Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja ma takie od chińczyka z ali

jak pre poskładam to je wymienię

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
      Warto dać np 8820, zmienia na plus brzmienie.
      Gi - czytaj moje posty min 2 razy :-)
      Albo rezystor, albo potek, żeby wejścia nie zostawiać "pustego".
      Sorry, czytałem i odpisywałem w biegu z kom :) Dzięki za odpowiedzi :)

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
      Ty lepiej powiedz czy warto tego opka wymieniać czy nie. Bo to minuta roboty, trochę biletów PLN a czy warto gonić króliczka?
      Pozdrawiam.
      Nie będę przecież przekładał na zmianę tego opka, ale jak wszyscy piszą że warto w tym konstruktor układu pisze:

Dla osób które maja klony mojej konstrukcji , bardzo polecam upgrade wzmacniaczy operacyjnych które tworzą razem ze stopniem końcowym tworzą wzmacniacz instrumentalny z oryginalnych jrc4580D na produkt tej samej firmy " New Japan Radio '' czyli serie MUSES 02D , 01D , 8820 , 8920 .
      Te wzmacniacze operacyjne wręcz rewelacyjnie pracują i sprawdzają się w tej aplikacji . Miedzy sobą różnią się w niewielkich aspektach dźwiękowych jednak sama podmiana tego jrc4580 na któregoś z muses to jak przesiadka z fiata 126p do BMW .
      Mogło się wydawać ze te końcówki graja bardzo dobrze jednak ten jrc był pieta achillesowa, jednak po takim małym wręcz upgrade te końcówki potrafią zagrać radykalnie lepiej .
      Nie będę się rozpisywał o dźwięku w sposób audiofilski ( nie to forum ) ale różnica jest kolosalna a poziom jaki reprezentują te końcówki tranzystorowe niezwykle wysoki.
      Po takim upgrade bez trudu taki klon p-7100 przy ślepych testach odsłuchowych powinien wygrać konfrontacje z oryginalnymi egzemplarzami accuphase .
      Polecam także taki upgrade w oryginalnych egzemplarzach, chociaż większości osób posiadających oryginały może na to patrzeć sceptycznie .

Innych egzemplarzy wzmacniaczy operacyjnych nie radze stosować , może się to zakończyć nieciekawie .
      To te 60zł przy wzmaku za kilka klocków naprawdę nie robi mi różnicy i nie widzę potrzeby sprawdzania tego czy wszyscy się przypadkiem nie mylą ;-)

Skomentuj

Dobrze kombinuje ? :)

Coś pominąłem lub pomyliłem ?

Aha gdzieś wyczytałem, że połączenie "obudowy koło rca" z masą na kondensatorach powinno się wykonać "cienkim przewodem", jaki najlepiej użyć (0.5mm ? 0.75mm ? cieńsze ?) ?

Skomentuj

Mam problem z jednym kanałem przy uruchomieniu.

Końcówka pobiera duży prąd po podłączeniu niższego napięcia.
          W punktach pomiarowych przy C9 i C10 mam 3,2V zamiast 1,2V.
          Sprawdziłem diody, tranzystory i są ok.

Co sprawdzić?

Skomentuj

Zamieszczone przez Birofil Zobacz posta
            Mam problem z jednym kanałem przy uruchomieniu.

Końcówka pobiera duży prąd po podłączeniu niższego napięcia.
            W punktach pomiarowych przy C9 i C10 mam 3,2V zamiast 1,2V.
            Sprawdziłem diody, tranzystory i są ok.

Co sprawdzić?
            Nieaktualne.
            Znalazłem mój błąd. ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
              Prócz podania informacji o samym fakcie rozwiązaniu problemu dobrym zwyczajem jest opisanie sposobu jego rozwiązania - kto wie, może komuś się przyda

Skomentuj

Wstyd się przyznać ale zamieniłem miejscami tranzystory Q2 i Q6.

Skomentuj

zostały komuś płytki E-450 ? chętnie kupie komplet...

Skomentuj

Caly czas mnie zastanawia, czy w ukladzie zabezpieczen jaskiniowca wstawiona cewka ( 5uH) rownolegle z rezystorem 10 ohm na wyjsciu nie powoduje zmian w liniowej charakterystyce przetwarzania kolumn ? Inaczej czy ten filtr nie wplywa na filtr w zwrotnicy ktora dawala liniowa charakterytyke ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                      Caly czas mnie zastanawia, czy w ukladzie zabezpieczen jaskiniowca wstawiona cewka ( 5uH) rownolegle z rezystorem 10 ohm na wyjsciu nie powoduje zmian w liniowej charakterystyce przetwarzania kolumn ? Inaczej czy ten filtr nie wplywa na filtr w zwrotnicy ktora dawala liniowa charakterytyke ?
                      Wydaje mi się że nie masz czym się martwić. W oryginale też jest ale jak tak bardzo Cię to interesuje przy okazji robienia pomiarów w najbliższej przyszłości ( po 24.11) wykonam dla Twojego spokoju taki eksperyment :)

Skomentuj

Super, będę wdzięczny :)

Skomentuj

Witam!
                          Czy ktoś może mi poradzić w temacie cewki w układzie zabezpieczenia Jaskiniowca (jaki drut , ile zwojów i jaka średnica) będę wdzięczny za pomoc

Skomentuj

Gruby drut nawojowy, mozesz kupic na allegro. Tu masz kalkulator http://elektronikjk.republika.pl/a25.html

Skomentuj

Kaczor - czytaj punkt: "ZABEZPIECZENIE PRZED OBCIĄŻENIEM REAKTANCYJNYM ORAZ ...."

http://livesound.pl/tutoriale/kursy/...ze-mocy-cz-iii

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                Inaczej czy ten filtr nie wplywa na filtr w zwrotnicy ktora dawala liniowa charakterytyke ?
                                Mniej więcej tak :

Z cewką 5u równolegle do niej 10om na czerwono .
                                Jak widać potężnie wpływa :)

Skomentuj

To jak to w końcu rozwiązać bo jednak do e450 przydało by się jakieś zabezpieczenie na wyjściu

Skomentuj

@szastal

Raven ironizuje :) Popatrz na wykres.

Skomentuj

A to spoko bo na tel mało widać i tak jakoś jescze wczorajszy jestem trochę ;] jak wszytko ok to składam. Trzeba w końcu postawić obok iampa

Skomentuj

Panowie, jak wygląda zakres napięć dla zasilania pomocniczego ? czy 42v tam wystarczy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
                                          Panowie, jak wygląda zakres napięć dla zasilania pomocniczego ? czy 42v tam wystarczy ?
                                          Z tego chyba co pamiętam ma być z 5v wyższe jak to niższe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X