Hmm u mnie na wyjściu przy potku na połowe jest skaczące 0-3mV, przy potku prawie na maks jest 0-30mV (skaczące), przy rozkręceniu potka na maks rośnie do 0-200mV (skaczące).
200mV to stanowczo za duzo, i powinno byc stabilne
zewrzyj wejscie do masy i zmierz jeszcze raz
Przy podłączonym źródle (pomiary wyżej przy podłączonym źródle, z włączoną muzyką, bez podłączonych kolumn) ?
Bez podłączonego źródła stałe na wyjściu to jakieś 0,1mV/stabilne nie zmienia się (miernik za 50zł więc nie wiem jak z dokładnością ).
Jeżeli dobrze cię rozumiem z tym zwarciem wejścia do masy, to wystarczyło by potek na minimum ustawić ? O ile o to chodzi to logicznie myślać skoro przy połowie jest 0-3 (i spada wraz ze ściszaniem) to na minimum będzie 0 tak jak bez źródła.
odlaczone zrodlo, wejscie zwarte do masy, kolumny odlaczone jesli wtedy masz 0,1mV to jest bdb ale tak powinno byc nawet na maks odkreconym potku, po to wlasnie zwierasz sygnal z masa aby nic sie nigdzie nie przyplatalo
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
odlaczone zrodlo, wejscie zwarte do masy, kolumny odlaczone jesli wtedy masz 0,1mV to jest bdb ale tak powinno byc nawet na maks odkreconym potku, po to wlasnie zwierasz sygnal z masa aby nic sie nigdzie nie przyplatalo
Ok czyli nie wystarczy potka skręcić na min ? Skoro tak to gdzie to zewrzeć ? Na rca spiąć masę z pinem po prostu na obu kanałach ?
Brak podpiętego źródła (EMU0202 nie podłączone do wzmaka), brak podpiętych kolumn, pin prawego i lewego kanału zwarty do masy na rca (dorobione wtyki rca ze zwartą masą z pinem).
Napięcie stałe na wyjściu 0,1mV na obu kanałach, bez względu na ustawienie potencjometru.
Przy podłączeniu źródła i puszczeniu muzyki (bez kolumn) napięcie stałe na wyjściu tak jak wyżej w pierwszym poście na tej stronie).
Coś ci ze źródła sieje.
Powinno być blisko 0mV.
Sprawdź inne źródło.
Czyli rozumiem, że to co wyżej w pierwszym poście na tej stronie jest, czyli 0-200mV przy pełnym wysterowaniu (potek na maks, suwak na kompie na maks), podłaczonym źródle i braku kolumn wskazuje na jakiś błąd lub wadliwe źródło ?
No i gitarka, jest ok wszystko ze wzmakiem natomiast gdzies Ci sieje zrodlo, jak masz wylaczona muzyke to tez Ci skacze ta skladowa?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Koncowka mocy ma kondensator separujacy skladowa stala na wejsciu wzm roznicowego?
jesli nie ma, to zrodlo powinno je miec.
No to do czegoś dochodzimy, końcówka sprawna ;-)
Przy wyłączonym (ale podłączonym do rca wzmaka) EMU0202 napięcie stałe na wyjściu spada do 0.1mV (po włączeniu zaczyna skakać), przy włączonym ale ściszonym potkiem na maks napięcie spada do 0.1mV ale przeskakuje 0-0.1mV.
Co do drugiej części pytania to obawiam się, że to ktoś bardziej obeznany musiał by odpowiedzieć. Patrząc na schemat wydaje mi się, że jest, ale elektronik ze mnie mierny
Trzeba by jeszcze to sprawdzic jakims porzadnym multimetrem, bo w mierniku za 50zł ciezko o dokladny pomiar AC RMS+ skladowa stała
Kondensator jest, wiec problem powinien byc rozwiazny, wiec moim zdaniem problem dotyczy multimetru ktory nie potrafi dokladnie zmierzyc skladowej stalej w sygnale zmiennym.
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Trzeba by jeszcze to sprawdzic jakims porzadnym multimetrem, bo w mierniku za 50zł ciezko o dokladny pomiar AC RMS+ skladowa stała
Kondensator jest, wiec problem powinien byc rozwiazny, wiec moim zdaniem problem dotyczy multimetru ktory nie potrafi dokladnie zmierzyc skladowej stalej w sygnale zmiennym.
No niestety mam tylko tego UNI-T.
Ogólnie walczę próbując połączyć tego E-450 z nowym sterownikiem jaskiniowca i idzie mi jak po gruzie. Niby wszystko działa, dźwięk ok nic się nie grzeje, etc. Po podłączeniu zabezpieczenia zwarciowego zniekształca mi dźwięk i pojawia się napięcie stałe na wyjściu (1.5V maks zmierzyłem w momencie gdy zabezpieczenie pstryka). Tutaj zmierzyłem to stałe bez podłączenia tego zwarciowego i wyszło to co wyżej stąd pytam czy to przypadkiem nie wina końcówek.
Może masz po prostu źle podłączony potek.
Tu są dwie masy i po masie sygnałowej jest zasilanie stopni napięciowych aby nie zrobić pętli i tu może coś zbierać.
U mnie bez potencjometru, z daca, muzyka puszczona na max, dc max na wyjściu jakie udało mi się "wyłapać" bo bardzo szybko skacze to 15mV.
Może masz po prostu źle podłączony potek.
Tu są dwie masy i po masie sygnałowej jest zasilanie stopni napięciowych aby nie zrobić pętli i tu może coś zbierać.
U mnie bez potencjometru, z daca, muzyka puszczona na max, dc max na wyjściu jakie udało mi się "wyłapać" bo bardzo szybko skacze to 15mV.
Hmm no tak jak pisałem wyżej, z komórki maks jakie wyłapałem mieściło się w 0-20mV (również bardzo szybko skacze), więc chyba jest to zależne od źródła (skoro na EMU0202 maks mieścił się w 0-200mV) ?
Postaram się rozrysować podłączenie, czy masz może gdzieś rozrysowane jak powinno wyglądać to poprawne podłączenie potka w E-450) ? Albo jak można go "źle" podłączyć ?
Jest ok.
Zabezpieczenia wyłapują przeważnie od 500-600mV.
Dzięki :)
No to walczę dalej ze sterownikiem i szukam czemu mi się pojawia to DC (około 300mV non stop (po włączeniu zdaje się że stopniowo rośnie, ale muszę to jeszcze przetestować) i skacze, w momencie pstryknięcia zabezpieczenia skacze do 1.5V) po podłączeniu zwarciowego ;-)
GJ , Nie wiem co tam masz na wróżone, z tego co wiem nie podpiąłeś tego sterownika do masy wisiał w '' powietrzu " nie było punktu odniesienia .
Dziwo że przeżył, prze to ci vu-metry świrowały itp . układ wyłączał się załączał samoistnie . Dalej nie wiadomo co tam mogło się jeszcze stać .
Proponuje do diagnozy odesłać Adrianowi , wydaje mi się ze będzie najszybciej i najprościej .
Skomentuj