nudziło mi się i urodziłem cosik takiego :-) dodałem po 2 tranzystory i sterujące na radiator nie znam się za bardzo na projektowaniu płytek do wzmaków takze wszelkie uwagi mile widziane - szukam osoby do przetestowania :-)
tez swego czasu robiłem tą końcówke, ładnie gra, naprawde dźwiek z nij bardzo mi sie podobał....
potek do ustawienia biasu zmieniłem ze zwykłego na wieloobrotowy, bo jest znacznie łatwiej ustawić pożadaną wartośc...
jak tylko wroce do domu to zamieszcze swoj projekt.... robiony był chyba jeszcze w Protel99SE......samieszcze PCB i w PDF'ie
pozdro
no to super czekam na tego pdf`a
znowu mi się nudziło i zrobiłem płytke do tego wzmaka http://sound.westhost.com/project68.htm
nie wstawiałem diod zostawiłem ustawianie prądu spoczynkowego tak jak w p3a na potencjometrze płytka się troszke powiększyła 15cm x 6cm czekam na opinie
a czemu nie mogą być jeden nad drugim ?????? przeciesz jak dla mnie to nie ma roznicy a płytka mniejsza :-) a pozatym mozna je dać pionowo jeden w z jednej strony drugi z drugiej i juz problem z głowy :-P
Czy ktos bedzie robił płytkę dla 4 tranzystorów mocy?
Jesli tak, to czy osoba ta nie byłaby w stanie zrobić takich dwóch - oczywiście odpłatnie.
Chętnie taką wchłonę bo buduje wzmacniacz do suba.
Prawdziwy, a nie na jakiś tam scalaczkach!
Pozdrawiam
no i patrz esh0 jak sie nam ładnie temacik rozwija :)
co do wzmaka jaroda: te sciezki ktore mozna pogrubic - mozna pogrubic :) zawsze to bezpieczniej przy metodzie papierowej a grubsza nie zaszkodzi :) a no i jak mozesz zalacz pliki z eagla :)
no to zamieszczm pliki z płytką i schematem do wzmaka esp p3a i do wersji 300-500w jeśli żle wykombinowałem z esp3a i tranzystorami końcowymi to dajcie znać wersja eagle 4.01e
mam jeszcze pytanie czy tranzystory mje15035 i bd140 mają tak samo wyprowadzenie nie trzeba wlutować go odwrotnie ?? i czy zamiast mje15035-15034 moge dać mje15030,mje15031 ?? bo mam schemat wzmaka pa300 pokazane tam są tranzystory właśnie mje1531 , bd140 i są odwrotnie. na elenocie jest pdf do mje15030 ale nie ma oznaczen nozek
Wejscie jest dobrze podłączone?
JP1 to sygnał i masa.
Sygnał OK, a masa ????
Aha i jeszcze mała sugestia.
Na płytce dodatkowo zasilacz, zasilanie filtra i opóźnione załączanie głosnika.
Efekt: spory zysk dla producenta takiej płytki :-))
Równoległy stopień mocy sprawia ze wzmacniacza "nie interesuje" jakiej impedancji jest głosnik a moc zalezy tylko od zasilacza. Chyba trudniej o wieksza elastyczność.
pozostaje tylko filtr (osobna płytka po to aby moznago było montowac na przodzie suba) i urzadzenie gotowe.
Pozdrawiam
masa wejściowa jest połączona z masą wzmacniacza przez rezystor r14 zmniejszenie pętli masy - przydzwięku itp
jak będe miał chwilke to zrobie reszte załączanie głośnika, czujnik temperatury itp itd zastanawiam się jeszcze nad zabezpieczeniem przeciwzwarciowym ale z tym moze być problem :-)
Skomentuj