Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNIVERSUM M-A1000/ Grundig finearts V3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Ototo. Zważywszy że można tego silvercresta nauczyć poszczególnych klawiszy za pomocą diody odbiorczej, można zrobić pilota arduino i nauczyć tym arduino tego silvercresta i mieć całość :)
    A propos tematu Logitecha:
    mam jakiś ich uniwersalny pilot, nawet nie podstatowy model. I nie udało mi się go zmusić do odtworzenia wszystkiego w tym grundigu (no, universum w moim wypadku :) ). Jak ktoś się chce pobawić mam tego logitecha do sprzedania, leży i się kurzy.
    No właśnie taki mam plan, mam już odczytane kody, teraz albo pilot na arduino, albo jakiś pilot na androida, do którego można hexy wpisać - i wysyłać po kolei sygnały, nagrywając w odpowiednie przyciski pilota uniwersalnego, wtedy dokładnie sam zdecyduję który przycisk w pilocie będzie za co odpowiedzialny, poukładam logicznie, popodpisuję i będzie git

Nie wiem jeszcze, czy da się inne funkcje pilotem obsłużyć - display off, loudness itp. Do tego w kolecje do podłączenia czeka tuner T1000, jak go podepnę to będę dalej drążył kody, które będą mogły sterować tunerem.

Skomentuj

Można także bardzo prosto wykonać pilota na kontrolerze AVR, albo po prostu na układzie SAA3010 (układ do pilotów RC5).

Wieczorem zamieszczę fotkę mojego pilota DIY do sprzętu audio, pracującego w standardzie RC.

Skomentuj

To też mi przeszło przez głowę, mam drukarkę 3d, mógłbym sobie zrobić coś pod siebie, ale aż tyle czasu to ja chyba nie mam.

Skomentuj

Mam Logotecha Harmony 300.
          Wzmaka Sony TA-F519R
          TV Panasonica i
          Dekoder Ferguson obsługuje bez problemu. Wszystko w jednym zgrabnym, dobrze leżącym w dłoni pilocie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
            Można także bardzo prosto wykonać pilota na kontrolerze AVR, albo po prostu na układzie SAA3010 (układ do pilotów RC5).

Wieczorem zamieszczę fotkę mojego pilota DIY do sprzętu audio, pracującego w standardzie RC.
            Można tam jakoś fajnie ustawić adresowanie? Wybrać jedno z nieużywanych w żadnym standardzie RC5? (jest kilka takich).
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ja sobie kiedyś popełniłem coś takiego:

Teraz pracuje, nad pewną modyfikacją z paroma przyciskami więcej. Plan jest aby to w aluminium wrzucić.

A mam jeszcze takie "cudo", powiedzmy serwisowe, które jest w stanie wysłać całą paletę kodów podstawowych RC5 (czyli po 64 kody, dla każdego z 32 adresów).

Skomentuj

Ile trzymają baterie w tym pierwszym pilocie?
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Rozumiem, że chodzi o tego czarnego.
                  On jest zrobiony na SAA3010, zasilany z 2szt AA. Więc trzymają tyle, że już nawet nie pamiętam jak długo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Jeszcze odkopię. Bo udało mi się kupić tuner do kompletu do tego universuma i poluję na cd.

Dzisiaj szukam sobie, rozumiecie zdjęć wnętrza tunera żeby zobaczyć który to model Grundiga, a tu google mi podsuwa fotkę Thorensa.
                    Okazuje się, że Thorens TRT2000 i TRT2300 ma dokładnie te samą płytkę tunera co ten uniwersum. Wprawdzie thorens dodatkowo jeszcze pre lampowe na wyjściu i fajniejsze zasilanie, ale kurcze... Dla mnie to są jakieś lepsze jaja..

Jeśli nie wierzycie, to daję do porównania:
                    Sorry za odnośniki do zewnętrznych stron, ale nie mam praw do zdjęć.

http://www.enjoyaudio.com/zbxe/?docu...viewer&page=31
                    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2410977.html
                    Pozwolę sobie na dopełnienie wątku i odkopanie.

Marka "Universum" była bardzo popularna w starym RFN-ie. W latach 80-90-tych ubiegłego wieku królowała w supermarketach sprzedających wszystko - od pietruszki po elektronikę, mechanikę domową i AGD.
                    Uniwersum to raczej LOGO, którym obdarowywano wiele sprzętów produkowanych przez zacne firmy, jak Grundig, Sony, Marantz i tak dalej.
                    Można więc pod tą marką Uniwersum trafić na bardzo dobrze zrobione sprzęty.

Dlatego, jak w wyżej zamieszczonym cytacie, trafia się na różne składniki i elementy znanych firm - to nic dziwnego.

Skomentuj

Czaruję...
                    X