Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alternatywa dla układu zbudowanego na Soekris dam1021 w budzecie do ok 2 -2,5kzł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alternatywa dla układu zbudowanego na Soekris dam1021 w budzecie do ok 2 -2,5kzł

Witam
    potrzebuje porady. Chcę złożyć DAC który będzie sprzężony z RPI jako źródłem sygnału (mam abonament na Tidal) ale zakładam, że czasem coś innego zdarzy mi się podpiąć stąd potrzebuje inne wejścia... Mam pewien pomysł ale może sa lepsze alternatywy dla tej kasy...
    Jest sporo pozytywnych opinii i wątków o Soekris dam1021 np...https://hifiduino.wordpress.com/2015...kris-r-2r-dac/ i na ten moment w moim budżecie ten układ wydaje się to byc najrozsądniejszym rozwiązaniem.
    Ponieważ elektronik ze nie żaden (umiem lutować, znam się na zwrotnicach wkolumnach ale DAC..., wiem jak z grubsza działają i do czego sa poszczególne elementy DACa) dlatego rozpatrywałem kupieniu do tej płytki gotowego PCB stąd:http://www.diyaudio.com/forums/vendo...1-control.html
    wyglada to tak:
    Widziałem projekty kolegów na diyaudio.pl i wiele zachwytów nad nimi, ale nie mam możliwości ich porównać (Soekris to także zakup w Ciemno)
    Jakieś sugestie?

Zapytam wprost - czy za 2,5k zł Dostnę DACa o znacząco lepszych parametrach niz ten Soekris z płytką i wyświetlaczem?

Skomentuj

Tego ci nikt nie powie, dla mnie budowa DAC poza nauką (bo to było fajne patrząc z perspektywy czasu) okazała się szukaniem kwadratowych jaj.
      Poziom jaki dają mi gotowe urządzenia od RME i Apogee, jest dla mnie taki sam, a to co dostaje w pakiecie niszczy diy dace funkcjonalnością.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        Poziom jaki dają mi gotowe urządzenia od RME i Apogee, jest dla mnie taki sam, a to co dostaje w pakiecie niszczy diy dace funkcjonalnością.
        Rozumiem
        Czy porównując Soekrisa do RME i Apogee słyszałeś je czy tylko zgadujesz? Jeśli któryś z nich jest lepszy niż dam1021 to jak to sie ma do Soekrisa 1541? I w czym są lepsze- czy ktoś to może potwierdzić jeszcze? Pytam poważnie - szukam najlepszej wartości jak za wydane pieniądze. (Pomijając fakt, że wszystkie one przekraczają mój budżet).
        I jeszcze jedno pytanie - zależy mi na odtwarzaniu plików DSD oraz streamowaniu z Tidala. PO USB raczej będzie gorzej niz po I2s wpiętym bezpośrednio w DAC
        Last edited by mimao; 14.01.2018, 00:02.

Skomentuj

Ja znów nie miałem ani nic RME ani Apogee.. i nie wiem o jakich urządzeniach i jakiej funkcjonalności piszesz... ale mam soekrisa z orangepi.. i jeżeli chodzi o funkcjonalność to trudno mi sobie wyobrazić na potrzeby domowe coś bardziej użytecznego.. KODI+Yatse jako pilot na telefonach/tabletach.. jest dla mnie mega wygodny..

Skomentuj

Dwa RME i jeden Apogee mam na codzień, forumowy DAC na AD1865 miałem kilka miesięcy, Soekris nie.

