Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
    GJ , Nie wiem co tam masz na wróżone, z tego co wiem nie podpiąłeś tego sterownika do masy wisiał w '' powietrzu " nie było punktu odniesienia .
    Dziwo że przeżył, prze to ci vu-metry świrowały itp . układ wyłączał się załączał samoistnie . Dalej nie wiadomo co tam mogło się jeszcze stać .
    Proponuje do diagnozy odesłać Adrianowi , wydaje mi się ze będzie najszybciej i najprościej .
    Gi

Nie podłączyłem ... bo nie było tego w dokumentacji (a układ się nie wyłączał i włączał*samoistnie, jedynie pilot nie działał), no ale nie ważne.

Wróćmy na email (wysyłałem maila), tutaj jak widać jedynie upewniałem się, że końcówki są ok :)
    Last edited by gi; 07.01.2016, 02:13.

Skomentuj

zamawiamy ...:)?
      http://world.taobao.com/item/5202981...0.14.21.pblKWL

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
        Tu jest bez krzaczków:
        http://www.aliexpress.com/item/Accup...471626430.html

A tu chiński klon:
        http://www.aliexpress.com/item/Music...451318400_6148

Skomentuj

Ktoś niedawno sprzedawał na audiostereo jakiegoś klona pre accu na aava bo zbudował Lamm-a

Ktoś u nas również pisał, że ten układ wprowadza duże szumy o ile pamiętam.
          Last edited by gi; 08.01.2016, 10:04.

Skomentuj

Można podłączyć to pre e-408 pod trafo z grupowego zamówienia z Noratela?
            Tam jest 18-0-18, czy transformator musi być 2x17V?
            I w którym miejscu mierzy się napięcie? 15V musi być tak?

Skomentuj

Możesz podłączyć to trafo z Noratela (ok 18-0-18V) pod warunkiem że w pre masz jeden mostek na wejściu, jeśli masz dwa musisz to przerobić. Mam taką samą sytuację u siebie.

Skomentuj

No widzę że chińczyki dopięły swojego , nie udało się im kupić dokumentacji i oprogramowania do tego pree no to końcu wymyślili . :) .
                Bo byli naprawdę natrętni .
                Wszystko na zamiennikach nie wiadomo jakich. Ten układ to pewnego rodzaju modulator dźwięku, ubarwiacz, jak lampa. jest to masakryczne wrażliwe na elementy , kondensatory wszystko co jest w torze. Jest jeszcze mnóstwo kluczyków technicznych ze stabilnością . Stawiam skrzynię wody ognistej ze układ mojego kolegi go rozwalcuje .
                Także kto wyłoży te 600 zł niech podskoczy na test :) .

Sam ten układ jest opatentowany także zapewne ziomki z accu będą chciały próbowały walczyć z chińczykiem , ciekawe .

Jeszcze jeden drobiazg jak sprawdzanie dc na wyjściu w waszych końcówkach to bez serwa , powinno być ok 50-200 mV . Już parę stosów naprawiłem tych końcówek i te układy potrafią działać na uszkodzonym lub wadliwym jednym stopniu napięciowym. Serwo już nie pamiętam dokładnie ale coś 4-5 volt ściągnie prawie do zera w tym układzie .
                Układ nawet gra , ale podczas pracy zaczyna fiksować , Także w gorszych przypadkach 600 mV max potem już trzeba szukać przyczyny .

Skomentuj

Słuchał może ktoś 450 z Aikido?. Proste i niezbyt drogie do zrobienia i mnie korci.
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                    Aikido
                    ??

