Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNIVERSUM M-A1000/ Grundig finearts V3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UNIVERSUM M-A1000/ Grundig finearts V3

Słuchajcie, jest taki wzmacniaczyk do wzięcia http://allegro.pl/show_item.php?item=4295517220
    jak popatrzyłem na zdjęcia jakieś w sieci znalezione, to w środku jest to grundig finearts V3 pod inną marką i z brzydszym frontem.

Słyszał ktoś go kiedykolwiek? Wiem że za 100 wiele rzeczy warto brać, ale warto w ogóle trzymać tego klocka w domu?

Na razie to chcę go spiąć z jakimiś tonsilami leżącymi odłogiem w szafie i dać dziecku do pokoju a kiedyś dorobić mu jakieś monitorki, albo z nudów spróbować spiąć z moją Yamahą i zrobić z ciekawości biamp do podłogówek, albo co...

Warto.

Skomentuj

A, poszedłem za wyczerpującą poradą kolegi, kupiłem, zobaczymy. Jak nie wypali, to i tak nie zbiednieję. Temat do kosza.

Skomentuj

Jakbym się rozpisywał to ktoś mógłby Ci to sprzątnąć:) Jeśli jest w dobrym stanie i rzeczywiście jest to FA v3 (a na to wygląda) to swietny zakup. W tej cenie kupisz co najwyzej jakąś Unitre. A jeśli się z jakiegoś powodu nie spodoba to nie będziesz miał dużego problemu z odsprzedażą nawet z lekkim zyskiem jak zareklamujesz to wlaśnie jako kopie FA v3. Więc tak czy siak jesteś na plus:)

Skomentuj

No to dziękuję za powściągliwość :)
          Jedyny mankament jaki już widzę, to skąd skołować do tego pilota :(
          Skąd się w ogóle jakieś pasujące zamienniki do takiego starszej daty sprzętu zdobywa, bo ja nie mam pomysłu. Oryginały jakieś są na ebayu ale od 35euro wzwyż, bez sensu :(

Skomentuj

taki będzie działał - sprawdzone
            http://allegro.pl/logitech-harmony-3...237049228.html

Skomentuj

Tylko że jest droższy od wzmacniacza :)

Skomentuj

ale na 100% działa z tym wzmacniaczem

Skomentuj

Znalazłem opinie na audiostereo:
                  Owszem, warto się zastanowić na Grundigiem. To wyśmienite maszyny za małą kwotę.
                  Seria a-9xx jest dość stara i właściwie oparta została na klockach serii V-8300 mk2, V-8400 mk2

Nowszą wersją były maszyny FineArts V1, V2, V3, V4. - im wyżej tym lepiej.
                  Zapoluj na Grundig FineArts V3 albo V4 - dostaniesz potwora zbudowanego jak czołg. Pobór mocy 450W, 100W na kanał przy 8 Ohm, w środku części pierwszoligowe, 12kg wagi. Sterowanie z pilota - jeśli brak to uniwersalny załatwia sprawę.
                  W środku V3 wygląda tak: klik
                  V4 ma większą moc i jest to najwyższy model w linii V FineArts by Grundig.

Skomentuj

To dzięki za informację o pilocie. A da się go zaprogramować bez posiadania oryginału? Jakie funkcje obsługuje?
                    Co do tego że kosztuje więcej niż oryginał, to myślę, że przeboleję, bo można go spiąć z kilkoma urządzeniami, a jeszcze nie wiem gdzie ten grundig wyląduje u mnie. Teoretycznie jutro powinien do mnie dotrzeć, więc podłączę, posłucham i napiszę co i jak. Jeśli zagra lepiej niż Yamaha R-S700, to wyląduje jako główne home audio, a wtedy będę miał pretekst żeby pozbyć się paru pilotów na rzecz jednego.

Te opinie czytałem i tym bardziej ciekaw jestem wrażeń.

Skomentuj

Pożycz od kogoś najpierw uniwersalny pilot i sprawdź. Ewentualnie możesz zrobić zwrot. Piloty mają wgrane najczęściej spotykane kody, po prostu sprawdzasz po kolei wszystkie, aż trafisz na tą działającą.

