Q5 i Q6 powinny być na radiatorze po to, aby były sprzężone termicznie z tranzystorami końcowymi i ustalającym prąd spoczynkowy. Dzięki temu wzmacniacz jest bardziej stabilny. Teraz może być tak, że wraz ze wzrostem temperatury radiatora prąd spoczynkowy "pływa".
Robiłem ten wzmacniacz kilka lat temu w innej wersji. W końcówce były 2SA1302 i 2SC3281, jako sterujące BD139/140. Grało to troszkę lepiej niż TDA7294 (lepszy bas), reszta pasma podobna. Potem zrobiłem wersję z MJ15003/4 (te z PA300) i wyciągnąłem około 120W/4R
Jak obiecalem to dotrzymam slowa. Problem jest tylko w tym ze u mnie czas biegnie zupelnie inaczej niz u was. Ja jestem w pracy od poniedzialku do czwartku gdzie do wieczora siedze nad elektronika. Wracam do domu na sobote i niedziele gdzie czeka dziewczyna i dalej o ile moge siedze nad elektronika.
W tej chwili robie dla ludzi kilka wzmakow do suba z filtrami i dwoma TDA na pokladzie (uklad juz pokazywalem) za smieszne 120zl jest kilu chetnych.
U wykonawcy plytek jest nowy modul super taniego wzmaka do suba na TDA.
Dla EDW przygotowywuje dokumentacje i artykuly na temat stabilizatora impulsowego z 20-30V na 10-12V 10-20A. Takie uklady sa w sprzedazy za sporo ponad 100zl a moj uklad bedzie kosztowal przyslowiowe grosze.
Obiecywany wzmacniacz 200W doczekal sie tanszej wersji 100W. Pisze wlasnie o nim artykul i wysylam plytke do AVT.
Do tego jeszcze ruszyl prototyp wzmaka w clasie D na popularnych elementach dyskretnych ktorym rowniez zainteresowalo sie AVT.
Rownolegle powstaje wzmak uniwersalny 100-800W na tranzystorach jakich tylko chcecie.
To wszystko powoli posuwa sie do przodu i kiedys sie pokaze :)
2SC5200/2SA1943 to tranzystory na ktorych (jednej parze) mozna osiagnac 200W. Gwarantuje! Zasilanie +-55V i to wszystko. BD140 odpada bo za male napiecie choc nie uniknione ze wytrzyma.
mam pare pytan:
esh0:
nie ma zadnych przypadkiem znieksztalcen albo buczenia w tym wzmaku?
te napiecia +/-35 to napiecie trafka ma byc czy po mostku?
ile kosztowala cie przesylka od On Semi?
Szaflik:
a byłbys taki skłonny udostepnic pliki gotowego projektu płytki z eagla ?:]
Dobra. powiedzmy ze zdecydowałem sie na pare 2SC5200/2SA1943.
Rozumiem ze wystarczy je wsadzić do tego schematu i gra.
Na 8ohm zasilanie +- 55 i moc okolo 100 W.
ale jesli chce na 8 ohm otrzymać minimum 150 W ?
Jakie napięcie?
Czy jepiej mostek?
Ale jesli chciałbym zasilić z tego głosnik 4 ohm i otrzymać min 150 W to zasilić -+ 50V i (ewentualnie) zrównoleglić stopien mocy?
Ostatnie pytanie; czy ta płytka musi byc taka wielka? jak dam sciezki blizej to bedzie sie pitolić (wzbudzać)?
Przy zasilaniu +- 55V (po kondensatorach) powinno byc 140 - 150W
Na 4 ohm napięcie okolo 40 - 45V i dodatkowa para tranzystorow (z wydajnym chlodzeniem) i powinno byc ok :)
... co do wymiarow ... 7,3x6,3 cm to duzo ? :) hmmm
Dobra, robie ten wzmacniacz ale mam (jak zwykle) problem z PCB.
Czy ktos może ją dla mnie "narysować", ale trzeba ją zmodyfikować o dodatkowe miejsce dla 2 końcówek mocy?
Wytawić postaram sie sam a do projektowania nie mam żadnych narzędzi (oprócz kompa).
Pozdrawiam.
Skomentuj