Witam,panowie proszę o pomoc, do kogo mógłbym się odezwać w sprawie e450.Mam taki problem ze mam "zjedzone "niskie częstotliwość ,basu prawie niema...Pozdrawiam.
Panowie proszę o pomoc.
Kto mógłby wziąć na warsztat i zobaczyć co tam się dzieje?
Czy takie spustoszenie może robić ten czerwony kondensator między kondensatorami zasilania?
Kolego, jest tutaj , a przynajmniej było kilko osób które znają tego klona jak własna kieszeń. Musisz jednak podać więcej danych bo to co napisałeś to za mało. napisz coś więcej to na pewno ktoś się odezwie. To co ja chciałbym przeczytać to :
-Jakie zrobiłeś pomiary (napięcia zasilania , prąd spoczynkowy ) i jakie są tego wyniki.
- Jak ta usterka wystąpiła ( czy z dnia na dzień czy stopniowo coś się psuło)
- Czy usterka występuje w obu kanałach ?
- Czy pomimo braku basu reszta częstotliwości jest bez zarzutu ( zniekształcenia, moc itp).
Na koniec banał , ale czasami człowieka zamuli :) czy wyeliminowałeś kolumny/źródło ?
Accuphase wydalo plyte do testowania swojego "superior" sprzętu. Szczegolnie zainteresowala mnie sciezka techniczna nr.17 mozna miedzy innymi testowac dzwiek w fazie i w przeciwfazie i musze powiedziec ze rozne wzmacniacze roznie sobie z tym radza. Ma to ogromne też odzwierciedlenie jak wzmacniacz " buduje" scenę. U mnie zdecydowanie najlepiej wyszedl p-7100. Nie ukrywam, ze chcialbym rozgryżć w jaki sposób osiagnac zadawalojacy efekt w tych
mniej udanych projektach...
Pozwole sobie podzielic sie kolejnymi doswiadczeniami z e-450. Ogolnie zaleznosci koncowego efektu dzwiekowego jest wiele.
Robilem wiele doswiadczen z innymi kontrukcjami accuphase, ale dzisiaj napiszę o opampach i tranzystorach wejsciowych w e-450, bo miedzy nimi tez jest zaleznosc.
Testowalem tranzystoramy wejsciowe 2sa970/2sc2240 i 2sa1376/2sc3476 i rozne opampy z nimi. Przy roznych kombinacjach wrazenia przy odsluchu moga byc skrajne!
Po krotce, te pierwsze daja dzwiek mniej ostry, troche mniej detaliczny, ale przyjemnie gladki i spojny. Te drugie daja wiecej ostrosci i szczegolow na wysokich czestotliwosciach. Drobne roznice tez widac na THD, nsjwieksze na wysokich czestotliwosciach
I po ostatnich testach nie powiem ze ktores sa lepsze.
Z 2sa970 uzyskalem swietny efekt z opampami opa627, ktore nie graja juz zbytnio z 2sa1376 -jest za ostro i sucho.
Znowu 2sa1376 graja przyzwoicie juz ze zwyklym njm4580, njm4580 znowu z 2sa970 nie zbyt dobrze, nawet kiepsko.
Koncowy efekt bedzie tez zalezny od tego kto ma jaki system. Ja mam dosyc jasny l26rfxp+w18ex+r3004/662
Oglonie nie dziwi juz mnie po moich testach opinia ze ktos porownywal i klon lepiej zagral od oryginalu.
Wiele fabrycznych konstrukcji nie ma podejscia, ale trzeba umiec odpowiednio przyprawic:)
Juz wiecej nie zasmiecam, ale po poprawkach bĺedow ktorych nie ma w schemacie (widzialem te same bledy w innych klonach, pisalem o nich na AS) to z njm4580 gra to juz swietnie z oryginalnymi tranzystorami wejsciowymi.Zmiana na opamp o lepszych parametrach moze zepsuc jakosc dzwieku - moze byc zbyt ostry, odczucie niepelnego dzwieku, gorsza subiektywna rownowaga tonalna. Natomiast stosujac tranzystory 2sa970 z njm4580 mamy zmulony dzwiek, i tutaj trzeba wymienic na dobry opamp np opa627 i efekt bedzie rownie dobry lub lepszy jak w tym pierwszym wypadku. Tyle ode mnie.
Juz wiecej nie zasmiecam, ale po poprawkach bĺedow ktorych nie ma w schemacie (widzialem te same bledy w innych klonach, pisalem o nich na AS) to z njm4580 gra to juz swietnie z oryginalnymi tranzystorami wejsciowymi.Zmiana na opamp o lepszych parametrach moze zepsuc jakosc dzwieku - moze byc zbyt ostry, odczucie niepelnego dzwieku, gorsza subiektywna rownowaga tonalna. Natomiast stosujac tranzystory 2sa970 z njm4580 mamy zmulony dzwiek, i tutaj trzeba wymienic na dobry opamp np opa627 i efekt bedzie rownie dobry lub lepszy jak w tym pierwszym wypadku. Tyle ode mnie.
Pierwsza rzecz to inny podzial mas niz w schemacie, nie chodzi o dodatkowe rozdzielenie A,B jak jest w E-450, tylko brak odzielenia tej co powinna byc rozdzielona, wszystko jest w schematach. Druga rzecz znaczenie ma gdzie ktos da jakas np. diode, prowadzenie sciezek, łączenie mas itd.
W P-5000 byla odwrocona faza o 180 stopni i ten sam problem z masami jak wyzej.
Niech nikt nie odbiera tego, ze krytykuje autora, nie krytykuje. Dziekuje za kawal dobrej roboty, dzieki jego pracy bylem w stanie zglebic swoja wiedze.
Widzialem tez inna wersje pcb, tą zolta, z tego co widzialem tam tez byly powielane bledy.
Pierwsze odpalenie i odsluchy:
W tych wszystkich konstrukcjach inne tranzystory= inne brzmienie, tutaj wejściowe są jak oryginale. Na razie odpalone jak widać na dziko, a ja nie słyszę w ogóle degradacji dźwięku po pierwszych odsluchach, co w sumie mnie mocno zdziwilo, a jest chyba lepiej, ale tego się dowiem po "normalnych" odsluchach.
Będzie też balance out i tone Control.
Accuphase wydalo plyte do testowania swojego "superior" sprzętu. Szczegolnie zainteresowala mnie sciezka techniczna nr.17 mozna miedzy innymi testowac dzwiek w fazie i w przeciwfazie i musze powiedziec ze rozne wzmacniacze roznie sobie z tym radza. Ma to ogromne też odzwierciedlenie jak wzmacniacz " buduje" scenę. U mnie zdecydowanie najlepiej wyszedl p-7100. Nie ukrywam, ze chcialbym rozgryżć w jaki sposób osiagnac zadawalojacy efekt w tych
mniej udanych projektach...
Jesteś w stanie podzielić się tymi utworami? Sprawdził bym moje E450 :)
Pobierz serwisówkę z postu powyżej kolegi Kuby, jest tam wszystko opisane... Robiłem taką kalibrację parę razy przy klonach p7100 ale to było wieki temu i już nie pamiętam szczegułów.
Skomentuj