Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Upgrade kolumn Microlab Solo7C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Upgrade kolumn Microlab Solo7C

Witam. Przychodzę z pytaniem o kable głośnikowe. Znalazłem na allegro taką aukcję:
    http://allegro.pl/przewod-glosnikowy...051886751.html
    Jest to chyba jedyna aukcja na której wyszczególniono czystość miedzy (6N) i cena jest bardzo niska (za kable melodiki 4N można zapłacić 250zł...) Co o tym sądzicie ? Szukać czegoś innego, może grubsze albo miedź srebrzona czy takie kabelki będą wystarczająco kozackie ?
    Myślałem też nad drobną lecz prostą modyfikacją moich Microlab'ów Solo7C - chciałbym wymienić cieniutkie żyłki, które są w środku na coś lepszego (np. kabelek podany wyżej), czy to dobry pomysł ? Tutaj fotka obecnych kabli:
    http://i.imgur.com/ucYvefM.jpg

przykro mi, ale zle trafiles. tutaj sie nie slucha kabli!
    myslisz ze jak wymienisz w tanich kolumnach kable na lepsze to cos sie poprawi?
    probuj to sie przekonamy czy sie tu nadajesz czy na audiostereo

cena jest faktycznie dobra
    ale poza "drutem" wazna jest jeszcze izolacja, jej jakosc i walory uzytkowe

na zewnatrz mozesz kupic ten kabel
    do srodka kup lepiej 1,5mm2 bo ci terminale w glosnikach urwie!

Skomentuj

Spodziewałem się, że będzie jakaś różnica między taką zwykłą cienką tandetą zapewne o niskiej czystości i nie najmniejszym oporze :p W końcu ponoć np. srebro gra zauważalnie ostrzej, ale nie wiem ile w tym prawdy

Skomentuj

No siema. Myślę ze sprzedawca może napisać co chce a i tak nikt tego nie sprawdzi bo nie ma jak.. Jednak kilka osób mu zaufało.. Ważne jest by nie to był jakiś cca. I nie daj się nabrać na przewody bass conductor gdzie niby w środku jest żyła do basu XD (a potem wszystko jest skrecone bez porządku i ładu) wszystkie częstotliwości do ok 100kHz płyną w środku przewodu.

Jak juz chcez się bawić to dowiedz się czy lepiej jest kupić czystrzą miedz, czy te 0.5mm2 więcej.. Ja bym brał zwykle OFC 2.5, 3 to juz dla audiofili xD Ewentualnie płaskie bo się mniej płaczą i większy lansik jest XD

Jak to pisalem nie było postów, niezły ruch dzisiaj :)
        Last edited by SowaZ; 03.03.2015, 21:39.

Skomentuj

Cóż "podobno" złoty bezpiecznik może zmieniać charakter brzmienia.
          Na tym forum raczej srebro i inne wynalazki "nie grają".
          Przy tych mocach i klasie cenowej zmiana kabli w microlabach nie da żadnego sensownego efektu.

Skomentuj

Takie szczegóły uwzględniają audiofilce a nie potrafią odróżnić przewodu od kabla...
            To tak jakby kierowca jakoby wyczuwać miał w trakcie jazdy rodzaj oleju silnikowego na jakim jedzie nie odczuwając faktu że jedzie na kapciu...

Skomentuj

Zainspirowała mnie modyfikacja pewnego gościa, przy okazji zmienił on kondy na jakieś od Visaton'a, ponoć dźwięk porażająco lepszej jakości (pewnie opis "nieco" przesadzony )

Czyli mówicie, żeby się w to nie bawić ?

Inni moderzy tych kolumn zmieniali opamp, oryginalnie jest to http://www.ti.com/product/ne5532 NE5532, ponoć dźwięk skacze o przynajmniej klasę w górę, mam parę opampów w szufladzie więc mógłbym w sumie pokombinować
              Last edited by Painballer; 03.03.2015, 22:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                Cóż "podobno" złoty bezpiecznik może zmieniać charakter brzmienia.
                Na tym forum raczej srebro i inne wynalazki "nie grają".
                Przy tych mocach i klasie cenowej zmiana kabli w microlabach nie da żadnego sensownego efektu.
                Srebrny to dopiero zmiany wprowadza;p
                natomiast na srebrze jest wiecej oddechu , powietrza , średnica bardzo bogata w plankton.
                Bez srebra bedziesz mial malo planktonu na srednicy
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Painballer Zobacz posta
                  Zainspirowała mnie modyfikacja pewnego gościa, przy okazji zmienił on kondy na jakieś od Visaton'a, ponoć dźwięk porażająco lepszej jakości (pewnie opis "nieco" przesadzony )
                  jezeli w zwrotnicy jest tani elektrolit, a zmienil na foliowy to roznica jest slyszalna i to bardzo
                  jezeli zmienil z foliowego na foliowy... to roznica jest bardzo minimalna i slyszalna na bardzo dobrych systemach :p

Inni moderzy tych kolumn zmieniali opamp, oryginalnie jest to http://www.ti.com/product/ne5532 NE5532, ponoć dźwięk skacze o przynajmniej klasę w górę, mam parę opampów w szufladzie więc mógłbym w sumie pokombinować
                  to juz zupelnie inna bajka
                  tanie wzmacniacze operacyjne mocno szumia
                  tutaj warto sie pobawic bo koszt niewielki a efekt faktycznie moze byc zauwazalny

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                  Bez srebra bedziesz mial malo planktonu na srednicy
                  lepiej napisz to w cudzyslowiu bo wezmie to na powaznie!

Skomentuj

Zwrotnica jest zbudowana tak jak na tej fotce

Jeśli trzeba więcej szczegółów to poszukam fotek albo rozbiorę swoje

OPA2134 którego posiadam różni się nieco parametrami od NE5332, użycie tego opka jest bezpieczne czy powinienem kupić inny ? Ktoś może poleca coś konkretnego lub kilka modeli ?

A z tym planktonem na średnicy, taki żarcik czy chodzi o jakiś aspekt brzmienia ? :P

No i ostatnia rzecz, na audiostereo napisali mi takie coś:
                    Jeśli kable w Microlabach są solid, to NIE WOLNO ich ruszać, jeśli nie chcesz popsuć:
                    rozdzielczości, otwarcia dźwięku i pełnej barwy.
                    Ale jeśli chcesz:
                    więcej ciepła,
                    mniejszej - często naturalnej agresji
                    mniejszego "czadu"
                    daj jak najgrubszą miedzianą linkę...R.
                    Moje posty póki co muszą czekać na akceptację od moderatora (świetny wymysł...), wyjaśni mi ktoś o co chodziło ?

@EDIT

A jednak nie ostatnia. Ciekawi mnie też czemu na tweeter zaleca się cieńsze kable ? Przynajmniej często spotkałem się z takimi opiniami
                    Last edited by Painballer; 04.03.2015, 11:52.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Nie wiem co oni tam biorą..
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Beskitu, AS to jakąś kpina jest XD następnym razem niech wezmą pół :)

Tweeter nie potrzebuje tak grubego kabla bo pobiera znacznie mniej mocy (mówią ze tylko ok 5%, pozostala moc idzie na woofer / pozostałe glosniki)

Oprócz tego nie ma żadnej różnicy..

BTW a probowales może wygrzewarke do kabli? xD

Skomentuj

wymień kondensatory w zwrotnicy a nie kable, różnica będzie zauważalna. kup kondensatory foliowe np. MKP polipropylenowe jakieś Jantzen Cross-Cap albo SCR o tej samej pojemności co oryginalne elektrolity

Skomentuj

Zwrotnica jest zbudowana tak jak na tej fotce
                            naczytales sie glupot o kablach i myslisz ze to cos poprawi...
                            a tu w zwrotnicy same elektrolity!
                            jak umiesz to rozrysuj schemat tej zwrotnicy
                            jak nie to daj fotki od dolu
                            wymienisz konda i bedzie znaczaca poprawa

A z tym planktonem na średnicy, taki żarcik czy chodzi o jakiś aspekt brzmienia ? :P
                            a co maja wspolnego male zwierzatka wodne z odsluchem?

