Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz i kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz i kolumny

Witam, chciałbym prosić was o pomoc przy zakupie kolumn i wzmacniacza, mam zamiar złożyć sobie sprzęt tak do max 1000 zł, w zestawie ma być wzmacniacz i dwie kolumny. Mój pokój ma 14m2 i zależy mi na bassie, ale bez przesady bo słucham hip hop i trochę innej muzyki w której jest sporo bassu, tak aby jeszcze było przyjemnie słuchać, od czasu do czasu lubię posłuchać sam bass. Dużo o tym czytałem, ale lepiej zapytać osoby, które już mają doświadczenie w tej kwestii, przed zakupem chciałbym być pewny czy dobrze robię. A więc zastanawiam się nad jakimś wzmacniaczem o mocy RMS 2x60 - 2x80 np Pioneer A-501R lub Yamaha A-500, do tego chciałbym samodzielnie poskładać kolumny 3 drożne np:

Niskotonowy: GDN 20-100 W.20.140.8.MC
    Średniotonowy: GDM 17-100-8 M.18.150.8.MC
    Wysokotonowy: GDWT 9 STX
    Zwrotnica:
    - częstotliwość podziału 0,7 / 4,2 kHz
    - podział 12dB
    - impedancja głośników 8 Ohm
    - przenoszona moc RMS 100 WATT / MAX 150 WATT
    Do tego obudowa 35L. Ale nie wiem czy to wszystko będzie ze sobą dobrze śmigało. Co do obudowy to mam takie pytanko, bo np dla niskotonowego, jest zalecana obudowa 35l, dla średnio 5l, więc jak to wszystko pogodzić ?, dodatkowo nie wiem czy potrzebny jest Bass reflex, bo znajomy mi mówił, że lepszy bass jest gdy go nie ma i obudowa jest zamknięta.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Po opisie widzę że jesteś zupełnie początkujący. Znaczy nic w tym złego nie ma, ale zanim zaczniesz zadawać pytania, warto żebyś chwilę wziął na wstrzymanie i poczytał artykuły na pierwszej stronie. Na temat rodzajów obudowy. Na temat zwrotnic itd.
    Jak ci się ta sztuka uda, obejrzyj dział z gotowymi projektami kolumn. Jest tego sporo do wyboru, m.in. niedrogie 3 drogi na STX SCX które mogły by cię zainteresować, obejrzyj sobie.
    Do takiej małej powierzchni możesz też rozważyć złożenie jakichś monitorów i podparcie tego sensownym subem diy. Będzie drożej i trudniej ale za to będziesz miał zejście i mniej miejsca zajęte w pokoju :)
    A później zacznij pytać :)

Skomentuj

Trochę o tym poczytałem i też trochę się pogubiłem. Ale z tego co rozumiem to tak:
      1. AES to około 120% RMS czyli jeśli jest napisane 50 RMS to jest 60 AES.
      2. Zwrotnice uniwersalne są kiepskie i lepiej mieć zwrotnice zbudowaną typowo pod kolumnę, ale jeśli mam głośniki STX i kupiłbym gotową zwrotnice od firmy STX czy nie pasowałoby?.
      3. Wzmacniacz dobierając do kolumn, najlepiej dobrać taki który jest o 20-50% słabszy niż kolumny, aby działał bezpiecznie. Czyli jeśli ma 2x75W RMS, to kolumny np ok 30% mocniejsze powinny mieć około 100W RMS.
      4. Jeśli chodzi o obudowę, to rodzaj obudowy się dobiera do głośników, STX zaleca obudowę zamkniętą do tego głośnika niskotonowego. A wracając do obudowy, np obudowa bass reflex, zwiększa ilość bassu, ale zmniejsza jakość, a obudowa zamknięta na odwrót.
      5. Nie mogę ogarnąć jednego otóż, jak dobrać głośniki do kolumny. W sensie mam niskotonowy 100W RMS, do tego zazwyczaj jest pakowany wysokotonowy o mocy ok 20% niskotonowego czyli jakieś 20W RMS, ale co ze średnim, bazowałem na kolumnie Altus 140, ale nie mogę znaleźć informacji o średniotonowym.