Skomentuj

http://www.mrelektronik.pl/070.pdf na początek lektury

Skomentuj

Sluchalem swego czasu Aikido pożyczonego, z moją 450 i jest to tez bardzo dobry duet jesli chodzi o brzmienie, duzo bardziej naturalne, szczegolowe i nie podbarwione tak jak przy pre 408. Jednak jak poznalem Lamma, i mialem okazje go skonfrontowac z 450 to czar prysl....Lamm bije wszystkie dotychczasowe preampy na glowe. To fenomen bo uklasowo jest bardzo podobny do Aikido to tez zaledwie 4 podwojne triody....ale jak to gra ! Jedyny godny konkurent to chyba tylko 2810. Jednak lampa to lampa. Ktoś kto slucha rocka...gitary, to nie ma o czym gadac. Przy Lammie ten dzwiek gitary wylewa sie z glosnikow...jest to niesamowite, ze roznice wyczuwa nawet żona ktorej sloń na ucho wdepnąl.

Skomentuj

jedyny godny konkurent to chyba tylko 2810.
                          C2810 gra jak by była popsuta, w porównaniu do Lamm-a.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                            C2810 gra jak by była popsuta
                            Niby tak, ale lepiej niż wiele innych pre.
                            Po za tym to też nie do końca klon, powoli wychodzą braki i babole które koledzy na bieżąco poprawiają i jest coraz lepiej.
                            Ja sam nie wiem co do końca wybrać, mam pcb i najważniejsze części do 2810, więc wystarczy poprawnie z "modami" złożyć, ciekawi mnie też lamm ze względu na porównania i opinie.
                            Za dużo tego wszystkiego, co robi mętlik w głowie :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                              Za dużo tego wszystkiego, co robi mętlik w głowie :-)
                              No właśnie. Na razie podepnę 408. Później chyba złożę Aikido bo klamory wszystkie mam. A później...... i tak dookoła w pi....u.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Fenomen 2810 polega nie na stopniu wzmacniajacym, tylko na sposobie regulacji głosnosci upraszczajac wiec stad tak rozne opinie, stad nie zdobywa takich owacji na stojaco bo jako tako preamp z niego przecietny, na kostkach ktora mozna spotkac w maloambitnych aplikacjach. A tani nie jest, wiec placic tyle za sama regulacje ..chyba nie ma sensu. Choc sam w tym momencie zastanawiam sie jakie jest poza AVAA inne alternatywna i dobra opcja poza powiedzmy (Alpsem) ktory jest kompromisem. Z kolei Aikido, Lamm, i im podobne to proste topologicznie uklady i co najlepsze wszystkich malkontentów i wrogów lampy stawiają w kropce bo okazuje sie ze wlasnie ta lampka w preampie nie "zamula, nie tnie pasma, nie slodzi" a wrecz przeciwnie sprawia ze brzmienie jest bardziej szczególowe, a pasmo systemu poszerza sie i jest to slyszalne! Wykresy i znieksztalcenia to nie wszystko:)! Nasz ucho to nie automat ...to żywy instrument.

Skomentuj

ktoś ma jakieś zdjęcia tego lamma?? Jak to wygląda co to jest itp?? Jaki jest koszt tego ustrijstwa? i czy pcb są dostępne??

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                    ktoś ma jakieś zdjęcia tego lamma?? Jak to wygląda co to jest itp?? Jaki jest koszt tego ustrijstwa? i czy pcb są dostępne??
                                    http://www.audiostereo.pl/przedwzmac...mm_119899.html
                                    Co prawda nie czytałem tego tematu ale pewnie znajdziesz tam wszystkie interesujące Cię informacje :)

Skomentuj

Zdjęcie jak nie okablowywać wzmacniaczy:

Tymczasowa buda, jak już będę wiedział co chce mieć w integrze zrobi cię docelową obudowę
                                      Nawet obeszło się bez brumu, prawie cisza, jest lekki przydźwięk ale nie słychać tego tak bardzo.

Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej. Czy poprostu to pre zbiera jakieś śmiecie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta

Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej. Czy poprostu to pre zbiera jakieś śmiecie?
                                        Nie strasz bo też chcę to pre podłączyć.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja takich cudów z tym pre nie miałem, ale też nie było podłączone do e450

Skomentuj

Czaruję...
                                          X