Zamieszczone przez dzwiedziu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
rezy tu kupilem -- http://www.ebay.de/itm/5x-68-Ohm-68R...item2a3acf686f
radiator kiedyś przez pomyłkę kupiłem :) i jakoś się zmieściło wszytko
Skomentuj
-
gi - sorki wiem ze ten sterownik ciągnie się za mną , układ działa tylko dokumentacji nie mam dopracowanej .
Jutro posiedzę nad zrobieniem dok do tego . Total brak czasu .
Co do przedwzmacniaczy , to będę zamawiał pcb do pree nieco zmodyfikowanego lampiaka , lamm2 - bardzo dobry ale jeszcze nie wiem kiedy . Co do przedwzmacniaczy z aava to uderzać do mojego kumpla z sąsiedztwa , tylko nie są to tanie zabawki . Za niedługo powstanie wersja lepsza od oryginału :) .Last edited by jaskiniowiec; 25.02.2015, 23:24.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz postagi - sorki wiem ze ten sterownik ciągnie się za mną , układ działa tylko dokumentacji nie mam dopracowanej .
Jutro posiedzę nad zrobieniem dok do tego . Total brak czasu .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz postagi -
Co do przedwzmacniaczy , to będę zamawiał pcb do pree nieco zmodyfikowanego lampiaka , lamm2 - bardzo dobry ale jeszcze nie wiem kiedy . .
Skomentuj
-
Gdyby ktoś chciał wykonać integrę podobną do kolegi: freedi na bazie VolcanO to mam zmontowane na sprzedaż. Więcej info: http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...st__p__3401181 lub PW.
Skomentuj
-
Heh, widzę, że robiłeś go na bazie mojego posta - trzeba była zapytać :) W Twoim wypadku ogranicznik ogranicza prąd przepływu do około 100 mA i właśnie dlatego nie możesz dać więcej niż 1.9 mV.
Jeśli możesz regulować od 0 mV do tych 1.9 mV to układ jest sprawny i możesz podłączać bez ograniczenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaHeh, widzę, że robiłeś go na bazie mojego posta - trzeba była zapytać :) W Twoim wypadku ogranicznik ogranicza prąd przepływu do około 100 mA i właśnie dlatego nie możesz dać więcej niż 1.9 mV.
Jeśli możesz regulować od 0 mV do tych 1.9 mV to układ jest sprawny i możesz podłączać bez ograniczenia.
Skomentuj
-
Faktycznie, moja pomyłka - myślałem, że tam 68R dałeś. Nie wiem co mogło się więcej spalić, pewnie nic - to tylko kondensator odwrotnie wlutowany, do tego w sumie jest w sekcji zasilania jak pamiętam. Toroidalne transformatory tak mają, po prostu prąd udarowy jest ogromny z powodu budowy rdzenia.
Skomentuj
-
Witam.
Panowie czy to normalny objaw żeby rezystory R54, R72, R38, R37, R71, R53, już po ok min. od podania zasilania grzały się tak, że parzą.
Po godz. temp. utrzymuje się na podobnym poziomie (miernikiem temp. jest palec ).
Bias ustawiony na 8mv wzrasta do ok. 9mv, napięcie wyjściowe na jednym kanale 0,2mv na drugim 0mv.
Napięcie na kondensatorach zasilających 0-65,7v na obu kanałach jednakowe.
Nap. pomocnicze 0-56v.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez janusz Zobacz postaPanowie czy to normalny objaw żeby rezystory R54, R72, R38, R37, R71, R53, już po ok min. od podania zasilania grzały się tak, że parzą.
Zamieszczone przez janusz Zobacz postaPo godz. temp. utrzymuje się na podobnym poziomie (miernikiem temp. jest palec ).
Bias ustawiony na 8mv wzrasta do ok. 9mv, napięcie wyjściowe na jednym kanale 0,2mv na drugim 0mv.
Napięcie na kondensatorach zasilających 0-65,7v na obu kanałach jednakowe.
Zamieszczone przez janusz Zobacz postaNap. pomocnicze 0-56v.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaTak ma być, te elementy z diodami zenera tworzą dzielnik i zbijają napięcie z okolic 80Vdc do 15Vdc i zasilają opampy.
