Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ESP P3A - ciekawy wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ESP P3A - ciekawy wzmacniacz

Szperając dawno, dawno temu po stronach, trafiłem na coś takiego:

Jakoś mnie zainteresował, bo wydaje się w miarę prosty, a i parametry ma dość dobre:
    60W - 8ohm - +/-35V
    90W - 8ohm - +/-42V
    100W - 4ohm - +/-35V
    200W - 8ohm - +/-35V - mostek

Niestety, płytek projektować nie lubię/nie portrafię postanowiłem zwrócić się z prośbą do Szaflika, co zaowocowało otrzymaniem projektu płytki. Zamieszczam go tutaj i proszę o wszelkie uwagi na jej temat, co poprawić, co zmienić. JEdnak proszę, niech nikt nie pisze, że płytka jest do bani i nie podaje co i jak poprawić. Jak się nie podoba to zrobić sobie lepszą.

Tak więc mając juz płytkę, komplet elementów, złożyłem wszystko w całość - bez większysz problemów. Układ ruszył praktycznie od razu, bez żadnych problemów, ustawiłem napięcie międzyemiterowe na 50mV (tak jak w opisie), sprawdziłem czy nie występuje VDC na wyjściu. Po pozytywnych testach podłączyłem źródło dźwięku, no i głośnik (stx gdn 20-120-8 AW).

Po włączeniu oczywiście zaczęło pięknie grać. Co mnie zaskoczyło, wzmacniacz potrafi lepiej kontrolować głośnik, niz to robi TDA7294. Także dźwięk wydaje się nieco lepszy, bardziej hmm "tłusty", ale na kozyść - chcoiaż może to już sugestia.Mimo wszystko uważam, że wzmacniacz jest wart zainteresowania, choćby dla "sztuki dla sztuki", w końcu nie wszystko musi się obracać wokół TDA7294 i LM3886.

Na koniec jeszcze kilka linków:
    http://sound.westhost.com/project3a.htm - autor wzmacniacza
    http://www.anidian.com/audio/construct/p3a_1.shtml - tu możemy obliczyć moc wzmacniacza, oraz jest kilka uwag koonstrukcyjnych
    http://www.members.tripod.com/nanhifi/p3amodified.htm - a tutaj modyfikacje P3A

Prosimy o jakieś uwagi, pytania, komentarze :) Może ktoś też go już robił?

Pozdrawiamy,
    Szaflik, esh0

To schemat klasycznej koncowki mocy wiec co tu duzo gadac. Taki uklad byl stosowany w diorze 442 a ludzie po wymianie na TDA twierdzili ze lepiej gra. Wiec ja bym byl tu ostrozniejszy w osadach.
    Moc tego wzmaka zalezy tylko od tranzystorow wyjsciowych jesli da sie mocne to spokojnie 200W da sie uzyskac.
    Nie wiem czy nie masz klopotu z wysterowaniem wzmaka jego wzmocnienie napieciowe to tylko 23X. R4 powinien byc mniejszy. Q5, Q6,Q9 powinny byc na radiatorze.

Skomentuj

irek, a co Ty byś polecił? Chodzi mi o wzmacniacz na dyskretnych, który byłby w miarę prosty i miał dobre parametry i 100W/8ohm?

Skomentuj

mlodedrwale, a zobacz moj topic
        tylko nie wiem czy to dzialac bedzie bo mi nie chce :)

Skomentuj

Irek poleciłby wzmacniacz w klasie D :o)

Sam jestem ciekaw co by Irek zaprezentował w konkursie: "Jak by wyglądały dzisiejsze tranzystorowe UNITRY ?"

Skomentuj

doman, właściwie chodzi mi o opinię Irka, bo ma on doświadczenie i mógłby doradzić coś sprawdzonego bo schematów w sieci jest od ch... groma a z tego co się zorientowałem sporo z nich to nieporozumienie :(

Skomentuj

mlodedrwale, zatem niech irek looknie w ten wynalazek
              http://hifi.edvline.com/424_verst/download.html

Skomentuj

dołoże jeszcze pliczek z eagla 3D :)

Skomentuj

irek irek irek...dlaczego Ty zawsze piszesz, że powinno być inaczej, a żadko kiedy napiszesz jak i co zmienić? Podaj do ilu zmniejszyć wg. Ciebie R4 (chociaż problemu z wysterowanie nie mam raczej).