Moje posty póki co muszą czekać na akceptację od moderatora (świetny wymysł...), wyjaśni mi ktoś o co chodziło ?
                            to chorzy psychicznie ludzie!
                            swoja droga to tez bym tak chcial - zmieniam kable i sam sobie wmawiam ze mam zestaw marzen!

A jednak nie ostatnia. Ciekawi mnie też czemu na tweeter zaleca się cieńsze kable ? Przynajmniej często spotkałem się z takimi opiniami
                            na tam ida duzo mniejsze prady wiec nie potrzebujemy takich przekrojow
                            a w dodatku to co juz pisalem - mozna urwac terminale masa/sztywnoscia przewodu!

Nie na temat...

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                            Nie wiem co oni tam biorą..
                            pewnie ten plankton!

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                            BTW a probowales może wygrzewarke do kabli? xD
                            jak nie to kup do kompletu DEMAGNETYZER do plyt CD

Skomentuj

W tym temacie jest bardzo dużo fotek elektroniki z tych kolumn (id:Painballer haslo:diyaudio bez zalogowania nie widać fotek, korzystać z konta jak trzeba)
                              http://www.overclockzone.com/forums/...olo-7C-amp-Mod
                              A tutaj wszystkie foty zwrotnicy jakie udało mi się znaleźć, przód i tył

To 2,5 drogi jak coś

Aktualnie kabel między kolumnami to takie coś:
                              http://allegro.pl/przewod-owy-h05vv-...138928400.html
                              Nie wiem czy to OFC jest nawet, ale na pewno miedź bo po zdrapaniu nadal pomarańczowe

Chyba tą kabelkologie zostawię chociaż nie dają mi spokoju te brzydkie kable w środku W dodatku są strasznie długie, czy to ma jakiś negatywny wpływ na akustykę w środku ? Są pozwijane i pospinane opaskami

Jeszcze podbijam pytanie:
                              OPA2134 którego posiadam luzem różni się nieco parametrami od obecnego w kolumnach NE5332, użycie tego opka jest bezpieczne czy powinienem kupić inny ? Ktoś może poleca coś konkretnego lub kilka modeli w razie takiej konieczności ?
                              Last edited by Painballer; 04.03.2015, 18:51.

Skomentuj

Eee... Przewód OWY to też pomysł zaczerpnięty z AS? :)

Podaj pojemności tych 3 kondensatorów :)

OPA2134 z tego co mi wiadomo to standardowy OPAMP (pod względem dźwięku, jeśli się mylę to mnie sprostujcie). Przy OPA2107 ponoć jest "ciekawiej"... :) OPA2134 i NE5532/NE5332 ma takie same wyprowadzenia, więc możesz podmienić.

Skomentuj

Odnośnie OPA2134 moim zdaniem można go zamienić, NE5532 ma te same wyprowadzenia, powinno działać

Skomentuj

AS i taki tani przewód?

Przecież jest stanowczo za tani żeby był godny użytkowania.

Skomentuj

Kupiłem bo wyczytałem kiedyś na tym forum, że wystarczy i będzie dobry po za tym był tani i gruby :p Co jest nie tak ?

Tym razem mam dokładne zdjęcia ze swojej kolumny, wszystkie parametry od razu widać:

Skomentuj

No on bardziej pasuje do zmiany kabla w wtyczce od czajnika elektr. itp. Rzadko się takie przewody stosuje jako głośnikowe :)

Widać parametry 2 kondensatorów. Tego na górze aż napięcie widzę 100V. Ew gdzieś tam jest 4,7. Kup foliowe :) Zwykłe MKP.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X