OK.
Ale ac, zmierz za diodami powinno być w okolicach 76-78Vdc.
no może oprócz trafo. w stanie jałowym, bez obciążenia jest nie słyszalny,po podłączeniu do wzmaka. słychać wyraźne brzęczenie.
Trafo pochodzi z grupowego zamówienia, czy jest sposób na pozbycie się tego uciążliwego zjawiska?
Skomentuj
-
Kilka słów podsumowania na temat mojej wersji 450.
Po pierwsze wielkie dzięki dla kolegów za wsparcie i moce przerobowe...(koledzy jaskiniowiec, dzwiedziu, taz, 3lite szczególnie). Po ponad roku udało się doprowadzić wzmak do takiego stanu jak z półki sklepowej. Pochłonęło to trochę kosztów i pracy ale warto !!! jakość dzwięku jest miażdżąca i o tym nie warto pisać wystarczy posłuchać. Tyle że następnym krokiem w takim przypadku jest wymiana głośników..źródła sygnału itd. Niestety albo i stety 450 odsłania wszystkie bolączki systemu, ale to na plus wiec warto.
Dwie kwestie warto dodać. Wiele osób pyta o sterownik ( ci którzy robią integrę). Jeśli ktoś nie chce czekać na jakiś forumowy projekt polecam takie rozwiązanie jak moje. Tzn softstart kolegi taza+ kit AVT390 (zaznaczony na jednym ze zdjęc- mała płytka z prockiem Atmela) - koszt w sumie niewielki a zrobiłem na tym sterowanie pilotem POWER ON/OFF i po dodaniu dwóch małych przekazników sterowanie silnikiem ALPSA. Pozostaje do dystpozycji 6 wyjść typu OC. Układ na Atmelu fajnie współpracuje z softstartem kolegi taz, wystarczy jedno z wyjść podpiąć pod transoptor w sofcie.
Rzecz druga niestety mało pozytywna to Toroid marki Noratel...sławny element. Trzeba to przyznać otwarcie że jest to spieprzona robota przez firmę Noratel. I nie wiem jakim cudem wzieli za to tyle pieniędzy. Skoro absolutnie nie ma mowy o wersji Audio.
Skoro trafo samo w sobie - 'gra mechanicznie' pod zaledwie obciążeniem końcówkami bez sygnału wej. to już jest źle. I warto dodać że ten brum mechaniczny jest nie do opanowania nawet skręcając na maxa trafo deklami, z podkładkami gumowymi, piankowymi, itd. wszystkie opcje przerobione. Kwestia brumu akustycznego - z końcówek to inna kwestia, ale to prawdopodonie przez niewyjaśnioną kolidację mas napięcia głównego i pomocniczego..o czym wspominał kolega dzwiedziu.
W każdym razie gdyby nie to że minął rok od zamówienia, i pewnie już tak po gwarancji osobiście pofatygowałbym się do Noratela z tymi trafami, szczególnie że zamówiłem dwa. Nie mówiąc o tym jakie firma stwarzała problemy przy reklamacji..i o sławnych "kubkach" które już stały się z czasem śmieszne. Wnioski każdy wyciągnie sam dla siebie, jednak ja osobiście w przyszłości trzymam się od tej firmy z daleka.
Reszta już w samych superlatywach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez micha7n Zobacz postaKwestia brumu akustycznego - z końcówek to inna kwestia, ale to prawdopodonie przez niewyjaśnioną kolidację mas napięcia głównego i pomocniczego..o czym wspominał kolega dzwiedziu.
Można to poprawnie prowadząc masę usunąć niemal całkowicie, ale najpewniejsze są dwa sposoby.
Pierwszy to zasilić te wyższe napięcie z osobnych odczepów, każda końcówka z osobna.
Drugi to zrobić mały zasilacz tego wyższego napięcia (mostek + konensatory min 2200uF) i już zasilić wyprostowanym, a masę spiąć z głównym:
Co do traf to firma noratel dała d.py na całej linii i także będę omijał ją z daleka, jak i ostrzegał innych.Last edited by dzwiedziu; 27.02.2015, 23:19.
Skomentuj
Skomentuj