Zamieszczone przez dzwiedziu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potencjometr
Collapse
X
-
Nareszcie mam porządny potencjometr a raczej drabinkę. 2 h roboty i drabinka zlutowana na 24 pozycyjnym przełączniku. 50k/ -100 dB. Nie będę się wygłupiał i pisał jak gra, ale jedno jest pewne kanały grają równiutko nawet przy bardzo cichym słuchaniu. W sumie to można rezystancję zmniejszyć nawet ja bym się pokusił do 30 kilo - przynajmniej dla mojego zestawu bo na godzinie 12 gałki żona w sypialni u góry jak śpi to jej nie obudzę. Dobór rezów wg tego kalkulatora:
http://www.quadesl.com/attenuator.html
Podsumowując drabinka jest bardzo precyzyjna. Koszt z przesyłkami jakieś 60 zł no może 70. Dla tych co słuchają cicho po nocach uważam, że jest to optymalne rozwiązanie. Tylko upychanie tych rezystorków w oczkach jest trochę żmudne.
Pozdrawiam.Last edited by lokiec3; 08.07.2014, 07:32.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bartek200a Zobacz postalokiec3 można wiedzieć gdzie kupiłeś tą drabinkę ?
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz postaMiał może ktoś styczność z takim potencjometrem:
http://allegro.pl/potencjometr-drabi...247946942.html
Skomentuj
-
Zepsuł sie mnie potencjometr ALPS ( nierówne kanały trzaski, chwilami buczenie - po stuknięciu ustepowały), więc wymieniłem na "noname" ( chyba chinczyk).
Teraz nie ma trzasków i buczenia, ale osłabły niskie tony i średnica, jest niby lepiej ale w sumie chyba jednak gorzej ....
Krótko mówiąc trzeba szukać ALPS-a albo robić potencjometr drabinke ....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaZepsuł sie mnie potencjometr ALPS ( nierówne kanały trzaski, chwilami buczenie - po stuknięciu ustepowały), więc wymieniłem na "noname" ( chyba chinczyk).
Teraz nie ma trzasków i buczenia, ale osłabły niskie tony i średnica, jest niby lepiej ale w sumie chyba jednak gorzej ....
Krótko mówiąc trzeba szukać ALPS-a albo robić potencjometr drabinke ....Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Nie kupować
Nie kupować drabinki SMD 21 kroków oferowanej na Allegro koszt 50 zł. I dobrze, że dedykowana końcówka będzie współpracować z kartą dźwiękową lapka inaczej porażka. Regulacja głośności na pierwszych dwóch trzech krokach, później długo długo nic i na ostatnich trzech krokach dojście do maksa. Pisze na bieżąco i w domu śpią także nie testuję tego przy pełnym wysterowaniu wyjścia karty dźwiękowej. Podejrzewam, że to dopiero byłyby cyrki.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNo widzisz, a ja właśnie kilka dni temu kupiłem taką drabinkę no i dzisiaj doszła. Przeczytałem tego posta, wziąłem multimetr i zacząłem sprawdzać - zachowuje się normalnie, jak na logarytmiczną skalę przystało. Wszystko jest OK.
Wersja 2x 10k log.
Skomentuj
-
A jednak kupować
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMoże po prostu jakiś defekt? Jak podłączyłeś?
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz postaOdszczekuję wszystko. Pomyliłem piny. A i jeszcze jakiegoś mam babola z masą. Bo jak jeden kanał podłączę prawidłowo to działa wszystko jak należy i drabinka też, niezależnie który to kanał jest. Jak dwa to się palą bezpieczniki na płytce BG!. Jak ja nie cierrrpię szukać błędów. Także przepraszam za zamieszanie. Drabinka działa prawidłowo i fajnie przeskakuje.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj