Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
    Ano właśnie, warte to coś ? Myślałem ostatnio by wymienić potek w uni.

Skomentuj

Chyba złoże w końcu obudowę do preampa i pozmieniam kilka tych potków to dopiero będzie coś wiadomo

Skomentuj

Nareszcie mam porządny potencjometr a raczej drabinkę. 2 h roboty i drabinka zlutowana na 24 pozycyjnym przełączniku. 50k/ -100 dB. Nie będę się wygłupiał i pisał jak gra, ale jedno jest pewne kanały grają równiutko nawet przy bardzo cichym słuchaniu. W sumie to można rezystancję zmniejszyć nawet ja bym się pokusił do 30 kilo - przynajmniej dla mojego zestawu bo na godzinie 12 gałki żona w sypialni u góry jak śpi to jej nie obudzę. Dobór rezów wg tego kalkulatora:
        http://www.quadesl.com/attenuator.html
        Podsumowując drabinka jest bardzo precyzyjna. Koszt z przesyłkami jakieś 60 zł no może 70. Dla tych co słuchają cicho po nocach uważam, że jest to optymalne rozwiązanie. Tylko upychanie tych rezystorków w oczkach jest trochę żmudne.
        Pozdrawiam.
        Last edited by lokiec3; 08.07.2014, 07:32.

Skomentuj

lokiec3 można wiedzieć gdzie kupiłeś tą drabinkę ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
            lokiec3 można wiedzieć gdzie kupiłeś tą drabinkę ?
            http://amptone.pl/p/201/1929/przelac...elaczniki.html

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
              Miał może ktoś styczność z takim potencjometrem:
              http://allegro.pl/potencjometr-drabi...247946942.html
              Z racji że miałem dziś chwilę i postanowiłem uruchomić fetbufor to w końcu w nim zastosowałem ten potek. Przed podpięciem sprawdziłem na mierniku i kanały są w miarę równe tzn na tyle ile mój miernik mógł to stwierdzić, odsłuchowo to płynnie chodzi i nic nie strzela czy coś w tym stylu. Brzmieniowo się nie wypowiadam bo tamto pre było na opampie i niebieski alps a tu trochę inne granie.

Skomentuj

Zepsuł sie mnie potencjometr ALPS ( nierówne kanały trzaski, chwilami buczenie - po stuknięciu ustepowały), więc wymieniłem na "noname" ( chyba chinczyk).
                Teraz nie ma trzasków i buczenia, ale osłabły niskie tony i średnica, jest niby lepiej ale w sumie chyba jednak gorzej ....
                Krótko mówiąc trzeba szukać ALPS-a albo robić potencjometr drabinke ....

Skomentuj

Albo zrobić preamp cyfrowy na enkoderze
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                    Zepsuł sie mnie potencjometr ALPS ( nierówne kanały trzaski, chwilami buczenie - po stuknięciu ustepowały), więc wymieniłem na "noname" ( chyba chinczyk).
                    Teraz nie ma trzasków i buczenia, ale osłabły niskie tony i średnica, jest niby lepiej ale w sumie chyba jednak gorzej ....
                    Krótko mówiąc trzeba szukać ALPS-a albo robić potencjometr drabinke ....
                    Zregeneruj stary, jesli go jeszcze posiadasz
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Potrzebuję dobrej jakości potencjometr do regulacji głośności stereo, nie chcę otwierać nowego prośba o głos ludu w temacie
                      Znalazłem coś z Alpha, może być?

Skomentuj

Nie kupować

Nie kupować drabinki SMD 21 kroków oferowanej na Allegro koszt 50 zł. I dobrze, że dedykowana końcówka będzie współpracować z kartą dźwiękową lapka inaczej porażka. Regulacja głośności na pierwszych dwóch trzech krokach, później długo długo nic i na ostatnich trzech krokach dojście do maksa. Pisze na bieżąco i w domu śpią także nie testuję tego przy pełnym wysterowaniu wyjścia karty dźwiękowej. Podejrzewam, że to dopiero byłyby cyrki.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

No widzisz, a ja właśnie kilka dni temu kupiłem taką drabinkę no i dzisiaj doszła. Przeczytałem tego posta, wziąłem multimetr i zacząłem sprawdzać - zachowuje się normalnie, jak na logarytmiczną skalę przystało. Wszystko jest OK.

Wersja 2x 10k log.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            No widzisz, a ja właśnie kilka dni temu kupiłem taką drabinkę no i dzisiaj doszła. Przeczytałem tego posta, wziąłem multimetr i zacząłem sprawdzać - zachowuje się normalnie, jak na logarytmiczną skalę przystało. Wszystko jest OK.

Wersja 2x 10k log.
                            Ja ma 50k. Może z tą jakością i powtarzalnością jest jak z tymi węglówkami za 10 zł. Jak zamontujesz to daj znać jak działa. jedno co mi sie podoba to delikatny fajny taki miękki opór przy przełączaniu. Pozdrawiam.

Skomentuj

Może po prostu jakiś defekt? Jak podłączyłeś?

Skomentuj

Długo używałem mojej aż się preamp pga pojawił , aż muszę sprawdzić co i jak z nią

Skomentuj

A jednak kupować

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                  Może po prostu jakiś defekt? Jak podłączyłeś?
                                  Odszczekuję wszystko. Pomyliłem piny. A i jeszcze jakiegoś mam babola z masą. Bo jak jeden kanał podłączę prawidłowo to działa wszystko jak należy i drabinka też, niezależnie który to kanał jest. Jak dwa to się palą bezpieczniki na płytce BG!. Jak ja nie cierrrpię szukać błędów. Także przepraszam za zamieszanie. Drabinka działa prawidłowo i fajnie przeskakuje.
                                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                                    Odszczekuję wszystko. Pomyliłem piny. A i jeszcze jakiegoś mam babola z masą. Bo jak jeden kanał podłączę prawidłowo to działa wszystko jak należy i drabinka też, niezależnie który to kanał jest. Jak dwa to się palą bezpieczniki na płytce BG!. Jak ja nie cierrrpię szukać błędów. Także przepraszam za zamieszanie. Drabinka działa prawidłowo i fajnie przeskakuje.
                                    Pozdrawiam.
                                    Potwierdzam. Po walce dwugodzinnej z układem od nowa, pomimo tego, ze nadal nie wiem gdzie był błąd - podejrzewam zasilacz bo ten z pierwszego zamówienia strasznie dziadowsko się lutował. Teraz działa drabinka jak należy. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X