Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
    Elite co do faktur , firmę jednoosobową mogę zgłosić z dnia na dzień i praktycznie będzie mnie to kosztowało ok 200-300 zł miesięcznie . Resztę opłat mi uiszcza firma gdzie robię i to wcale nie małe składki, Na razie niczego nie opylam, tylko pokazuje projekty prototypów, także wyczekam do następnego roku do jesieni . Az się przygotuje .
    Teraz już ma bardzo dobrze obcykanych podwykonawców, i większość części można robić na miejscu nie trzeba nic sprowadzać i kombinować , niestety kontaktów nie zdradzę, też tego nie wy-trzasłem znikąd .
    Tak, tylko wtedy już nie będzie tak tanio, ponieważ musisz być VATowcem do wystawienia FV 23%.

To się fajnie mówi, że modushop drogi i lipny, ale prawda jest taka, że to co pokazałeś to obudowa żywcem wzięta od tego samego dostawcy co ma modushop. Przedniego panelu nie widzę dokładnie, ale szczerze to mnie w ogóle nie przekonuje, a nawet powiem, że jest co najwyżej średni. Tak samo jak już przejdziesz na legalny obrót - nagle okaże się, że nie będzie już tak tanio i w sumie to wyjdzie tyle samo co w modushop z obróbką.

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
    Zobaczycie ze ceny obudów będą na poziomie modu , tylko zz ta różnica że będzie to obudowa z pełna obróbka .
    Jak wystawisz mi FV 23% za gotową obudowę (pełna obróbka) w cenie surowej obudowy z modushop, to zwrócę honor.
    Last edited by .3lite; 21.12.2015, 11:39.

Skomentuj

A miałem się nie wypowiadać.
      Jaskiniowiec nie pisz głupot. Nie masz zielonego pojęcia jak wygląda kooperacja z PL. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który stara się coś wytworzyć.
      Jakiś czas temu pisałeś, że chińczyki zrobią rakietę Saturn za cenę samochodu Tata, a jakość będzie 2 razy lepsza niż Accu.

Piszesz, że zrobisz, lepiej taniej i w ogóle będzie super, ponieważ będziesz miał CNC i jakaś kooperacja z kimś. Bzdura na kołach. CNC to nie wszystko. Jakość materiału i odpowiednie certyfikaty jakościowe. Potem sam proces malowania proszkowego czy anodowania. No chyba że będzie tylko kolor czarny anody albo proszek strukturalny. Pisałeś że Brencik będzie coś tam robił. Tobie, wam wydaje się że jednym przebiegiem i jednym narzędziem zrobisz obudowę. Będą tak wyglądać jak w modu albo i gorzej. Albo na przykład dopracuj technologię na szczotkowanie paneli o innych kształtach niż płaskie płyty.

Tych Twoich dostawców i podwykonawców wymienisz 100 razy zanim dojdziesz do odpowiedniej jakości i powtarzalności. A w końcu się poddasz, ponieważ wykonanie jednej obudowy w firmie w DE, która specjalizuje się w tym i wykonuje dla 70% rynku audio, będzie kosztowało 2-3 tEUR. Z Twoją marżą będzie to kosztowało 4tEUR.

Skup się na jednym produkcie, dopracuj go, daj do weryfikacji rynku potem następne. Inaczej popłyniesz. Nie pisz o super trafach, że nie buczą i są super, ponieważ jak na razie zrobiłeś może kilka. Zrób 100 lub 1000 z zachowaniem tej rzekomej jakości.

P.S.
      Dopracuj moda do 7100 i wspieraj Twoich klientów w ich mordęgach. Wydaje mi się że pozostawiłeś ich samych sobie. A całą robotę robią inni.
      Last edited by hi_aro; 21.12.2015, 13:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Tak, tylko wtedy już nie będzie tak tanio, ponieważ musisz być VATowcem do wystawienia FV 23%.

To się fajnie mówi, że modushop drogi i lipny, ale prawda jest taka, że to co pokazałeś to obudowa żywcem wzięta od tego samego dostawcy co ma modushop. Przedniego panelu nie widzę dokładnie, ale szczerze to mnie w ogóle nie przekonuje, a nawet powiem, że jest co najwyżej średni. Tak samo jak już przejdziesz na legalny obrót - nagle okaże się, że nie będzie już tak tanio i w sumie to wyjdzie tyle samo co w modushop z obróbką.
        I właśnie dlatego zrobienie gotowej obudowy własnoręcznie zawsze będzie wielokrotnie tańsze niż kupno gotowca w modu (a do tego trzeba przecież doliczyć parę stów za wycięcie otworów, wiercenie, ponowne malowanie/anodowanie)

Skomentuj

Tak poza tym co to za DIY skoro wszystko gotowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Tak poza tym co to za DIY skoro wszystko gotowe?
            Gotowe jak gotowe, gorzej że co by z nimi nie cudować to i tak będzie widać, że to modu :) No chyba, ze wydamy kolejne 2000 na przeróbki ;-)
            Last edited by gi; 21.12.2015, 18:42.

