektowany dla 4-16 om.
                  Większość które miałeś, pewno identycznie.
                  4100, 7100 jeżeli z klonów accu do takich obciążeń, ew pogrzebać trochę przy 450 (rezystory emiterowe większej wartości, przeliczyć dzielnik w ograniczniku, mniejsze napięcia zasilania ...).

Skomentuj

A bez obniżania napięcia bedzie nie skutcznie ? Mam tafo zalane więc odwinięcie zwojów nie wchodzi w gre tak że koszta spore nie wiem jak z resztą ale bez fachowej pomocy chyba sobie nie poradzę :( jedna rzecz złożyć i uruchomić kita a inna dokonać w nim mądrych zmian szczególnie w tej klasie sprzętu.
                    Last edited by sufi3; 17.08.2015, 10:11.

Skomentuj

Witam, sprzedam uruchomione 2 końcówki mocy e-450. W planie miałem budowę tego wzmacniacza jednak jak to w życiu bywa-plany się zmieniają a raczej muszę zmienić :). W zestawie znajduje się również trafo Noratel 700W, kondy 22000uF 2szt, soft start, chętnych zapraszam na pw.

Skomentuj

Witam,panowie gdzie można kupić te złączki ARK do podłączenia zasilania

Skomentuj

Allegro.

Skomentuj

nie ma z rastrem 10mm

Skomentuj

Tme, może lispol, mr elektronik. Poszukaj konkretną nazwe i na elecenie masz "elektroniczne ceneo "

Skomentuj

http://www.piekarz.pl/pl/?group=313&f=168,575&a=168,575

Na foto te zielone lub te co zawsze stosowaliśmy:
                                http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...rs_socket_id=9
                                http://allegro.pl/euro-zlacze-ark-3p...418352206.html
                                Last edited by dzwiedziu; 30.08.2015, 21:06.

Skomentuj

masz na allegro złącze ark 3 /r=10mm :http://allegro.pl/zlacze-ark-x3-prad...065995643.html

Skomentuj

Z tego co pokazuje dzwiedziu to raster jest 5 mm a nie 10 mm. Złączki z rastrem 5 mm to nie problem :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

9,52 >> MRT20P9,52/3 - ale lepiej się zapytać przed kupnem, choć myślę że to literówka w aukcji.

Skomentuj

Witam w końcu znalazłem chwile i po spinałem wszytko do kupy:) wydaje się że jest ok nic się nie kopci:lol: przy okazji przetestowałem zabezpieczenie od chinoli
                                        zapomniałem podłączyć masę pod wejście i na wyjściu miałem koło 15 mV i zobel się nie uruchomił już się obsrałem że coś jest nie tak :flapper: ale szybka korekta i przekaźnik zaskoczył :) za tydz mam urlop więc podłącze kolumny.

Skomentuj

pany tak na szybko rozrysowałem bo na dniach chcę żeby to pograło trochę, czy takie połączenie będzie dobre??
                                          z punktu mas do rca --- potek ----końcówka i czy te masy na potku połączyć czy połączyć ze sobą rca ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X