Skomentuj

Są piloty z funkcją uczenia, ale musiałbyś mieć wtedy jakiś "wzorzec", czyli jakiś działający pilot.

Swoją drogą miałem tego grundiga v3 i całkiem spoko piec jak za tą cenę. Nie jest może zbyt mocny (w te 100W na kanał raczej mi się nie chce wierzyć), nie jest brzmieniowo naturalny tylko trochę "efekciarski". Porównywałem bezpośrednio z MARANTZ PM 7000 i nie ta liga niestety, ale jak na swoją cenę (sprzedałem go za ok. 250zł) to jest całkiem przyzwoity.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          To dzięki za informację o pilocie. A da się go zaprogramować bez posiadania oryginału? Jakie funkcje obsługuje?
                          Co do tego że kosztuje więcej niż oryginał, to myślę, że przeboleję, bo można go spiąć z kilkoma urządzeniami, a jeszcze nie wiem gdzie ten grundig wyląduje u mnie. Teoretycznie jutro powinien do mnie dotrzeć, więc podłączę, posłucham i napiszę co i jak. Jeśli zagra lepiej niż Yamaha R-S700, to wyląduje jako główne home audio, a wtedy będę miał pretekst żeby pozbyć się paru pilotów na rzecz jednego.

Te opinie czytałem i tym bardziej ciekaw jestem wrażeń.
                          posiadam pilota harmony 300, obsługuje do 4 urządzeń - podłaczasz do usb, wybierasz z listy urządzeń to które chcesz zaprogramować - TV,SAT, CD/VCR i po zapisaniu ustawień masz go ustawionego. konfiguracja zajmuje ok 10min - trzeba zarejestrować konto itd, później aktualizacja (np zmiana funkcji przycisku) zajmuje już ok 2-3min.

Skomentuj

Nie na temat...
                            jeszcze niedawno te piloty harmony 300i kosztowały 60zł, teraz 140. Na allegro jest dostępny pilot Silver Crest, który też umie się uczyć z innych pilotów. Posiadam go, jest całkiem ok i kosztuje ok 30zł

Skomentuj

A kupiłem tego silvercresta, właściwie to tak czy inaczej mam na niego pomysł (TV+ampli+HTPC+Netiaplayer wszystko z jednego). Dojdzie, skonfiguruję to zobaczymy jak to działa. Za tego Harmony trochę dużo, a na oko jedyna różnica to programowanie komputerem.

Skomentuj

Wzmak przyszedł. W stanie bardzo dobrym, wierzch obudowy trochę porysowany i potek od balansu trzeszczy.
                                Włączyłem i bardzo ładnie gra. Dół i środek lepszy niż moja Yamaha, góra lepsza w Yamaszce. Radzi sobie znacznie lepiej niż się spodziewałem. Będzie zabawa :)

Skomentuj

No to git :)

Skomentuj

A tak się jeszcze zapytam, moze ktoś wie. Jeśli zrobię biamping, to co się dzieje z fazą? Wzmacniacze kręcą fazą czy nie? W funkcji częstotliwości, czy liniowo? Podłączam jeden wzmacniacz pod niskotonowy, drugi pod średniak i wysoki, a co się dzieje w podziale? Mam się martwić tylko polaryzacją, czy innymi zwrotami fazy też?

Skomentuj

Okazuje się że wysokie wcale nie są gorsze niż w yamaszce. Okazuje się że jeśli podłączę do wejścia cd, to góra jest przytłumiona, jakby ściszona była najwyższa oktawa. Na innych wejściach jest dobrze.
                                      To jest układ wejścia:

Podejrzewam że któryś elektrolit jest walnięty. Który wymieniać?

Skomentuj

I potek balansu mocno trzeszczy. Na szybko go wyczyszczę, ale skąd wziąć taki z "klikiem" na środku z któtką osią? Mam łopoty z wygooglowaniem..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X