Używam tylko kompa, więc wszystko leci przez USB, funkcjonalności o których piszę to więcej wyjść, wejścia, przedwzmacniacze mikrofonowe, wejście gitarowe, dsp.
            Wiem że DAC zupełnie nie odnosi się do interfejsu audio, bo sam dac to jedynie jego element, ale dla mnie właśnie całe urządzenie to wymagana funkcjonalność, próbowałem z dodatkowym dac, bo chciałem aby było lepiej. Cóż, okazało się że dla mnie różnicy nie było, a problemy z dodatkowym przetwornikiem były większe niż pożytek z jego istnienia.
            Pomijając utratę ADAT na przecz SPDIF, bo gdzieś ten dac musiał*się łączyć z interfejsem.
            Dla mnie to był eksperyment, bardzo fajny bo wiem czego już mi nie trzeba szukać ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
              Ja znów nie miałem ani nic RME ani Apogee.. i nie wiem o jakich urządzeniach i jakiej funkcjonalności piszesz... ale mam soekrisa z orangepi.. i jeżeli chodzi o funkcjonalność to trudno mi sobie wyobrazić na potrzeby domowe coś bardziej użytecznego.. KODI+Yatse jako pilot na telefonach/tabletach.. jest dla mnie mega wygodny..
              czy mógłbyś coś więcej napisać o tym soekrisie - jak go połączyłeś z PI? czy może masz jakieś zdjęcie?
              Z czym go porównywałeś przed zakupem? Jak pisałem nie miałem okazji go słuchac ale z tego co czytam wszyscy to chwalą...
              dzięki z góry

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
              Dwa RME i jeden Apogee mam na codzień, forumowy DAC na AD1865 miałem kilka miesięcy, Soekris nie.
              Dla mnie to był eksperyment, bardzo fajny bo wiem czego już mi nie trzeba szukać ^^
              Właśnie w kwestii tego DACa 1865 jakieś uwago/przemyślenia ?

Skomentuj

Kilka słów o moim DAC-u
                http://www.audiostereo.pl/dyskretny-...st__p__4042094
                https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post495451

Skomentuj

Zamieszczone przez mimao Zobacz posta
                  Witam
                  potrzebuje porady. Chcę złożyć DAC który będzie sprzężony z RPI jako źródłem sygnału (mam abonament na Tidal) ale zakładam, że czasem coś innego zdarzy mi się podpiąć stąd potrzebuje inne wejścia... Mam pewien pomysł ale może sa lepsze alternatywy dla tej kasy...
                  Jest sporo pozytywnych opinii i wątków o Soekris dam1021 np...https://hifiduino.wordpress.com/2015...kris-r-2r-dac/ i na ten moment w moim budżecie ten układ wydaje się to byc najrozsądniejszym rozwiązaniem.
                  Ponieważ elektronik ze nie żaden (umiem lutować, znam się na zwrotnicach wkolumnach ale DAC..., wiem jak z grubsza działają i do czego sa poszczególne elementy DACa) dlatego rozpatrywałem kupieniu do tej płytki gotowego PCB stąd:http://www.diyaudio.com/forums/vendo...1-control.html
                  wyglada to tak:
                  Widziałem projekty kolegów na diyaudio.pl i wiele zachwytów nad nimi, ale nie mam możliwości ich porównać (Soekris to także zakup w Ciemno)
                  Jakieś sugestie?
                  Powyżej soekrisa w podanym przedziale cenowym, a i pewnie sporo wyższym jeśli mówisz o gotowych urządzeniach... nie. Miałem ostatnio do porównania wspaniałe DAC u kolegi z forum, na paru kostkach między innymi 1865 1704 i pare innych.. poziom jest wyrównany a różnice... użyje porównania jak między wodą filtrowaną lub nie- w najmocniejszej różnicy lub woda filtrowana z nowego i 3 dniowego filtra... Serio. Mówię o podpinaniu urządzenia pod ten sam system. Za tą kasę szukaj poza soekrisem .3lite dac na ad1865. pzdr

Skomentuj

Mały update.
                    Zdecydowałem się na zrobienie DACa R2R Soekrisa na bazie płytki DAM1021sk oraz dużego kita Audiozena. Kit już zamówiłem 2.03.2018, dodatkowo zamówiłem wszystkie potrzebne komponenty z wyjątkiem samej płytki Soekrisa… Tej ostatnie j nie udało się kupić bo na szybko skompletowana grupa zakupowa samo-rozwiązała się :). Poczekam jeszcze trochę i najwyżej sam sobie to zamówię.
                    Wracając do projektu
                    Jak pisałem wcześniej chciałem wydać ok 2000 zł, ale już teraz widzę, że to nie będzie możliwe :(. Nie doszacowałem o 50%. Poniżej szczegóły bo już zacząłem zakupy i zacznę to składać gdy tylko do mnie dotrze.

