Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lamm LL2.1 przedwzmacniacz lampowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lamm LL2.1 przedwzmacniacz lampowy

Na a...o.pl są 2 wątki o preampie Lamm. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie. Tam się trudno dyskutuje (90% to pyskówki i osobiste wycieczki).
    Sam preamp na wtórnym rynku chodzi za kosmiczne pieniążki a zrobienie tego na fajnych elementach bez obudowy zamknie się w 1500-2000 pln.
    Warto?
    Ja postanowiłem sobie takie coś wystrugać. PCB znalazłem na Alle...

Warsztat już prawie skończony. Będzie lepsze miejsce na zabawę :).

Sam planuję kiedyś sprawdzić wersję z Allegro bo zbiera również dobre opinie jak i chyba właśnie chętnych na AS zbierają bo zasilacz jest poprawiony więc chętnie poczytam opinie o nim, z tego co doczytałem to psu dobrze też mieć na lampie bo inaczej ponoć nie gra

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zasilacz na lampie w oryginale jest bardzo prosty. Na Alle... i auduiost... próbują z zasilaczami kombinowanymi. Też chciałbym "kombinowany", ale jakoś żadne z dostępnych rozwiązań mi nie podchodzi.
      Myślę też o wersji na pająka.

Skomentuj

Mam pdf z pomiarami tego układu wykonanymi przez 'mrelektronik'.
        Nie wypadł najlepiej - szczególnie z kondensatorem sprzęgającym 10nF .
        Z 100nF było w miarę dobrze.
        Nie pamiętam gdzie to znalazłem w necie ale mam na dysku - tylko czy mogę zamieścić?
        Chyba tak - był ogólnie dostępny w sieci.
        Tylko nie wiem jak dodać pdf-a do postu.

Edit: ogarnąłem dodawanie pliku
        Załączone pliki
        Last edited by n-krzychu; 15.04.2017, 17:13.

Skomentuj

10 nF raczej mocno ograniczy pasmo.

Poszło z Commodore 64

Skomentuj

Hehe, nieźle ktoś sobie psikusa zrobił z tym 10nF. Powinno być 2,2uF - 4,7uF.
            https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
              10 nF raczej mocno ograniczy pasmo.
              Bardzo i to już od 1kHZ.
              W pdf-ie są wykresy pomiarów.
              Myślę, że w oryginale jest 100nF tylko ktoś kto rysował w/w schemacik żle odczytał.

Układ w sumie prosty WK/SRPP ze sprzężeniem pojemnościowym.
              Punkty pracy lamp wydają się być OK.
              Masa takich preampów.
              Ale ja osobiście wolę WK/WA ze sprzężeniem bezpośrednim z ewentualnie płytkim ujemnym sprzężeniem zwrotnym bez korygowania pasma.
              U mnie w systemie i dla mnie taki brzmi lepiej.

W lammie jest dodatkowo tylko rozbudowane ujemne sprzężenie zwrotne z pewną korekcją częstotliwości.
              Tak odbieram tą grupę RC : -10uF||33nF-10k||17pF-
              Może ono zmienia dźwięk na tyle, że niektórym się podoba?
              Last edited by n-krzychu; 15.04.2017, 20:49. Powód: literówki

Skomentuj

Zastanawia mnie ten Lamm i jego fenomen. Ma ktoś sprawdzony schemat? Mam ochotę nasmarować jakąś płytkę do porządnego pre lampowego i do tego zasilacz (choć ten w sumie mam gotowy), tylko żeby nie było takich kwiatków jak okropnie ograniczone pasmo

Skomentuj

Myślę, że "fenomen" tkwi w tym o czym pisałeś :-)