Skomentuj

Ale kto każe brać z modu? Samemu robić, front frezowany ewentualnie zamówić + czernione radiatory i resztę we własnym zakresie można zrobić.

Skomentuj

w zasadzie wszystko zależy od ekspozycji sprzętu już w miejscu docelowym. W większości przypadków widoczny jest głównie front.

Skomentuj

Jaskiniowiec, będzie można wypożyczyć klony a200 do posłuchania?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Ale kto każe brać z modu? Samemu robić, front frezowany ewentualnie zamówić + czernione radiatory i resztę we własnym zakresie można zrobić.
                    Mi to mówisz ? Spójrz stronę wcześniej na moje posty ;-)

Skomentuj

Logiczne było zrobienie wymiarów podobnych do modu tak by pasowały radiatory , inaczej bym sobie strzelił samobója . Na razie nie mam kasy przeznaczonej zrobienie własnych odlewów radiatorów . Ludziska z tymi obudowami do mnie przyjeżdżają bym im połączył całość, i widzę jak to wygląda .
                      W niedziele bym u mnie koleś właśnie z obudowa za 2 tys robiona na zamówienie , wskaźniki klejone od przodu silikonem , konstrukcja kompletnie nie przemyślana , jakaś płyta przykracana montażowa czterech śrubkach od dołu . Na tym się nie da fizycznie nic zrobić skończyło się na jego życzenie wymianie wszystkiego, zostały tylko radiatory . '' Stwierdził jak by wiedział . ''
                      Tak to wygląda w realu .

Z jakością jest super w realu wszyscy to potwierdzają .
                      Siedząc na tych forach nawiązałem kilka bardzo fajnych znajomości w branży także sporo części będzie robił podwykonawca który robi elementy dla jednej ze znanych firm audiofilskich :)
                      Z chin nie opłaca się sprowadzać mając legalne działalność , ew jakieś plastiki i drobiazgi , elementy lekkie i małe .
                      Np te puszki do traf z ożebrowaniem są robione tutaj na miejscu, koszt dla mnie 95 zł w małych seriach . dużo raczej nie , na potrzeby tego projektu należało zrobić formę .
                      a te całkiem okrągłe można robić o 1/3 taniej niż te na ebay z wat . - dla przykładu .

W Katowicach jest ośrodek badań 30 min autostrada ode mnie . :) .

Bardziej mnie martwi żeby mój brat nauczył się w pełni obsługiwać obrabiarki cnc . potem jak kupie maszynę żeby nie było lipy .

Mirfak - A200 tak coś ok kwietnia

Skomentuj

3lite>> "Tak, tylko wtedy już nie będzie tak tanio, ponieważ musisz być VATowcem do wystawienia FV 23%."

No niestety muszę się z tobą zgodzić, wiem jak to wygląda w praktyce Vat + podatek dochodowy = 41% idzie w śmietnik. Wszystko jest ok do momentu kiedy zrobi ci się na prawdę sporo roboty i wtedy jednak większość ludzi całkowicie przechodzi na swoją działalność. Wtedy trzeba zapłacić ZUS powiedzmy 1200zł (jak masz w d... emeryturę). Nie jest tak kolorowo. Ja mam swoją działalność parę ładnych lat i wiem jaka to orka ale każdy musi sam spróbować żeby się dowiedzieć. W każdym razie powodzenia.
                        Last edited by kizol666; 23.12.2015, 10:21.

Skomentuj

1200 zł za obudowę + radiatory....?? Chyba sobie ktoś jaja robi.... Jakiś czas temu robiłem wycenę na obudowy pod 450. Radiatory + wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami... daj sobie spokój... nikomu tego nie wciśniesz..

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                            wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami..
                            Następny piewca. Super obudowa z aluminium 2-3mm.

Pokaż tą super obudowę.:)

Skomentuj

1200 zł za obudowę + radiatory....?? Chyba sobie ktoś jaja robi.... Jakiś czas temu robiłem wycenę na obudowy pod 450. Radiatory + wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami... daj sobie spokój... nikomu tego nie wciśniesz..
                              Hmm same blachy alu 3mm to ponad 200zł (przy dużej ilości obudów pewnie zejdzie trochę bo będzie mniej odpadu), do tego kątowniki/pręty kwadratowe + śrubki to kolejne 50-100zł.

Masz kogoś kto ci zrobi pełną obróbkę (wycinanie formatek, wycinanie otworów na wskaźniki/wyświetlacze/wentylacyjnych/gniazda, wiercenie wraz z fazowaniem na śruby stożkowe, gwintowanie, spawanie/klejenie, etc) obudowy za 200zł płacąc podatek i vat ? O_o

Samemu da się zrobić (i zrobiłem) obudowę pod E-450 z alu 4-6mm za 300-500zł (bez bajerów, sama obróbka i materiał alu), ale na zlecenie ? Wątpię, choć chciałbym się mylić ;-)
                              Last edited by gi; 23.12.2015, 12:59.

