Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa własnego subwoofera- co, gdzie, jak? Podstawy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    W 30 to 12" a nie 8"
    Do 8" Pawel S. Projektował obudowe samochodowa. Projekt jest na forum. Zachowasz litraż, powierzcznie i długość BR a ksztalt obudowy już sam sobie zaprojektujesz.
    Przeczytałeś wszystkie wpisy ?
    O co ci chodzi z tym 8 cali " lokowanie produktu" ?

Skomentuj

dzięki wielkie

obudowa bass reflex rozumiem?

Skomentuj

Tak , obudowa 45 L strojona na 35 Hz.

Skomentuj

Roman głośnik 8" będzie łatwiej napędzić i będzie go można lepiej wykorzystać.
          Proponowany przez Ciebie głośnik nie dość że jest droższy to jeszcze wymaga mocniejszego wzmacniacza co znacznie generuje koszty.

Skomentuj

Z pewnością 8 cali łatwiej napędzić , ale kostka TDA do tego się i tak nie nada.
            Zważ jednak to że w 38mkw to 8 sali nie wiele pomoże w reprodukcji najniższych oktaw.
            Takie 8 cali to do 10-20 mkw się sprawdzi ale nie na takie pomieszczenie o którym pisze autor wątku.
            Oczywiste jest że trzeba się liczyć z kosztami które rosną wraz z zwiększaniem mocy i wielkością głośnika.
            Ale jak sens ma wstawianie miniaturki , którą albo autor szybko wymienia albo zajedzie bo będzie wyciskał z niej wszystkie poty.

Skomentuj

To nie średnica głośnika ma znaczenie w łatwości napędzenia... tylko jego skuteczność. Dziwne że nikt o niej nie wspomniał, jeżeli autor wątku ma ograniczony budżet na wzmacniacz. 8cali na taki metraż to nie porozumienie, a do 12 trzeba będzie zrobić dość dużą obudowę. Można poszukać kompromisu w postaci głośnika 10cal, tylko z tego co widzę wielkiego wyboru w tym budżecie nie ma. Tak na szybko patrząc, w cenie zbliżonej do tego pioniera znalazłem Visaton W250S, Eminence ALPHA-10A, Celestion TF1020. Eminence i celestion maja wysoko rezonans bo 50Hz i 60Hz, ale za to mają skuteczność kolejno 95dB i 97dB. Osobiście bym wolał tego visatona od samochodowych stx czy tej pionierowej pompy.

Skomentuj

Stx 12 samochodową zastąpiłem w300s zostawiając litraz stx i gra jeszcze lepiej. Tyle że mi udało się go kupić w połowie ceny nowego stxa i do takiego pomieszczenia by był akurat. Miałem 10 w 23m2 i może być ciężko. Na alledrogo jest diy gotowy chyba na 10awx może warto taki

Skomentuj

Widziałem tego STX 10" ale nic nie wspominałam bo w budżecie sie nie mieści.

Skomentuj

Z tym czy 10 cali starczy na takie pomieszczenie ?
                    http://www.conrad.pl/Głośnik-niskoto...nrad&pi=333409
                    Można użyć słabszego wzmacniacza co trochę zrekompensuje droższy głośnik.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Można jeszcze rozważyć klasyka SLS10 , cena podobna
                    http://loudspeakershop.eu/glosnik-pe...68-p-1202.html

Skomentuj

to co najlepiej w końcu?

Skomentuj

Jest jeszcze jedna kwestia nie poruszana tutaj.
                        Na samym początku powinieneś się określić czego oczekujesz od subwoofera.
                        Chcesz aby wywoływał trzęsienia ziemi w filmach czy ma wypełnić lukę niskich rejestrów w muzyce ?

Skomentuj

głównie muzyka i gry, filmy rzadko oglądam ale też by się do filmów przydał

Skomentuj

Stx 12 do muzyki słychać było że ciut się ociaga, w oz nie schodził tak nisko ale lepiej mu szło. Może ogólnie przemysl jakaś 12 w oz właśnie

Skomentuj

a może coś z car audio, np:
                              JBL GT5-12
                              PIONEER TS-W311S4
                              JBL CS 1214
                              RE Audio REX-12S4
                              INFINITY REF1200S
                              HERTZ DS30.3
                              ?
                              Last edited by barszc123890; 06.01.2016, 18:59.

Skomentuj

Ale to chcesz nagłośnić pokój, czy samochód ?
                                Wiecznie narzekam:glare:
                                -Pieniądze szczęścia nie dają
                                -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

pokój ale co to za różnica?

Skomentuj

Kolego, za 600 zl to się nawet dobrego panela nie kupi, a gdzie tu reszta? Masz prawie 40 metrów do naglosnienia i chcesz to zrobić po lepkach?

Skomentuj

lepszy taki średni niż nic.. może kiedyś się kupi coś lepszego, ale na dzień dzisiejszy nie mam stałych dochodów :p

mogę też zostawić same Dali Concept 6, bo suba z logitechów X540 odrzucam od razu...
                                      Last edited by barszc123890; 06.01.2016, 19:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Kolego, za 600 zl to się nawet dobrego panela nie kupi, a gdzie tu reszta?
                                        Ciekawe stwierdzenie , czyli SUB150 , SUB300 IRKA to sheet bo ceny nie przekraczają 600 PLN ?

Skomentuj

To juz można je kupic od reki? Chyba cos mnie ominęło...

Skomentuj

Czaruję...