Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Osobne zasilanie samych opampow wzmacniacza E-450, daje tak niskie D2 ze nie jestem w stanie go pomierzyc😁
    Nic tylko odsluchac 😁

Last edited by jamess8; 22.08.2017, 17:47.

Skomentuj

Juz po odsluchach. Myslę, ze kto przerobil/przerobi juz nie wroci do wiernego schematu z E-450 i zmulonego dzwieku.
      Gra to juz przynajmniej tak jak koncowka Yamahy, chyba nawet lepiej, a wiem ze da sie z tego jeszcze wycisnoc wiecej.
      Last edited by jamess8; 22.08.2017, 22:25.

Skomentuj

Jakich tranzystorów użyłeś do budowy, od początku do końca?
        Tu też potrafi wiele zmienić.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
          Jakich tranzystorów użyłeś do budowy, od początku do końca?
          Tu też potrafi wiele zmienić.
          2sc2240
          2sc2705
          2sc5171
          2sc5200
          Ksa1220

I chyba 2sc3964, 2sd667

To wszystko chyba zamienniki sa.
          Last edited by jamess8; 22.08.2017, 23:24.

Skomentuj

970/2240 zamienniki - już dawno nie produkowane więc nie wiadomo co masz
            1145/2705 ok
            1220/2690 zamienniki
            1930/5171 zamienniki - złe opinie o nich są
            1943/5200 zamienniki - tu albo oryginały albo coś lepszego daj
            3964 - zamiennik ok, kompensacja
            647/667 - zamienniki, w ograniczniku
            Last edited by dzwiedziu; 22.08.2017, 23:45.

Skomentuj

Wziąlem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.
              Last edited by jamess8; 02.09.2017, 20:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Trzeba kilku drobnych modyfikacji.
                Jak skończysz albo i tak co ciekawsze to opisz co warto i jak zrobić, pewnie nie jednemu się przyda

Skomentuj

Owszem, różnica jest. Tylko zauważ że 1,5 opampa jest na wejściu a połówka jako serwo.
                  Teraz zależy jak masz podobierane tranzystory i jaki offset na wyjściu bez serwa.
                  Jeżeli duży offset to nie wszystkie opampy "wydolą", trzeba je z głową dobierać.

Skomentuj

Witam.
                    Czy ktoś z forumowiczów testetował może CapM borysa z klonem E-550?

Skomentuj

Nie na temat...
                      P-5000 bez zadnych stabilizacji. Tez wyglada na to ze moja karta ma wieksze znieksztalcenia.
                      Moim zdaniem, jesli chodzi o dzwiek p-5000 jest troche przeciwienstwem E-450.
                      Nie ma takiego dociazenia w dole pasma. Dzwiek wydaje sie czystrzy, bardzo szybki i techniczny. Jasniejszy.
                      Mysle ze trzeba nad nim troche popracowac, zeby dzwiek byl troche przyjemniejszy w odbiorze. Ale juz jest bardzo dobrze.

Troche zasmecam watek o E-450, jak moderatorzy uznaja za stosowne niech wyczyszcza temat

Last edited by jamess8; 06.09.2017, 14:52.

Skomentuj

Cześć, przepraszam że trochę off ale chętnie kupię złożony i uruchomioną końcówkę ewentualnie mogę też zlecić wykonanie. Bardzo proszę o kontakt na PW

Skomentuj

970/2240 zamienniki - już dawno nie produkowane więc nie wiadomo co masz
                          1145/2705 ok
                          1220/2690 zamienniki
                          1930/5171 zamienniki - złe opinie o nich są
                          1943/5200 zamienniki - tu albo oryginały albo coś lepszego daj
                          3964 - zamiennik ok, kompensacja
                          647/667 - zamienniki, w ograniczniku
                          Kupilem z north m.in. 2sa1507 i one maja hfe ok.75. Kse1220 maja ponad 200.
                          Czy z tymi 2sa1507 wszystko ok? 2sc3902 maja ponad 200.
                          1376/3478 maaja wieksze hfe niz zamienniki.

