Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze Kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze Kolumn

Witam,potrzebuje pomocy w doborze odpowiednich Kolumn Podłogowych do Domu.
    Kolumny będą grały w Salonie 50m2 na codzień używane z mała mocą 50-150W.
    Z większa mocą bedą Grały na Urodziny/Sylwestra lub inne okoliczności,nie zamierzam
    ich wynosić z domu. Myślałem nad kilkoma propozycjami:

-Tonsil Scherzo 350 180/350W 8R wzmacniacz 2x360W/4R
    -Tonsil Altus 300 150/300W 8R wzmacniacz 2x300W/4R

Które z nich będą Lepsze myślałem nad 4 sztukami. Odrazu napiszę że Kolumny Tonsil
    Zeus Odpadają z powodu braku Głośnika Sredniotonowego,Zależy mi na mocy jak i na
    jakości dźwięku. Muzyka jaka będą odtwarzały to Muzyka dyskotekowa lata 80/90 trochę nowych
    utworów.Nie będę na tym słuchał (hip-hopu,rocka,Techno).

Jako napęd wykonam wzmacniacz na Bazie Końcówek Borysa możliwe ze OPS-3

Mam nadzieję ze coś mi doradzicie..Budżet Planuję 4000zł.

Zamieszczone przez GampAudio Zobacz posta
    Zeusy Odpadają z powodu braku Głośnika Sredniotonowego,Zależy mi na mocy jak i na
    jakości dźwięku.
    . No niestety muszę Cię zmartwić. Wyżej wymienione kolumny to także "bum cyk" z podziałami na 1200Hz to duży głośnik średnio tonowy gra tak jakby go nie było. W przypadku GDM 10-12/60-80 może być to uzasadnione, te głośniki były bardzo słabe mocowo. Jeśli słuchałeś i podoba Ci się brzmienie tych modeli - wtedy nie było tematu. Na twoim miejscu jednak odpuściłbym te stare wynalazki.
    Last edited by Zap Projekt; 14.11.2016, 18:19.

Skomentuj

A co byś zaproponował w zamian?

Skomentuj

Masz cały dział projektów kolumn, od budżetowych do highendowych (nawet jeśli w budzie testowej się nie prezentują :) )
        Do takiej powierzchni celuj w jakieś 3 drogi. Takie:
        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985
        albo lepiej takie:
        http://diyaudio.pl/showthread.php/26...t-by-raven1985
        Do tego jakieś 1000zł na poskładanie Iampa i gra muzyka :)

Skomentuj

Co do iAMPA to nie ma problemów i nie jest wliczony w ten Budżet.Z poskładaniem go samodzielnie też nie bedzie wiekszych problemów.

Niestety kolumny szukam Gotowe Nowe i na Gwarancji żadne Diy nie wchodzą w Grę.Tym bardziej samodzielnie wykonanie projektu w moim wykonaniu.
          Kiedyś prubowałem budować kolumny samemu ale wyszło to tragicznie chodzi o wygląd.Pozatym nie mam za bardzo narzędzi do wykonania kolumn.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy te kolumny z 2 Linku co mi przesłałeś Micwoj są lepsze Jakosc/moc od Tonsilowskich z moich propozycji?
          Bo z tego co wyczytałem to są tam 2x20cm basy każdy po 80W/8R dając 160W/4R

Skomentuj

Czy te kolumny z 2 Linku co mi przesłałeś Micwoj są lepsze Jakosc/moc od Tonsilowskich z moich propozycji?
            Bo z tego co wyczytałem to są tam 2x20cm basy każdy po 80W/8R dając 160W/4R
            Altusy mają realną moc około 60-100W w zależności od wersji. Scherzo - 80- 120W
            Last edited by Zap Projekt; 14.11.2016, 19:52.

Skomentuj

Nie na temat ostatnio piłem alkohol z kolegą u mnie i kolo mówi tak jak miałem scherzo to miałem bas że.. a u ciebie to nawet szafka nie dzwoni :(

Skomentuj

Albo DIY albo polecam wycieczkę i odsłuchy własne w jakimś salonie audio . Ja bym polecał w Twoim budżecie (4k za parę) posłuchać - AE Radiance 3 ; STX Electrino 250 ; TAGA HARMONY PLATINUM v.2 F-100 . Trzy odmienne paczki aby sobie wyrobić zdanie na temat tego co chciałbyś sam słyszeć . A potem odsłuchiwać dalej . Bo temat jest trochę jak śpiewanie o tańcu . Nic Ci nie zastąpi własnych uszu

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                  STX Electrino 250
                  - O własnie STX wprowadza teraz jakąś nowość Electrino 500 z dwoma 10 na basie. To może być temat w sam raz dla kolegi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                    Altusy mają realną moc około 60-100W w zależności od wersji. Scherzo - 80- 120W
                    Z tego co mi wiadomo to Altus 300 ma moc 150W znamionowej i siedzi tam Gdn30/100 a w Scherzo350 ma moc 180W znamionowej i jest tam 2xGdn80/15R połaczone szeregowo.

