Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa własnego subwoofera- co, gdzie, jak? Podstawy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Generalizujesz i zniechęcasz innych. To że jesteś osłuchani i obeznany w temacie powinno pomagać innym tego forum.
    To jest forum DIY !!
    Tak samo można napisać że poniżej 1500 PLN nie kupisz dobrego głośnika.
    Zobacz w pierwszy post jakie sprzęt towarzyszący ma być do tego subwoofera.

Skomentuj

Chyba zle mnie odbierasz. Kolega ma do naglosnienia 40 metrów, co wymaga sporego głośnika, a taki glosnik nie napedzisz kostka tda. Zawsze można zrobić coś byle jak, aby zagralo, na zasadzie lepszy rydz niż nic, ale temat jest trudniejszy niż sie z pozoru wydaje.

Skomentuj

Dlatego jak ma być tanio w miarę i łatwe do napedzenia to może ten visaton w300

Skomentuj

Tak też napisałem że kostka TDA się nie sprawdzi.
          Są inne możliwości co do zakupu wzmacniacza i nie musi on kosztować 1000 PLN żeby był odpowiedni do napędzenia " sporego głośnika".
          Problemem właśnie jest ten " spory głośnik" który sprawdził by się w tych 40m.
          Może masz pomysł spełniający kryteria autora tematu ?
          Padło kilka propozycji w kwotach 200-300 PLN , jednak autor sam nie potrafi się zdecydować.

Skomentuj

Jak to tda się nie sprawdzi? Chyba zapomnieliście o TDA7294 ew. połączone w mostek, do tego głośnik 4ohm... prościej nie będzie. Jednak jak dla mnie wzmacniacz to sprawa drugorzędna, najpierw skupiłbym się na konkretnym głośniku i obudowie do niego.

Z tego co widzę barszc, to ten pionierek który posiadasz ma wyjście SUB out, także mogłoby się obyć bez typowego panelu- w zależności jak to wyjście działa i czy by Ci takie rozwiązanie odpowiadało.

Skomentuj

a to nie jest Sub preout?

Skomentuj

Nie wiem jak działa ten preout, ale masz też normalne wyjście na pasywny subwoofer(wyjście surround back- oznaczone jako single). Jak patrzyłem na instrukcje to na 44str. jest opisane jak je skonfigurować. Nie wiem, to ty masz ten wzmacniacz przed sobą, musisz się pobawić i przetestować. Jeżeli nie masz zamiaru wykorzystywać tego wyjścia, to może akurat wystarczy pasywny sub i będziesz miał fundusz na lepszy głośnik. Producent podaje że wyjście surround back ma 100W przy 8ohm na kanał. Możliwe że w konfiguracji single, wzmacniacze pracują w mostku przez co ta moc się podwoi. Nawet jeżeli wartości katalogowe są zawyżone, to jest spory zapas mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                  Jak to tda się nie sprawdzi? Chyba zapomnieliście o TDA7294 ew. połączone w mostek, do tego głośnik 4ohm... prościej nie będzie.
                  Powodzenia . 40 mkw , głośnik 12 cali i w dodatku mostek do 4 ohm .

Ten amplituner jest 6-cio kanałowy.
                  Bez sensu jest go jeszcze obciążać dodatkowo subwooferem.
                  Zresztą końcówki mocy to dość awaryjne hybrydy.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                    Ten amplituner jest 6-cio kanałowy.
                    Bez sensu jest go jeszcze obciążać dodatkowo subwooferem.
                    Zresztą końcówki mocy to dość awaryjne hybrydy.
                    a nie 7.1? tak czy inaczej wolałbym aktywny bo tata ma Dali Concept Sub i tak się przyzwyczaiłem, taki mi pasuje

Skomentuj

Pioneer VSXD814K 6.1 Channel Digital AV Surround Receiver

Na pokładzie ma dwie hybrydy po 3 kanały.

Skomentuj

Tak też napisałem że kostka TDA się nie sprawdzi.
                        Są inne możliwości co do zakupu wzmacniacza i nie musi on kosztować 1000 PLN żeby był odpowiedni do napędzenia " sporego głośnika".
                        Problemem właśnie jest ten " spory głośnik" który sprawdził by się w tych 40m.
                        Może masz pomysł spełniający kryteria autora tematu ?
                        Padło kilka propozycji w kwotach 200-300 PLN , jednak autor sam nie potrafi się zdecydować.
                        Jak sam napisałeś, autor tematu jakoś bez przekonania traktuje nasze propozycje. Z tego względu nie wiem jest sens doradzać? Do 300zl jest mivoc, scan speak Discovery, beyma i pare innych. Gdybym miał naprawde malo siana, a chciałbym naglosnic duży metraż to bym poszedł w estradowe 15 cali. Szczególnie ze sub ma być głównie do muzyki i gier, a tam jakis ultra niskich basów niw trzeba.