Skomentuj

To jeszcze poczytaj :)
        1. Zostaw moce w spokoju. To parametr który w tej chwili najmniej cie interesuje. Moce to praktycznie wyłącznie wytrzymałość cieplna cewki. Kompletnie nic nie mówi o głośniku. http://diyaudio.pl/content.php/23-Wytrzymalosc-mocowa
        2. Zwrotnice uniwersalne nie działają. Nie ważne z jakiej firmy. http://diyaudio.pl/content.php/41
        3. Lepiej mieć zapas mocy na wzmacniaczu żeby nie spalić wysokotonówki.
        4. Ten woofer to taki zamiennik do starych budek tonsila. Nie rób na nim nowej kolumny. Zresztą basy z tego nie będzie (nawiasem mówiąc po polsku jest bas, nie bass)
        5. Bez niemałej wiedzy o projektowaniu kolumn, możesz wykonać najwyżej gotowy projekt. Do czego cię zachęcam. Metoda alternatywna: Buduj jig-a do Arty, przeczytaj wszystkie tutoriale z pierwszej strony i zacznij uczyć się projektowania kolumn :)

Skomentuj

Patrzę na te schematy, ale chciałbym rozwiać jeszcze kilka wątpliwości, otóż:
          1. Wszędzie jest mowa o zwrotnicy, a w tych schematach są dwie zwrotnice na każdy głośnik z osobna np przy 2 drożnych.
          2. Drugie pytanie to jak mam dobrać wzmacniacz pod kolumny, skoro moc mi się nie przyda, a wszędzie patrzą głównie na moc, a później dobierają po innych parametrach.
          3. Co do mocy wzmacniacza większej od kolumny, to chyba wtedy się spali jakiś głośnik, a nie jak jest za mała moc w zmacniaczu, bo chyba wtedy uszkodzi się wzmacniacz.
          4. Czy zamiast budować samodzielnie, wystarczy kupić stare obudowy od głośników o podobnej mocy i tam wstawić głośniki i zwrotnice, ewentualnie trochę przerobić wyciąć większe otwory, wytłumić lub zmniejszyć pojemność.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krazz Zobacz posta
            1. Wszędzie jest mowa o zwrotnicy, a w tych schematach są dwie zwrotnice na każdy głośnik z osobna np przy 2 drożnych.
            To zwrotnica równoległa. Po prostu te dwa schematy spinasz razem równolegle do wzmacniacza. Wszystko jest OK.

jak mam dobrać wzmacniacz pod kolumny, skoro moc mi się nie przyda, a wszędzie patrzą głównie na moc, a później dobierają po innych parametrach.
            Moc wymagana od wzmacniacza dla danych kolumn zależy od dwu czynników: efektywności kolumny i od oczekiwanego maksymalnego natężenia dźwięku.
            Jeśli kolumny mają słabą efektywność, to musisz wpompować w nie więcej watów żeby uzyskać oczekiwany poziom. No, ale to oznacza że kolumna musi taką moc przyjąć bez spalenia lub wyrwania głośnika.
            Na przykład duże kolumny 3 drożne zwykle mają oprócz niższego basu, większą efektywność. W konsekwencji ten sam poziom głośności uzyskujemy kręcąc mniej potencjometrem niż przy jakichś małych monitorkach. Ale za to zwykle potrafią przyjąć więcej watów, więc się dorzuca większy wzmacniacz. Ale jeśli zdecydujesz się na jakiś projekt, to ktoś podpowie jakiego wzmacniacza szukać.

Jeśli masz wzmacniacz o za małej mocy, to będziesz go za głośno odkręcał (niewiele to ma wspólnego z max pozycją potencjometru, przy sygnale np. z cd zwykle jest to ok godziny 11, 12) to przesterujesz wzmacniacz. To znaczy, że pojawi się dużo zniekształceń o wysokich składowych i wysokotonówka dostanie znacznie więcej mocy niż potrafi wytrzymać (bo zwykle jej moc do kilka watów) i puszczasz z dymem wysokotonókę.
            Jeśli masz mocniejszy wzmacniacz, to nie przesterujesz go, bo woofer będzie już protestował, co słychać. A poza tym nikt ci nie każe rozkręcać go na max.

Cała płyta MDF kosztuje jakieś 160zł. Możesz zamówić gotowe formatki, to trzeba będzie dopłacić za cięcie, ostatnio słyszałem ok. 3zł za formatkę. Przeciętna kolumna ma ich 6szt czyli całość drewna to 160+12x3 czyli ok. 200zł na surowe kolumny. Jak chcesz wykończyć, to do tego klej, fornir, jakiś lakier, czyli w 400zł jak nie będziesz szalał, to się zmieścisz. Możesz próbować z okleiną samoprzylepną będzie taniej, ale trudno to położyć. I możesz ostatecznie zwyczajnie pomalować. Albo zrobić decoupage... I masz ładne przez siebie wykonane kolumny porządne technicznie obudowy takie, jak chcesz. Opłaca ci się kupować jakieś trupy i je przerabiać?