Na temat jakosci dzwieku nie odpisałeś,a na tym mi zależy.Czytając fora internetowe trudno wybrać jakies kolumny bo jedni zachwalają a drudzy odradzają.

Też nie chciał bym popsuć jakosci dzwieku Iampa zastosowanymi kolumnami.

Jak koledzy napisali chyba bede musiał pochodzić po jakis salonach i posłuchać kilku zestawów.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                      jak miałem scherzo to miałem bas że.. a u ciebie to nawet szafka nie dzwoni
                      - Bo Ty się nie znasz na Basie. Wyróżniamy:
                      lowbass , kickbas, Altusbas

Skomentuj

I jeszcze wyróżniamy podgrupy: kartonbas, pudełbas...

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                          - Bo Ty się nie znasz na Basie. Wyróżniamy:
                          lowbass , kickbas, Altusbas
                          Jeszcze jest Alphardbuu(khszszszgsz)uusss
                          Last edited by Natalleos; 14.11.2016, 20:31.

Skomentuj

Czyli mam rozumieć ze wszystkie propozycje Kolegów będą o wiele lepsze niż stare Tonsile?

Skomentuj

W samej żeczy

Skomentuj

Przepraszam, nie wytrzymałem i mnie głupawka wzięła :)
                                Gratuluję stalowych nerwów, ja bym nie wytrzymał i odpyskował :)

Tak, wszystko co koledzy wymienili będzie lepsze niż stare tonsile.
                                Tylko te 50m2... przydało by się coś dużego, bo może się okazać że odkręcasz dość mocno głośność żeby wypełnić tak duży salon.
                                Stąd te moje propozycje na 2xRS225. A z firmowych to faktycznie te nowe stxy mogą być odpowiedzią. Na AS grały całkiem przyzwoicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                                  Z tego co mi wiadomo to Altus 300 ma moc 150W znamionowej i siedzi tam Gdn30/100 a w Scherzo350 ma moc 180W znamionowej i jest tam 2xGdn80/15R połaczone szeregowo
                                  - Sam sobie przeczysz ale generalnie zaniżając moc z postu na post idziesz w dobrym kierunku.
                                  Skoro głośnik 30/100 to 100W mocy ale realia są inne głośniki mają przestarzałą budowę i technologie jeszcze z lat kiedy 40W wzmacniacz to był wyczyn. Wynikiem czego dobra słaba współczesna integra 2 x 50W jest w stanie spokojnie wysterować Altusy.
                                  A co do tych wszystkich wooferów 25-30 firmy Tosnil zaprojektowanych i kopiowanych pod różnymi mocami - Dla mnie to one są takimi bardziej dużymi midbasami i do rasowych basowców im daleko.

Jedyną ciekawą rzecz jaką można z nimi zrobić to np. z użyciem głośnika 30/80/2-4 duży monitor oversize który przy odrobinie szczęścia i zestawieniu z dobrą dużą kopułka może ciekawie zagrać.
                                  GDM 18/80 to głośnik który ma potencjał a raczej miał bo obecnie to już się chyba nie kupi takiego jakim był kiedyś. Dziwi tylko upartość inżynierów Tonsil - we wszystkich konstrukcjach był śmiesznie i bez wartościowo aplikowany i filtrowany.

Na temat jakosci dzwieku nie odpisałeś,a na tym mi zależy
                                  - O tym się staram nie pisać . Bo moje mądrości mogą mocno wprowadzić w błąd. Moja rada brzmi jeśli kolumny to nie Tonsil a jeśli Kupować to lepiej budować :) . Można się bardzo wiele nauczyć szczególnie na temat swoich preferencji.

Skomentuj

Salon ma niecałe 50m2 jako pomieszczenie,jest dość mocno umeblowany,wiec nie powinno być problemów z nagłośnieniem,liczyłem na to aby to co w nim postawie będzie grało ładnie-jakościowo,lecz też potrafiło zatrzesc salonem oczywiście w miarę możliwości.

Dziękuję za propozycję pomocy,jak wrócę do Pl do pojeżdżę po salonach aby zrobić porównanie.Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycję to proszę pisać.

Skomentuj

Bez odsłuchu nie ma sensu nic kupować.Poszukaj salon Audio w twojej okolicy i porównaj.Altusy to sentyment.Jest bardzo dużo konstrukcji lepszych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mik33 Zobacz posta
                                        Bez odsłuchu nie ma sensu nic kupować.Poszukaj salon Audio w twojej okolicy i porównaj.Altusy to sentyment.Jest bardzo dużo konstrukcji lepszych.
                                        Jesteś specjalistą w każdej dziedzinie czy tylko nabijasz posty aby założyć ogłoszenie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X