Skomentuj

Pioneer VSXD814K 6.1 Channel Digital AV Surround Receiver

Na pokładzie ma dwie hybrydy po 3 kanały.
                          http://www.pcworld.pl/artykuly/30982....VSX.D814.html

ten, bez K

Skomentuj

Co ma do rzeczy ten artykuł ?
                            K lub S - oznaczenia nieistotne, oznaczają wersję kolorystyczną.
                            Amplituner ma 6 końcówek mocy w dwóch hybrydach .
                            Ma słabe chłodzenie i przeciętny zasilacz.
                            Jeśli myślisz o zasilaniu nim jeszcze subwoofera to lepiej już będzie zrobić wzmacniacz na TDA.

Skomentuj

Nie wiem czy jakiś mostek TDA przeżyje przy 4ohm... oczywiście chodziło o 8ohm, ale w takim razie jest to teraz bez znaczenia.

Zgodzę się co do zastosowania estradówek, na pewno będą lepsze od samochodowych. Jednak trzeba będzie pewnie wyłożyć powyżej 400zł na taką powiedzmy 12" żeby to miało sens. Szczególnie jeżeli chodzi o Beyme, tam ceny się od 450 zaczynają. W dodatku kupno takiego głośnika nie ma sensu, gdy mamy zamiar zasilać byle czym i w pełni nie wykorzystać tego co fabryka dała.

Skomentuj

Ależ po co wyciskać z głośnika ile fabryka dała ?
                                Przecież nie idzie napierniczać z koncertową głośnością kilka godz dziennie.
                                Dobry sposób na tanie nagłośnienie 40mk podał Pogromca Mitów 15" estradowy głośnik, chociażby ten STX 38.800
                                A temu STXowi w zupełności wystarczy nawet 50W. Przecież to i tak na średniej głośności żre maks 10W.
                                Później kolega dozbiera na konkretny wzmacniacz/koniec mocy i wykorzysta pełne możliwości... przez chwilę... bo będzie miał dość :)
                                Wiecznie narzekam:glare:
                                -Pieniądze szczęścia nie dają
                                -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Bo po co przepłacać jak i tak nie wykorzystamy choć w części możliwości takiego głośnika. Kupno słabego panelu, żeby kupić później mocniejszy to dla mnie jak wyrzucanie pieniędzy w błoto, no i marnowanie czasu na przeróbki. W dodatku głośniki przeznaczone do pracy przy wyższych mocach, mogą nie grać tak dobrze przy niższych. 15" na pewno zagra na takiej powierzchni, ale kto chciałby 100l skrzynie w salonie... przynajmniej nie ja :) Możemy sobie gdybać, jeżeli nie znamy czego dokładnie oczekuje barszc... będziemy tutaj wywodzili różne teorie, a okaże się że i tak kupi samochodówkę zasilaną stx'em :p

Skomentuj

W te, czy wewte, lepiej napędzać lepszy głośnik lipnym wzmacniaczem, niż lipny głośnik porządnym wzmacniaczem.
                                    Tak po prostu jest :)

-Wywalaniem kasy w błoto można nazwać kupienie wzmacniacza/panelu/końcówki mocy za 5 tyś i do tego głośnik za 120 zł.
                                    Nigdy odwrotnie!

Też bym proponował, żeby kolega napisał nam czego wymaga - Zejścia/pogromu/łomotu/jakości/wyganiania kota z salonu itd...
                                    Od wyboru do koloru :)

Bo po co przepłacać
                                    Nierealne po prostu... nie idzie przepłacić na możliwie najtańszym głośniku, który skutecznością przebija dwa tanie 10"
                                    Last edited by Ven0n; 08.01.2016, 15:51.
                                    -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

to nie salon o mój pokój :p

ale sub głównie do muzyki i gier, raczej ma on być jako uzupełnienie najniższych częstotliwości- nie ma zagłuszać, a dopełniać.

Skomentuj

No to najtaniej i sensownie ten 32.500(Ewentualnie dwie sztuki) i jakiś wzmacniacz minimum 80W na sztukę.
                                        Z tym zagłuszaniem to tak też ni tak, ani tak. Bo możesz ciąć kolumny od 100hz i tak nahałasować, że żaden subwoofer z w/w nie dogoni reszty pasma.
                                        Po prostu później dostosujesz głośność subwooferów, żeby nic się nie zagłuszało i tyle...
                                        Last edited by Ven0n; 08.01.2016, 17:31.
                                        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

ale kto chciałby 100l skrzynie w salonie... przynajmniej nie ja
                                          Do czasu jakbys mial juz taki salon i 15 sub, ktorego bys w tym salonie posluchal. Swoja droga, co to jest 100 litrow na sub 15 cali? Nic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X