Skomentuj

Ok, już trochę ogarniam, wzmacniacz zostawię na później. Te schematy, które są gotowe do kopiowania to w większości kolumny dwu drożne, lub bardzo drogie, ewentualnie już STX z tych zestawów nie są dostępne. Znalazłem na pierwszej stronie taki schemat: http://diyaudio.pl/grafika/zwrotka/audio_img01.png ale czemu przy DGWK jest + i - na odwrót, skoro na innych schematach jest normalnie, nawet sam - na tym schemacie łączy się z plusami, a + z minusami ?, czy ma to jakieś głębsze dno ?. I czy jeśli do tego schematu, który podałem link, zamieniłbym wartości w poszczególnych elementach poskładałbym 3 drożne kolumny z tymi głośnikami jakie mi by pasowały ?, ogólnie schematy potrafię łączyć w praktyce, ale nie ogarniam obliczeń.
              Last edited by Krazz; 13.12.2016, 22:09.

Skomentuj

A ile właściwie masz kasy na kolumny? Bo tak, to nigdzie nie dojdziemy...
                zemu przy DGWK jest + i - na odwrót, skoro na innych schematach jest normalnie,
                Bo same głośniki to indukcja więc zmieniają fazę w funkcji częstotliwości, do tego dochodzą filtry któe też ją zmieniają. I żeby była zgodna na obu głośnikach, to się podłącza często w przeciwfazie. Jak się dobrze przyjrzysz innym schematom zrobionym w Speakerworkshopie, to zobaczysz przy głośnikach takie nieduże minusy. To znaczy że podłączamy głośnik w przeciwfazie.

Skomentuj

Tak to jest jak człowiek bierze się za fizykę i budowanie ,a nie zna nawet prawa Ohma .Gdyby znał chociaż takie podstawy elektrotechniki to by nie zadawał takich mało sensownych pytań. Krazz ja wiem ,że ciężko jest poznać od razu wszystko ,ale trzeba od czegoś zacząć i nie należy zaczynać od końca .Dobrze Ci pisze Micwoj ,ale to są gotowe wnioski dla tych ,którzy już nabyli trochę doświadczenia. No tak już jest ,że trzeba przeorać sobie pewną wiedzę ,a na pewno nie wystarczy napisać posta i odpowiedzi sypną się same jak z rękawa.Jak ktoś idzie na skróty to najczęściej błądzi.
                  Moja rada jest taka :zacznij od zaprojektowania obudowy pod niskotonowy konkretny głośnik krok po kroku i zobaczymy co dalej .czyli zrób to sam i pokaż

Skomentuj

Mam około 500-600 zł na kolumny, a resztę chciałbym przeznaczyć na jakiś wzmacniacz, co do schematu teraz jest dla mnie przejrzysty, bo wcześniej obawiałem się, że jest to jakiś błąd w schemacie.
                    Spróbuję coś zaprojektować, pod W.30.200.8.MC zamkniętą 60L obudowę, nie wiem czy o to chodziło, słaba jakość, ale jest https://diyaudio.pl/i/28339/fc6ed1ad...1481671748.jpg.
                    Last edited by Krazz; 13.12.2016, 23:31.

Skomentuj

Za 600zł to się bierz za jakieś 2 czy 2,5 drożne kolumienki. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Branża
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
                      Jeśli w dłuższej perspektywie rozważasz suba (przy tej muzyce bym cię do tego zachęcał) to zrób sobie kolumienki na jakichś mniejszych głośnikach, będziesz miał mniej basu w pierwszej chwili, ale lepszą średnicę.

Skomentuj

Właśnie teraz myślę nad 2 drożnymi, ponieważ po przeczytaniu kilkunastu stron o kolumnach, nikt nie wspomniał o tym, że z małym budżetem nie warto pchać się w 3 drożne kolumny, tylko lepiej 2 drożne, na lepszych głośnikach i przez to nie mogłem znaleźć projektu kolumn 3 drożnych za kwotę do 600zł. Czy może być tak, aby zrobić dwie kolumny http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S do tego pod drugi kanał w razie jaki mi brakowało basu, zrobić i podłączyć W.30.200.8.MC ?.

Skomentuj

Nie podłączyć, tylko będziesz musiał zaprojektować nową zwrotnicę pod 3W.

