Witam, chciałbym prosić was o pomoc przy zakupie kolumn i wzmacniacza, mam zamiar złożyć sobie sprzęt tak do max 1000 zł, w zestawie ma być wzmacniacz i dwie kolumny. Mój pokój ma 14m2 i zależy mi na bassie, ale bez przesady bo słucham hip hop i trochę innej muzyki w której jest sporo bassu, tak aby jeszcze było przyjemnie słuchać, od czasu do czasu lubię posłuchać sam bass. Dużo o tym czytałem, ale lepiej zapytać osoby, które już mają doświadczenie w tej kwestii, przed zakupem chciałbym być pewny czy dobrze robię. A więc zastanawiam się nad jakimś wzmacniaczem o mocy RMS 2x60 - 2x80 np Pioneer A-501R lub Yamaha A-500, do tego chciałbym samodzielnie poskładać kolumny 3 drożne np:
Niskotonowy: GDN 20-100 W.20.140.8.MC
Średniotonowy: GDM 17-100-8 M.18.150.8.MC
Wysokotonowy: GDWT 9 STX
Zwrotnica:
- częstotliwość podziału 0,7 / 4,2 kHz
- podział 12dB
- impedancja głośników 8 Ohm
- przenoszona moc RMS 100 WATT / MAX 150 WATT
Do tego obudowa 35L. Ale nie wiem czy to wszystko będzie ze sobą dobrze śmigało. Co do obudowy to mam takie pytanko, bo np dla niskotonowego, jest zalecana obudowa 35l, dla średnio 5l, więc jak to wszystko pogodzić ?, dodatkowo nie wiem czy potrzebny jest Bass reflex, bo znajomy mi mówił, że lepszy bass jest gdy go nie ma i obudowa jest zamknięta.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Niskotonowy: GDN 20-100 W.20.140.8.MC
Średniotonowy: GDM 17-100-8 M.18.150.8.MC
Wysokotonowy: GDWT 9 STX
Zwrotnica:
- częstotliwość podziału 0,7 / 4,2 kHz
- podział 12dB
- impedancja głośników 8 Ohm
- przenoszona moc RMS 100 WATT / MAX 150 WATT
Do tego obudowa 35L. Ale nie wiem czy to wszystko będzie ze sobą dobrze śmigało. Co do obudowy to mam takie pytanko, bo np dla niskotonowego, jest zalecana obudowa 35l, dla średnio 5l, więc jak to wszystko pogodzić ?, dodatkowo nie wiem czy potrzebny jest Bass reflex, bo znajomy mi mówił, że lepszy bass jest gdy go nie ma i obudowa jest zamknięta.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Skomentuj