Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Upgrade kolumn Microlab Solo7C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po lutowaniu. Laminat i ścieżki się rozwarstwiły, na szczęście jakimś cudem doprowadziłem to do ładu i składu. Nie nadaje się to raczej do kolejnej wymiany opka - ale za to ta nie będzie raczej konieczna. Zmiany są mocne, słyszalne od razu. Nie ma co się tutaj rozwodzić - całe brzmienie "poszło w górę". Może mi się trochę wydaje, ale mam wrażenie jakby bas był nieco mocniejszy a góra troszkę ostrzejsza - w końcu pojawiły się mocniejsze "cykacze" których czasami brakowało. Cała scena nieco bardziej się uporządkowała, wokal jest jakby wyraźniejszy, wcześniej był troszkę w oddali.
    Last edited by Painballer; 12.03.2015, 19:47.

Skomentuj

No właśnie o to mi chodziło... dlatego proponowałem ucięcie opampa i podstawkę.

Skomentuj

Jaką masz lutownicę?

Zainwestuj w http://allegro.pl/odsysacz-lutownicz...126596241.html + na zapas http://allegro.pl/koncowka-teflonowa...015910184.html i masz porządny odsysacz za małe pieniądze. Przyda Ci się nie raz.

Mam nadzieję, że o kalafonii pamiętasz.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ja bym na jego miejscu dał bym to komuś z doświadczeniem, tam da radę pewnie jeszcze wlutować tą podstawkę ale jak on to będzie robił to może być już po ptakach.

Nie to, że jakoś się czepiam, sam kiedyś usmażyłem układ przy wylucie i odkleiłem parę ścieżek ale w tym przypadku nie ma co ćwiczyć na działającym sprzęcie.

Skomentuj

W sumie problem był dlatego że wyrwałem starego opka zamiast to na spokojnie zrobić, pękł kawałek ścieżki i wyszedł z nim :p

gavron, lutownicę mam jakąś starą czeską transformatorówkę bodajże 100W albo 75 już nie pamiętam. O odsysaczu myślałem, przydałby się czasami ale potrafię sobie jako tako bez niego poradzić.

To jak panowie, koniec z tą zabawą czy dalej coś męczymy? Póki co jestem na tyle zadowolony że mogę wydawać w nieskończoność takie drobniaki jak ma to przynosić efekty tej skali

Skomentuj

Dobrze by było wlutować tą podstawkę, bo wtedy byś mógł się pobawić tymi OP ampami.
              No i to co kolega pisał, prześledzić tor audio i wymienić kondensatory.
              Można by jeszcze zwiększyć pojemność kondensatorów w zasilaczu.

Skomentuj

Scythe1123, wszystko fajnie, pięknie. Ale jeśli kolega nie zainwestuje w odsysacz to wymiana kondensatorów może się źle skończyć :)

Skomentuj

Nie przesadzaj że do wymiany kondziaków używać odsysarki no przecież to niepraktyczne , strata czasu przede wszystkim .
                  A ty używasz odsysarki do takich drobinek ?
                  Tak poza tym to podaj wartości kondensatorów i ile sztuk siedzi w zasilaczu tych kolumienek.

Skomentuj

Ee.. ocZywiście, że do wymiany rezystorow lub kondensatorów używam odsysacza. Strata czasu ? 10s więcej a mam czyste pady :)

Skomentuj

Witam, odgrzebie temat. Chce zamówić poniższy zestaw na początek i proszę o info czy coś jeszcze byście polecili. Wziąłem 2 opampy i wlutuję podstawkę z TEGO LINKA i sprawdzę z ciekawości, który będzie grał ciekawiej :)

Skomentuj

Tak apropo Op ampów może się przyda :
                        http://audioamp.republika.pl/testamp.htm

Skomentuj

Dzięki, dlatego też do koszyka wrzuciłem OPA2604. Może będzie lepiej.
                          Ktoś jest w stanie potwierdzić, że powyższy komplet wystarczy?

Skomentuj

Witam wszystkich na forum z racji tej że to mój pierwszy post trzeba się przywitać :) jako że również od kilku lat Posiadam Solo 7c wersje bez pokręteł z boku. zainteresował mnie ten temat modyfikacji ich wcześniej naprawiałem je ale to tylko buczenie konda się wylała. i rozwałem wymienić je na coś innego ale nie idzie nic znaleść w oko wpadły mi Monitor Audio MR 2 bez porównania zagrają lepiej jak solo ale boje się że scena będzie słabsza i bassowo nie będzie tak ciekawie są sporo mniejsze więc może pomyślalem zmodyfikuje swoje skoro tak jak mówił tu ktoś po wymianie paru żeczy grają lepiej ? czy może jakiś inny przedwzmacniacz dać do nich ? bo ten co jest chyba nie najlepiej sobie radzi napędzam je Dac Styleaudio Carat ruby 2.

Skomentuj

Jeśli masz możliwość to najlepiej napędzić te kolumny innym wzmacniaczem + wymiana kondów w zwrotnicach + wytłumienie przynajmniej matą bitumiczną (obudowa przy wyższych głośnościach potrafi rezonować). Po Solo 7C miałem monitor Audio BX5 - ogólnie znacznie lepiej brzmiały, bas też był lepszy (troszkę niżej schodził, trochę głośniej dało się je rozkręcić), ale to nie było to czego oczekiwałem. Dopiero Jamo S606 + podobna modyfikacja zwrotnic dały mi pełną satysfakcję, scena, detale etc. na poziomie MA BX5 + znacznie lepszy bas, jednak średnica głośnika jest istotna przy niższych dźwiękach i wyższych głośnościach.

Wracając do Solo, wymiana całego preampa może się nie opłacać, myślę że wymiana opampa daje sporo i to max co warto zrobić, proponuję opampy grające jasno, przejrzyście, dynamicznie. Później to tak jak mówiłem zasilenie zewnętrznym, lepszym wzmacniaczem, ale nie ma co się oszukiwać, że zagrają pięknie. Razem z modyfikacjami koszta zaczynają przypominać pełnoprawne podłogówki z jakimś tanim wzmacniaczem.
                              Last edited by TrueFaith; 14.10.2018, 22:01.

Skomentuj

Czaruję...
                              X