Najtańsze 3W na forum to ten projekt, nie wiem ile kosztuje komplet głośników do tego, ale raczej niewiele, może się zmieścisz w budżecie:
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
                          Przy okazji możesz zobaczyć jak działa stara zwrotnica Irka na nowych głośnikach :)

Skomentuj

To wiem, że trzeba zwrotnicę, ale chodzi mi o to, że te dwie kolumny zrobię, podłączę pod kanał A i w razie jak będzie za mało basu, to zrobię dodatkową kolumnę z samym głośnikiem niskotonowym lub 2x niskotonowymi i podłączę pod kanał B. Tylko nie jestem pewny czy tak można po prostu zrobić. Bo coś słyszałem, że podłączenie subwoofera i głośników to nie jest taka prosta sprawa, mimo iż wzmacniacz ma kanał A i B.

Skomentuj

By coś takiego zrobić potrzebujesz wzmacniacz z dsp, panel subwoofera z EQ i mikrofon lub bawić się w aktywną zwrotnicę, więc osobny preamp, zwrotnice i wzmacniacz mocy. W żadnym z tych wypadków nie zmieścisz się w mniej niż 6-7k za sam wymieniony sprzęt.
                              Last edited by srekal34; 14.12.2016, 13:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Za 600zł to się bierz za jakieś 2 czy 2,5 drożne kolumienki. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Branża
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
                                Jeśli w dłuższej perspektywie rozważasz suba (przy tej muzyce bym cię do tego zachęcał) to zrób sobie kolumienki na jakichś mniejszych głośnikach, będziesz miał mniej basu w pierwszej chwili, ale lepszą średnicę.
                                Czyli chodzi o to, aby zamontować np zamiast głośnika 100W o średnicy 8" to głośnik 12" o mocy 60W ?. Co do suba to jak mam to wszystko połączyć, aby działało, skoro nie jest łatwo podłączyć głośniki wysoko i średnio tonowe pod kanał A i pod kanał B połączyć niskotonowy ?.

Skomentuj

Czyli chodzi o to, aby zamontować np zamiast głośnika 100W o średnicy 8" to głośnik 12" o mocy 60W ?. Co do suba to jak mam to wszystko połączyć, aby działało, skoro nie jest łatwo podłączyć głośniki wysoko i średnio tonowe pod kanał A i pod kanał B połączyć niskotonowy ?.
                                  Do głośnika niskotonowego będziesz potrzebował filtr aktywny lub pasywny. Nie ma to sensu podłączać tak jak Ty piszesz. Jak będzie mało basu to z czesem możesz zrobić typowy subwoofer i najlepiej aktywny - to znaczy taki który będzie miał swój wzmacniacz z odpowiednimi filtrami.

Skomentuj

Jestem zmotywowany, aby budować ten zestaw 2 drożny, ale mam jeszcze kilka wątpliwości.

1. Z której strony na tym schemacie jest "-" a z której "+" https://diyaudio.pl/i/47/zfrt6qk4i4f...1412239302.jpg a druga sprawa, jest taka, że mimo iż zrobię oba schematy, to jak połączyć je w jeden ?. a source to rozumiem chodzi o terminal i później wzmacniacz ?.
                                    2. A druga sprawa to taka, czy te kolumny będą się nadawać do muzyki bass boosted, bo najczęściej takiej słucham na kolumnach i hip hopu, ale też z mocnym basem.
                                    Last edited by Krazz; 14.12.2016, 19:19.

Skomentuj

Jestem zmotywowany, aby budować ten zestaw 2 drożny, ale mam jeszcze kilka wątpliwości.

1. Z której strony na tym schemacie jest "-" a z której "+" https://diyaudio.pl/i/47/zfrt6qk4i4f...1412239302.jpg a druga sprawa, jest taka, że mimo iż zrobię oba schematy, to jak połączyć je w jeden ?. a source to rozumiem chodzi o terminal i później wzmacniacz ?.
                                      2. A druga sprawa to taka, czy te kolumny będą się nadawać do muzyki bass boosted, bo najczęściej takiej słucham na kolumnach i hip hopu, ale też z mocnym basem.
                                      Pozwoliłem sobie przerobić schemat żebyś miał łatwiej ze zrozumieniem.

Source to terminal.

Co do pytania nr 2. Kolumny się nadadzą. Jak będzie mało basu to zrobisz później subwoofer aktywny.
                                      Masz jakiś wzmacniacz?

Skomentuj

1. nie wiem czy to będzie dla ciebie jasne ale wszystkie minusy głośników trzeba połączyć razem i do minusa wzmacniacza.
                                        2. podejrzewam że basu będziesz miał nie dostatek.
                                        3. Zanim się zebrałem to kolega wyjaśnił.
                                        Last edited by piotr f.; 14.12.2016, 20:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X