Q9? chyba Q4? Q4 jest na radiatorze. Q5, Q6 mogą dostać jakiś kawałek blaszki, ale żeby od razu na radiator?

Co do różnicy między TDA a tym: posłuchałem, oceniłem. Może WS'ki były robione na gorszych jakościowo elementach? (wątpię aby tam siedziały MJW3281 i MJW1302).

200W? hm...przy jakim napięciu i jakich tranzystorach?

a swoją drogą, Irku, pokaż w końcu ten swój wzmacniacz na tranzystorach, co to kiedyś się nim chwaliłeś, ze będzie lepszy i tańszy w wykonaniu niż robić na TDA7294...to już sporo czasu minęło, a wszyscy czekają

Skomentuj

To prawda, że Irek obiecał kiedyś prosty wzmacnaicz który byłby konkurencją dla 7294. Ale na obecankach sie skończyło
                    Oczywiscie, nie ma prawa nic od nikogo wymagac ale przecież obiecał.
                    Ciągle szukam wzmacniacza do pracy z 4 omami około 200 W. Oczywiście prostego.
                    Co polecacie?

Skomentuj

no właśnie... to w sumie wolontariat, ale przecież obiecał... właściwie to nie musi nic robić no ale skoro już obiecał, to wypadałoby dotrzymać słowa...
                      Osobiście uważam, że zawsze trzeba dotrzymywać słowa, bo jak ktoś coś obiecuje a potem tego nie robi to go nikt nie lubi. Irek obiecał, a nie zrobił no ale w sumie to nie musi... chociaż fajnie by było... :P

Skomentuj

ehehehehe :) esh0 swoja koncokwe juz odpalil :P ... zaprojektowalem plytke to tez by pasowalo przetestowac co to potrafi :) ... a co do 200W / 4 ohm ... jeszcze jedna para tranzystorow do tego, napiecie troche w gore i ogien :) ... ewentualnie OPA549 w mostku jesli posiadasz :) bardzo fajny wzmak :) plytke tez mam zaprojektowana jak bys chcial :)

Skomentuj

Szaflik, jeszcze raz te same (MJL) tranzystory równolegle?

Skomentuj

tak :)

Skomentuj

esh0, jaki koszt calości?

Skomentuj

... dodam, że jako tranzystory mocy mogą pracować bardziej "dostepne" :

2SC3281/2SA1302
                                2SC5200/2SA1943

:)

Skomentuj

także równolegle i przy napieciu 50V ?

Skomentuj

niestety, najdroższe są tranzystory mocy, na tme para kosztuje coś koło 20zł, reszta elementów to są koszta rzędu 10-15zł.

tutaj: http://www.anidian.com/audio/construct/p3a_1.shtml w tabelce podane są tranzystory jakie można stosować (w sumie można każde, byleby parametrami odpowiadały :) )

ja swoje MJW mam z zamówienia z OnSemi (http://www.onsemi.com) (coś w stylu sampli, jednak płaci się za przesyłkę).

Szaflik, Ty mi tu o OPA549 nie pisz :P już dwie z dymem poszły :P

Skomentuj

hihi :) u ciebie to chyba jakies pioruny w gniazdku ... albo w palcach :P OPA smiga jak talala :)

ditomek - tak rownolegle i ogień :) ... co do tanich tranzystorow to polecam:

http://www.eltexco.pl/

2SA1302 Tranzystor [szt.] 3.29
                                      2SC3281 Tranzystor [szt.] 3.29

2SC5200 Tranzystor [szt.] 5.50
                                      2SA1943 Tranzystor [szt.] 5.50

Ceny brutto :)

Skomentuj

Szaflik, ale tak po "hamsku" baza do bazy, emiter do emitera? Nie trzeba dublowac rezustorów emiterowych i tych na bazie ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X