Skomentuj

Ehhh. Niektórzy z Was chyba nie mają pojęcia o kosztach prowadzenia działalności. Robienie samemu, oraz załatwianie pewnych rzeczy po znajomości a robienie przez firmę od A do Z, która dodatkowo chce na tym zarobić to dwie różne rzeczy.
                                500 zł, robiąc na lewo, kombinując okej. Robiąc wszystko zgodnie z literą prawa, przemnożyć to x2 może być mało.

Poza tym cena, która podał Jaskiniowiec jest bardzo dobra, za ten typ obudowy i wykończenia. Będzie to robił raczej po kosztach. Oczywiście, jeżeli wszystko w pełni legalnie. Poza tym, obudowę może zrobić właśnie po kosztach, a zarabiać na bebechach. Możliwości jest wiele.
                                Last edited by swiety1337; 23.12.2015, 13:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Hmm same blachy alu 3mm to ponad 200zł (przy dużej ilości obudów pewnie zejdzie trochę bo będzie mniej odpadu), do tego kątowniki/pręty kwadratowe + śrubki to kolejne 50-100zł.

Masz kogoś kto ci zrobi pełną obróbkę (wycinanie formatek, wycinanie otworów na wskaźniki/wyświetlacze/wentylacyjnych/gniazda, wiercenie wraz z fazowaniem na śruby stożkowe, gwintowanie, spawanie/klejenie, etc) obudowy za 200zł płacąc podatek i vat ? O_o

Samemu da się zrobić (i zrobiłem) obudowę pod E-450 z alu 4-6mm za 300-500zł (bez bajerów, sama obróbka i materiał alu), ale na zlecenie ? Wątpię, choć chciałbym się mylić ;-)
                                  tak mam do tego pełny dostęp. Mam a raczej miałem. Cięcie wodą, laserem, operacje wiercenia, fazowania, cięcia, toczenia i frezowania CNC, spawanie - jednym słowem co kto lubi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                                  Następny piewca. Super obudowa z aluminium 2-3mm.

Pokaż tą super obudowę.:)
                                  jest w wątku. wystarczy poszukać.

Zresztą... jakie to ma znaczenie w tej chwili. Każdy robi to jak umie.. Mam nadzieje, że wszystko wyjdzie jaskiniowcowi tak jak by chciał. Ale wątpie, żeby ten projekt był do kupienia dla ludu - patrząc po cenie obudowy.
                                  Last edited by harnas1201; 23.12.2015, 16:55.

Skomentuj

Gotowa obudowa nigdy nie będzie w pełni przystosowana, gdyż każdy musiał by mieć ta samą zawartość, a dwa widząc ceny buda na równi z zawartością lub droższa. Pod katem budowy obudowy jest to typowe DIY, w większym lub z mniejszym wkładem finansowym co kto lubi.
                                    Last edited by jaman7; 23.12.2015, 17:35.

Skomentuj

Jeśli kiedykolwiek jeszcze wezmę się z budowanie jakiegoś wzmaka, to mam cztery radiatory 16x20 cm do tego pocięcie laserem blach to koszt około 100zł, zostaje tylko front plus kontowniki (mam na stanie) i kilka śrubek. Frtont czarny anodowany to koszt 4mm=85zł / 10mm=160zł.
                                      Dochodzi malowanie na czarno blach i radiatorów i myślę że 500/600zł za całośćto realna cena

Skomentuj

tak mam do tego pełny dostęp. Mam a raczej miałem. Cięcie wodą, laserem, operacje wiercenia, fazowania, cięcia, toczenia i frezowania CNC, spawanie - jednym słowem co kto lubi.
                                        I te wszystkie operacje w cenie sumarycznej 200zł (uwzględniając podatek i vat) za obudowę do E-450 ?

Przy takiej cenie nie było by co się bawić samemu, ale samo malowanie proszkowe to 50-100zł więc 200zł za całość to chyba jednak trochę optymistyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                          I te wszystkie operacje w cenie sumarycznej 200zł (uwzględniając podatek i vat) za obudowę do E-450 ?

Przy takiej cenie nie było by co się bawić samemu, ale samo malowanie proszkowe to 50-100zł więc 200zł za całość to chyba jednak trochę optymistyczne.
                                          Wątpie w to żeby ktoś spawał obudowę...

To powiem Ci, że bogaty jesteś jak płacisz za malowanie proszkowe 50-100zł. U mnie jest to 25-30zł/m2
                                          Mnie obudowa anodowana na kolor C0 (blachy + radiatory). Wycinanie blach 2-3mm + front 10mm wyszło 250zł + radiatory za 200zl.

Każdy robi jak może i jak potrafi. Nie ciągnijmy tej dyskusji bo nie ma ona większego sensu a tylko wątek jest większy.
                                          Last edited by harnas1201; 24.12.2015, 12:28.

Skomentuj

Czaruję...