Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ad1) Mniej tranzystorów końcowych.
    Ad2) Można, ponoć ma to wpływ na dźwięk (w "pełnym" 7100 1n4148 a teraz trany), diody polaryzacją identycznie jak te obok d9~d12.
    Ad3) r52~r55 to 1,5k a r42 i r43 to 332R.
    Ad4) 2,2R i r85 tak jak na foto poniżej.
    Ad5) Poniżej.

Aaa, i w miejsca c41 i c42 musisz wcisnąć jakoś min 2200uF/100V.
    Last edited by dzwiedziu; 18.02.2015, 21:21.

Skomentuj

Wielkie dzięki.
      Widzę ze u Ciebie są diody, czy próbowałeś jak gra z tranzystorami ?

Skomentuj

Nie, bo brakło mi tych 4 par tranzystorów, więc wlutowałem diody, ale już mam i może kiedyś wymienię.
        Jak na razie jest problem z tymi 2sa1145/2sc2705, ktoś tam na allegro sprzedaje ale po foto widać że to jakieś malowanki.

Skomentuj

I mi również brakuje kilka par 2sa1145/2sc2705. Jakby ktoś zamawiał, chętnie bym się dołączył.

Skomentuj

Finalne ujęcie ..

Skomentuj

Fajnie to wyszło :)

Skomentuj

Fajnie wyszło, ale jednak to nie jest Accuphase i nie użyłbym ich loga :P

Skomentuj

To tylko próbka możliwości.

Skomentuj

Turecki widzę że Adrian narysował ci poprawki , do tych pcb. Składasz prototyp z kilku pcb które zamówiłem, także jak złożysz napisz jakąś opinie może i być i na pw . Jestem ciekaw różnic .

Pcb do protektorów - sprawa się troszkę przeciągnie, chińczyki maja teraz okres noworoczny tym samym menopauzę i nic nie robią :) .

Ja ostatnio zamiast siedzieć nad sterownikami i obudowami maniacze z trafami :biggrin: .
                    Ostatnio rozwaliłem trafo z toroidów za 900 - 1000 zł for audio ekranowane itp .
                    Tak żeby zerknąć jak jest zrobione .
                    Budowa .
                    Ekran zewnętrzny - dwa zwoje blachy krzemowej z rozebranego rdzenia , owinięte normalnym szkotem . Uzwojenia wtórne nawinięte - nawalone byle jak jedno na drugim z poszczególnych sekcji wszystko na kupie - rozumie ze ten drut jest w podwójnej emalii .
                    Wszystko nawinięte bez izolacji na miedzianym ekranie wprawdzie ekran pokryty cieniutka folia , ale temperatura topienia tej folii jest bardzo niska .
                    pod spodem jedna warstwa folii - i już uzwojenie pierwotne .
                    Wprawdzie z ekranu wyprowadzony przewód uziemiający , ale jak ktoś go nie podłączy , przecież to jest transformator dla ludu , albo podpiąć do obudowy a kabel zasilający zastosować dwużyłowy wtedy przed porażeniem cie chroni 0,1 mm folii oraz 0,1 mm podwójnej izolacji na przewodzie .
                    Folie maja bardzo niskie temperatury topnienia , jak plastik .

Jutro zrobię test , przeciążę ten transformator i zobaczymy co się stanie - nakręcę oczywiscie filmik na you tube . Obstawiam że jak ulegnie spaleniu dostanie przebicia 230 V do wtórnego .

Ja do swoich trafek wkładam izolacje z włókna szklanego i jeszcze czujnik bimetalowe do uzwojenia pierwotnego . A tu taka kaszana i jeszcze maja na to tyle atestów - to mnie najbardziej rozwala .
                    Założę się mic 2500 przy teście napięciowym na max czyli 2500 voltów by go przebił .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                      Ja ostatnio zamiast siedzieć nad sterownikami i obudowami maniacze z trafami :biggrin: .
                      Czyli rozumiem nie ma co czekać na te sterowniki ?

Skomentuj

Wszystko się zrobi , to jest pewne , ale na razie czasowo tego nie ogarniam .

Skomentuj

For audio transformer made in Poland . Chińskie transformatory są lepiej zabezpieczone poniewąz posiadają czujnik bimetalowy wpięty w szereg z uzwojeniem pierwotnym .
                          https://www.youtube.com/watch?v=ec4qG4_DZiE
                          https://www.youtube.com/watch?v=YwT3lr2WxRw

Macie pokazane co się stanie jak toroid dostanie zwarcia . Przyczyn może być sporo .
                          Wszystkie normy którymi szczycą się polskie firmy są biorą w łeb i są warte funt buraków .

Skomentuj

Wszystko się zrobi , to jest pewne , ale na razie czasowo tego nie ogarniam .
                            Tak uczciwie powiedz, kiedy realnie będą gotowe te sterowniki (wersja bez lcd) ?

Chwilowo i tak nie mam czasu lutować, ale niedługo będę chciał do tego siąść, więc jeżeli to ma być za parę miesięcy to po prostu złożę z innych elementów.

Skomentuj

Panowie mam pytanie. Ponieważ robię wersję finalną (mam nadzieję:)) mojej końcówki, mam dwa rodzaje kondensatorów do zasilacza do wyboru:
                              1. Jamicon 47000uf
                              2. Nichicon KG GOLD TUNE 15000uf
                              I stąd pytanie co lepsze te o większej pojemności czy mniejsze ale teoretycznie o lepszej jakości.

Skomentuj

odgrzeje trochę kotleta bo czekam już tylko na kondy czy przy pierwszym uruchomieniu takie podłaczenie jest prawidłowe??

Skomentuj

For audio transformer made in Poland . Chińskie transformatory są lepiej zabezpieczone poniewąz posiadają czujnik bimetalowy wpięty w szereg z uzwojeniem pierwotnym .
                                  https://www.youtube.com/watch?v=ec4qG4_DZiE
                                  https://www.youtube.com/watch?v=YwT3lr2WxRw
                                  Skąd te trafa? Z toroidy.pl?

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                    odgrzeje trochę kotleta bo czekam już tylko na kondy czy przy pierwszym uruchomieniu takie podłaczenie jest prawidłowe??
                                    .Tak tylko daj jakiś ogranicznik prądowy żarówki albo rezystory.Bo jak coś nie tak tfu tfu... To mogą być droższe fajerwerki :
                                    Last edited by Pteterycz; 24.02.2015, 09:24.
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                      .Tak tylko daj jakiś ogranicznik prądowy żarówki albo rezystory.Bo jak coś nie tak tfu tfu... To mogą być droższe fajerwerki :
                                      ok dzięki zrobiłem se jakiś czas temu ten Ravenowski bezpiecznik :)

mam nadzieje ze wszytko dobrze polutowałem :)

Skomentuj

No i bajera to jeszcze lepiej!
                                        Odpalaj! :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Lonevolf wrzuć schemat.
                                          Choć rezystory fajniejsze bo mają kontrolki, optyczne - dymne :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X