Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani DAC

Chce kupić w miarę tani DAC z wejściem optycznym, nie musi nawet posiadać USB, zależy mi najbardziej według kolejności (wejście optycznie>rca>Jack). Sygnał będzie wysyłany z konsoli PS3 I komputera stacjonarnego gdzie również jest wejście optyczne. Istnieje jeszcze opcja podpiecia konsoli przez hdmi do monitora a z niego jackiem do wzmacniacza ale wątpię w jakość tego połączenia. Budżet myślę do 300/400zł uzywka. Większego budżetu niestety nie posiadam a nie wyobrażam sobie żeby używać integry z kompa jako źródła... będzie to grało z 3 way stx z ~50W na kanał. Liczę na Waszą pomoc :)

Ja mam nostromo. IHMO jest OK. Są lepsze, ale ja nie narzekam.

Skomentuj

http://allegro.pl/dac-nostromo-3-usb...632131487.html
      Akurat taki jak mój ktoś sprzedaje. Tylko mój ma lekkiego moda i przyjmuje gęste pliki po usb. Normalnie nostromo 3 po usb przyjmował tylko 48k, ja dopłaciłem za inny odbiornik, bo parę dni po tym jak kupiłem swojego ukazała się wersja 4 z szybszym usb. Dogadałem się i mi producent podmienił.

Skomentuj

Napisałem do tej osoby i zobaczymy co z tego będzie. Może uda się kupić taniej :cool:
        Ogólnie wymagań super nie mam. Po prostu ma to nie psuć systemu aż tak jak integra a komputerowa karta dźwiękowa nie pozwoli mi na podłączenie konsoli. A co sądzicie o tych typowych markach I produktach firm z tego przedziału cenowego (E-mu, Audinst etc) ?

Skomentuj

A taki do 200zl jest sens kupować, czy lepiej se darować ?

Np. taki ? http://allegro.pl/fiio-d3-d03-d03k-k...746676848.html

Skomentuj

Nie słyszałem co prawda, ale opinie o tym dacu krążące po sieci są pozytywne.
            Zarówno o tym jak i o jego poprzedniej wersji.
            Poczytaj: http://stereoikolorowo.blogspot.com/...shan-d03k.html

Skomentuj

wiele fabrycznych daców ma pozytywne opinie, w sieci i w prasie, jednak z mojego doświadczenia wynika, że chińskie "badziewia" diy, jakoś bez większego wysiłku lubią je deklasować:-)

Skomentuj

A co byś polecił z taniego chińskiego "badziewia" DIY, plus jakiś konwerter na USB?

Skomentuj

kup sobie magnetofon cyfrowy DAT, Sony DTC-57ES

kupisz go za ok 300zl z uszkodzonym mechanizmem kasety ale to nie jest problem bo wazna jest tylko sprawna elektronika, jakosciowo to nie ma nawet co porownywac zabawek za kilka stow na USB do tego

posiada wejscie optyczne i coaxialne, masz tutaj porzadne kostki stosowane rowniez w najwyzszych modelach CDP sony ES, porzadne zasilanie ktorego nie powstydzilby sie niejeden wzmacniacz
                  Last edited by Bumpalump; 05.09.2015, 10:14.
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta

kupisz go za ok 300zl z uszkodzonym mechanizmem kasety ale to nie jest problem bo wazna jest tylko sprawna elektronika, jakosciowo to nie ma nawet co porownywac zabawek za kilka stow na USB do tego

posiada wejscie optyczne i coaxialne, masz tutaj porzadne kostki stosowane rowniez w najwyzszych modelach CDP sony ES, porzadne zasilanie ktorego nie powstydzilby sie niejeden wzmacniacz
                    Nie każdy chce mieć magnetofon jako daca:-) Z czym porównywałeś z chińszczyzny? Logo Sony jeszcze nic nie znaczy, najlepiej jest konfrontować w jednym torze i wybierać co się bardziej podoba.

Zabawek powiadasz, a ja Ci mówie, że sprzęt sklepowy za około 2000zł to jeszcze większe zabawki...
                    Last edited by Adam_85; 05.09.2015, 11:58.

Skomentuj

Przy takiej budżetowej jakości audio to lepiej te kilka set zł dołożyć do przetwornikow niż kupować tanie daci jeśli uważacie, że to i tak szajs. Też kiedyś myślałem nad tym fiio D03K. Poza tym z tego co czytałem na necie i tutaj to te tanie chinole i markowe dziadostwo przeważnie ma to samo w środku i byle jak płytki zaprojektowane... Więc co tu kupić?

Skomentuj

Czy na pewno ponad 20-letni przetwornik będzie lepszy niż współczesne układy D/A?
                        No i chyba nie poradzi on sobie z gęstymi plikami.

Skomentuj

te 20 letnie przetworniki wciaz zaskakuja jakoscia dzwieku i budowa, ale to trzeba uslyszec, taki np sony cdp x555es bije na glowe wiekszosc obecnie produkowanych cedekow ze sredniej półki, wezmy takiego pioneera pd 50, nie dosc ze gra tragicznie to i pada po 2-3 latach laser, porownywalem wiekszosc dacow jak fio, magic stream, arcam rdac, karty do kompa terrateca, audiotraki cube i maya itp

Skomentuj

porownywalem wiekszosc dacow jak fio, magic stream, arcam rdac, karty do kompa terrateca, audiotraki cube i maya itp
                            I właśnie o to mi chodzi :) miałeś dużo do porównania więc co z tej tandety najlepiej według Ciebie wypadło? Jakbym miał kasę to na pewno kupilbym coś o kilka klas lepszego niestety teraz to niemożliwe a bez Daca nic nie zrobię.

Skomentuj

porownywalem wiekszosc dacow jak fio, magic stream, arcam rdac, karty do kompa terrateca, audiotraki cube i maya
                              To wszystko są gotowe produkty. Porównywałeś coś z płytek dla DIY?

Skomentuj

FIIO sobie odpusc. Mialem w swoich raczkach E7 oraz E10. To sa badziewia grajace na poziomie Audigy 2
                                Poszukaj dobrego projektu na DIYaudio.com

Skomentuj

najlepiej wypadl magic stream, ale to juz cos wiecej niz dac, diy nie mialem zadnego

Skomentuj

Bumpalump - a czy te przetworniki z 20-letnich sprzętów łykają gęste formaty? Np 192kHz/24b? Pytam z ciekawości....
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wg tego co widziałem w datasheet od przetwornika D/A z tego 57es to max 48kHz

Skomentuj

48kHz max, ale co z tego skoro nie ma roznicy, geste pliki to kolejny audiofilski mit, wiekszosc osob nie jest w stanie odroznic mp3 320 od flaca 960 to jak chcecie uslyszec geste formaty

nie chce mi sie kolejny raz tego walkowac, jesli was ciekawi moje zdanie i zdanie innych na ten temat to na audiostereo jest kilka watkow do poczytania

btw pomyslcie przez chwile ile jest wydanych plyt 96/24 w gatunkach muzycznych ktorych sluchacie

- - - - - aktualizacja - - - - -

I jeszcze jedno, spora czesc dacow i tak robi downsampling

Skomentuj

Czaruję...
                                        X