Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ESP P3A - ciekawy wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

emiterowe trzeba, baza do bazy, kolektor do kolektra ... zobacz jak to bylo zrobione np. tutaj:

http://sound.westhost.com/project68.htm

Skomentuj

Q5 i Q6 powinny być na radiatorze po to, aby były sprzężone termicznie z tranzystorami końcowymi i ustalającym prąd spoczynkowy. Dzięki temu wzmacniacz jest bardziej stabilny. Teraz może być tak, że wraz ze wzrostem temperatury radiatora prąd spoczynkowy "pływa".

Robiłem ten wzmacniacz kilka lat temu w innej wersji. W końcówce były 2SA1302 i 2SC3281, jako sterujące BD139/140. Grało to troszkę lepiej niż TDA7294 (lepszy bas), reszta pasma podobna. Potem zrobiłem wersję z MJ15003/4 (te z PA300) i wyciągnąłem około 120W/4R

Skomentuj

js, a nie chciałbyś podzielić się profesjonalnie wykonaną płytką? :)

Skomentuj

Irek nie jeden wzmak obiecał :o)

"Ale wlasnie opracowywuje prosty wzmak dla kazdego ktory bedzie dzialal ze wszystkimi dostepnymi tranzystorami mocy. BD249/250, TIP35/36, TIP142/147, BDW83/84, IRFP240/9240 itp"

Skomentuj

Jak obiecalem to dotrzymam slowa. Problem jest tylko w tym ze u mnie czas biegnie zupelnie inaczej niz u was. Ja jestem w pracy od poniedzialku do czwartku gdzie do wieczora siedze nad elektronika. Wracam do domu na sobote i niedziele gdzie czeka dziewczyna i dalej o ile moge siedze nad elektronika.

W tej chwili robie dla ludzi kilka wzmakow do suba z filtrami i dwoma TDA na pokladzie (uklad juz pokazywalem) za smieszne 120zl jest kilu chetnych.
            U wykonawcy plytek jest nowy modul super taniego wzmaka do suba na TDA.
            Dla EDW przygotowywuje dokumentacje i artykuly na temat stabilizatora impulsowego z 20-30V na 10-12V 10-20A. Takie uklady sa w sprzedazy za sporo ponad 100zl a moj uklad bedzie kosztowal przyslowiowe grosze.
            Obiecywany wzmacniacz 200W doczekal sie tanszej wersji 100W. Pisze wlasnie o nim artykul i wysylam plytke do AVT.
            Do tego jeszcze ruszyl prototyp wzmaka w clasie D na popularnych elementach dyskretnych ktorym rowniez zainteresowalo sie AVT.
            Rownolegle powstaje wzmak uniwersalny 100-800W na tranzystorach jakich tylko chcecie.
            To wszystko powoli posuwa sie do przodu i kiedys sie pokaze :)

2SC5200/2SA1943 to tranzystory na ktorych (jednej parze) mozna osiagnac 200W. Gwarantuje! Zasilanie +-55V i to wszystko. BD140 odpada bo za male napiecie choc nie uniknione ze wytrzyma.

Skomentuj

no wiec IRKU ... trzymamy za słowo i czekamy na twe dzieła :)

Skomentuj

niezle ze ci za pierwszym razem odpalilo :)

mam pare pytan:
                esh0:
                nie ma zadnych przypadkiem znieksztalcen albo buczenia w tym wzmaku?
                te napiecia +/-35 to napiecie trafka ma byc czy po mostku?
                ile kosztowala cie przesylka od On Semi?

Szaflik:
                a byłbys taki skłonny udostepnic pliki gotowego projektu płytki z eagla ?:]

Skomentuj

zniekształceń brak, buczenia również :)
                  napięcie oczywiście po wyprostowaniu (dla 4ohm max 35V dla 8ohm 42V)
                  przesyłka kosztuje 20$ :)

Skomentuj

... screen z eagla zostal wykonany w celu ewentualnego wykonania plytki samodzielnie .. no ale .. :P
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Szaflik
                      ... screen z eagla zostal wykonany w celu ewentualnego wykonania plytki samodzielnie .. no ale .. :P
                      w sumie trzeba się dzielić :) chociaż, mając zrzut ekranu można już zrobić pcb :)

Skomentuj

wielkie dzieki Szaflik ;]

szkoda tylko ze instala eagla poszla mi sie je.... :/

Skomentuj

http://www.cadsoft.de/ <lol>

Skomentuj

nie lol tylko mi niechce sciagac cos :P

poszukam na dc jeszcze

Skomentuj

pliku płytki nieodczytacie w innych wersjach niz 4.11 (na pewno nie działa w 4.13), więc:
                              ftp://ftp.cadsoft.de/pub/program/4.1...le-4.11r2e.exe

Skomentuj

sciaglem i zainstalowalem ale niechce otworzyc tego pliku, jakis error 293 wyskakuje ?...

Skomentuj

ups :P ... no 4.11 mam :P

Skomentuj

Dobra. powiedzmy ze zdecydowałem sie na pare 2SC5200/2SA1943.
                                    Rozumiem ze wystarczy je wsadzić do tego schematu i gra.
                                    Na 8ohm zasilanie +- 55 i moc okolo 100 W.
                                    ale jesli chce na 8 ohm otrzymać minimum 150 W ?
                                    Jakie napięcie?
                                    Czy jepiej mostek?

Ale jesli chciałbym zasilić z tego głosnik 4 ohm i otrzymać min 150 W to zasilić -+ 50V i (ewentualnie) zrównoleglić stopien mocy?

Ostatnie pytanie; czy ta płytka musi byc taka wielka? jak dam sciezki blizej to bedzie sie pitolić (wzbudzać)?

Pozdrawiam

Skomentuj

Przy zasilaniu +- 55V (po kondensatorach) powinno byc 140 - 150W
                                      Na 4 ohm napięcie okolo 40 - 45V i dodatkowa para tranzystorow (z wydajnym chlodzeniem) i powinno byc ok :)

... co do wymiarow ... 7,3x6,3 cm to duzo ? :) hmmm

Skomentuj

esh0, Wzmocnienie napięciowe to (R4+R5)/R4

Skomentuj

Dobra, robie ten wzmacniacz ale mam (jak zwykle) problem z PCB.
                                          Czy ktos może ją dla mnie "narysować", ale trzeba ją zmodyfikować o dodatkowe miejsce dla 2 końcówek mocy?
                                          Wytawić postaram sie sam a do projektowania nie mam żadnych narzędzi (oprócz kompa).
                                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X