Poszło z Commodore 64

Skomentuj

W oryginale jest 100nF, ten schemat to jest jakaś kolejna wersja.
                    Ja mam 10nF i pasmo jest pełne. Wstawiłem pod wpływem jakiś sugestii. Teraz z perspektywy czasu, stwierdzam że te 100nF może być OK. W jednej mojej konfiguracji coś mi się darło i chyba to było spowodowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                      W oryginale jest 100nF, ten schemat to jest jakaś kolejna wersja.
                      Ja mam 10nF i pasmo jest pełne. Wstawiłem pod wpływem jakiś sugestii.
                      Jesteś pewny że że w oryginale jest 100nF? Czy tylko wynika to z "tak mi się wydaje" że i tak te 100n to trochę mało? Czy czasami korekcja w sprzężeniu nie modyfikuje pasma tak że 10n między stopniami wystarczy?

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                      Mam pdf z pomiarami tego układu wykonanymi przez 'mrelektronik'.
                      Nie wypadł najlepiej - szczególnie z kondensatorem sprzęgającym 10nF .
                      Z 100nF było w miarę dobrze.
                      Na audiostereo te pomiary były. Jakoś w odsłuchach ludzie braku niskich częstotliwości nie zgłaszali. Co jest strasznie dziwne bo spadek 20 dB to chyba już każdy by zauważył. I ponoć 100n w porównaniu z 10n zamula dźwięk. Dopóki samemu nie sprawdzę to się nie przekonam. Na szybko to ja dałbym tam nawet 1u - bo tak logika mi podpowiada. Jednak chciałbym sprawdzić na własnej skórze jak ta pojemność wpłynie na pasmo. Zauważyłem, że w takich konstrukcjach czym bliżej wejścia to pojemności między stopniowe są niższe. Czym bliżej wyjścia to pojemność kondensatorów jest wyższa. 10nF wydaje się wartością skrajnie niską, ale chciałbym sprawdzić to co piszą inni o tym kondensatorze w tym miejscu.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
                        I ponoć 100n w porównaniu z 10n zamula dźwięk.
                        Ciekawe co to oznacza w odczuciu danej osoby.
                        Każdy może sobie słyszeć co che, pomiary obnażają techniczną degrengoladę.
                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ja mam u siebie 10nf jak polecali koledzy z as i basu jest dużo, domownicy również to mocno odczuwają na demonach ravena. Jeżeli na 100nf jest jeszcze więcej to aż boję się zmieniać tego kondensatora :???:

Skomentuj

Wartość tego kondensatora nie wpływa na ilość basu. On nic nie podbija. Musi mieć tylko prawidłową wartość aby nie ograniczać pasma w karygodny sposób.

Skomentuj

Jeżeli ogranicza pasmo to chyba wpływa na ilość basu ?

Skomentuj

To tak jakby kupić wypasione sportowe auto i zaciągnąć mu na stałe hamulec ręczny.

Skomentuj

Przychylam się do tego aby złożyć i samemu sprawdzić, nie od dziś wiadomo że opinie bywają różne jak i preferencje słuchaczy i ich pomieszczenia

Skomentuj

Preferencje preferencjami tu chodzi o samą poprawność techniczną.

Skomentuj

Aż nie chcę mi się wierzyć żeby nikt tego nie usłyszał, a ktoś jeszcze to mierzył czy tylko jeden taki pomiar gdzieś jest ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
                                        Jesteś pewny że że w oryginale jest 100nF?
                                        Ja osobiście nie sprawdzałem, ale sprawdził to mój kumpel. Jest 100nF.

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                        Preferencje preferencjami tu chodzi o samą poprawność techniczną.
                                        No to zrób poprawnie technicznie i posłuchaj. Jak pokazuje praktyka, w audio nie musi być w 100% poprawnie technicznie aby grało. Te poprawne z reguły nie grają,

Porównując 10 czy 100, nie ma jakieś znaczącej różnicy na dole pasma. Za to znacząca jest różnica na górze, oceniana jako zamulanie. Ja również nie mam rezystora 750ohm komparacyjnego. Może dzisiaj porównam, 10 vs. 100 dla odświeżenia głowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X