Czy ta wartosc hfe ma duze znaczenie na jakosc wzmacniacza?
                          Wiem ze lepiej poparowac, ale mozna spotkac rozne grupy wartosci hfe.
                          Te z wiekszym hfe sa zawsze lepsze?
                          Last edited by jamess8; 14.09.2017, 13:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                            Wziąlem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.
                            To co tutaj napisałeś to jest bardziej złozone zagadnienie niż sam myślisz . Wynika to z całego szeregu zagadnień, a nie jakieś tam zmiany opka
                            Jak już stwierdziłem tłumaczenie czego kolwiek to odbijanie grochu od ściany .
                            I tak obraca się to przeciwko mnie, i tylko użeranie się z docinkami oraz egoizmem i zawiścia innych .
                            Oraz pseudo znawców .

Mam tego dosyć, z mojej strony nie będzie żadnej kontynuacji czego-kolwiek .
                            Coś tam będę robił dla hobby ale koniec z tego typu forami .
                            Last edited by jaskiniowiec; 18.09.2017, 08:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                              I tak obraca się to przeciwko mnie, i tylko użeranie się z docinkami oraz egoizmem i zawiścia innych .
                              Oraz pseudo znawców .

Mam tego dosyć, z mojej strony nie będzie żadnej kontynuacji czego-kolwiek .
                              Coś tam będę robił dla hobby ale koniec z tego typu forami .
                              Grunt to nie brać do głowy, projekt zrobiony, wszystko działa. A jak ktoś chce coś zmieniać, to niech założy oddzielny wątek poświęcony takiej tematyce.

Skomentuj

Panowie, czy orientuje się któryś jakie przekaźniki będą pasowały do zabezpieczenia głośnikowego kolego Jaskiniowca ?

Skomentuj

Trzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
                                  Tak samo 4580dd na wejście końcówki.

Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
                                  Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
                                  Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
                                  U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.p...one-opa-muses/
                                  Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
                                  Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
                                  Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.

Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
                                  Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
                                  Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.
                                  A co sądzisz o tym sprzedawcy ? Te opampy wedłóg opisu z linku wyglądają na oryginalne.

http://allegro.pl/elmag-muses8820-hi...755689578.html

Skomentuj

U ELMAG nie ma problemów z tym czy malowanki czy oryginały. Na 100% to oryginały. Sklep sprawdzony.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Panowie w kolnie p4100 coś się dziś zaczęło prawie palić wzmacniacz grał cały czas dość głośno ale bez przesady, a tu nagle smród ogromny... (wszystko nadal grało bez zastrzeżeń), wyłączyłem, zdejmuje dekiel a tu proszę:

Jak widać rezystor pierwszy od góry zaczął zmienić kolor, gorący jak cholera. Obudowa bezpieczniak zaczęła się topić od temperatury :/
                                      Kto zajmował się naprawianiem accu klonów, bądź kto może pomóc?
                                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Z jakiegoś powodu nie załączył się przekaźnik softstartu i cały czas napięcie na trafo szło przez rezystory - do naprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                                          Panowie w kolnie p4100 coś się dziś zaczęło prawie palić wzmacniacz grał cały czas dość głośno ale bez przesady, a tu nagle smród ogromny... (wszystko nadal grało bez zastrzeżeń), wyłączyłem, zdejmuje dekiel a tu proszę:

Jak widać rezystor pierwszy od góry zaczął zmienić kolor, gorący jak cholera. Obudowa bezpieczniak zaczęła się topić od temperatury :/
                                          Kto zajmował się naprawianiem accu klonów, bądź kto może pomóc?
                                          W tych wzmacniaczach sa rezystory bezpiecznikowe, ale pewnie nikt sobie nie zawraca tym glowy :)
                                          Last edited by jamess8; 19.11.2017, 02:18.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X