W 30 to 12" a nie 8"
Do 8" Pawel S. Projektował obudowe samochodowa. Projekt jest na forum. Zachowasz litraż, powierzcznie i długość BR a ksztalt obudowy już sam sobie zaprojektujesz.
Przeczytałeś wszystkie wpisy ?
O co ci chodzi z tym 8 cali " lokowanie produktu" ?
Roman głośnik 8" będzie łatwiej napędzić i będzie go można lepiej wykorzystać.
Proponowany przez Ciebie głośnik nie dość że jest droższy to jeszcze wymaga mocniejszego wzmacniacza co znacznie generuje koszty.
Z pewnością 8 cali łatwiej napędzić , ale kostka TDA do tego się i tak nie nada.
Zważ jednak to że w 38mkw to 8 sali nie wiele pomoże w reprodukcji najniższych oktaw.
Takie 8 cali to do 10-20 mkw się sprawdzi ale nie na takie pomieszczenie o którym pisze autor wątku.
Oczywiste jest że trzeba się liczyć z kosztami które rosną wraz z zwiększaniem mocy i wielkością głośnika.
Ale jak sens ma wstawianie miniaturki , którą albo autor szybko wymienia albo zajedzie bo będzie wyciskał z niej wszystkie poty.
To nie średnica głośnika ma znaczenie w łatwości napędzenia... tylko jego skuteczność. Dziwne że nikt o niej nie wspomniał, jeżeli autor wątku ma ograniczony budżet na wzmacniacz. 8cali na taki metraż to nie porozumienie, a do 12 trzeba będzie zrobić dość dużą obudowę. Można poszukać kompromisu w postaci głośnika 10cal, tylko z tego co widzę wielkiego wyboru w tym budżecie nie ma. Tak na szybko patrząc, w cenie zbliżonej do tego pioniera znalazłem Visaton W250S, Eminence ALPHA-10A, Celestion TF1020. Eminence i celestion maja wysoko rezonans bo 50Hz i 60Hz, ale za to mają skuteczność kolejno 95dB i 97dB. Osobiście bym wolał tego visatona od samochodowych stx czy tej pionierowej pompy.
Stx 12 samochodową zastąpiłem w300s zostawiając litraz stx i gra jeszcze lepiej. Tyle że mi udało się go kupić w połowie ceny nowego stxa i do takiego pomieszczenia by był akurat. Miałem 10 w 23m2 i może być ciężko. Na alledrogo jest diy gotowy chyba na 10awx może warto taki
Jest jeszcze jedna kwestia nie poruszana tutaj.
Na samym początku powinieneś się określić czego oczekujesz od subwoofera.
Chcesz aby wywoływał trzęsienia ziemi w filmach czy ma wypełnić lukę niskich rejestrów w muzyce ?
Skomentuj