1. Kit Audiozen (pełny) jak na zdjęciu powyżej, to 169 USD (po dzisiejszym kursie to 606zł). Patrzyłem czy taniej byłoby kupić zasilacze, płytki wyświetlacz i wyprowadzenia dla I2S i uznałem, ze nie ma tańszej alternatywy.
                    Napisałem wiadomość do Audiozena na forum diyaudio.com i jeszcze tego samego czasu przysłał mi fakturę do opłacenia paypalem. Zapłaciłem i czekam (powinna być w 2 tygodnie). Kit ma zawierać wyłącznie płytę PCB o wymiarach 220x240mm, druga mała płytkę z wyświetlaczem oraz kabel (jumper)do jej podłączenia. Do głównej PCB będą też: gniazdo i wtyczka (molex) zasilania (połaczenie z płytką Seokrisa) oraz wszystkie gniazda (RCA, Optical fiber, Coaxial, AES) z wyjątkiem tych, które fabrycznie przychodzą z Soekrisem. Zdecydowałem się na niebieski kolor wyświetlacza.

2.Obudowa
                    Najwięcej czasu i wysiłku spędziłem na szukaniu na Aliexpress takiej obudowy, której koszt sprowadzenia i późniejszego "otworowania" wciąż będzie niższy od rozwiązań dostępnych w Polsce, które oszacowano mi na ok 600 zł. Tak wiem massakra/. Ale spodziewałem się tego bo wizualniemiało to być na wysokim poziomie a i jakościowo., także bez żadnej "popeliny". Ogólnie stwierdzam, że w tym akurat przypadku gra nie była warta świeczki, ale już zapłaciłem więc nie ma co rozpaczać… Analziując koszty Cięcia i grawerowania zdecydowałem się na obudowę w której tylko tylna ściana będzie musiała być modyfikowana (wycinanie otworów). Dlatego mimo, że da się dostać pasującą obudowę w cenie o 200 zł (juz z wysyłką do PL) to jej obróbka nie spełni ona moich oczekiwań bo przekroczy budżet.
                    Tą zamówiłem :obudowa WA50 308*320*70mm o grubości ścianek 4mm i frontu 8mmm (koszt 87USD -odpowiednik 300 zł, już z wysyłka do PL). Jak widać nawet po wewnętrznej stronie będzie sporo luzu z płytka o podanych wcześniej wymiarach. Zastanowię później się czy jakoś to wykorzystam
                    PS Dziś zauważyłem, że przepłaciłem :( . Na Ebayu znalazłem za równo 80 USD... No cóż, 7 USD stracone….
                    Dlaczego ta: Ma już okienko z przyciemnianej plexy o odpowiedniej wysokości ale ciut dłuższe od tego które potrzebuję. To świetnie się składa, bo obok wyświetlacza, zamierzam umiejscowić diodę IR sterowania pilotem. Niestety nie znalazłem innej obudowy z włącznikiem po jednej stronie i gałką z drugiej strony, więc będą 2 gałki… Pierwsza będzie służyła do włączania, druga do obsługi DACA
                    tak to wygląda .
                    Do rozwiązania pozostanie kwestia jak zrobić włącznik, bo rzecz, jasna potencjometr z włącznikiem raczej nie nada się do 250V chyba że przez przekaźnik. Obudowa zawiera już gniazdo IEC. Zdecydowałem że dolną płytę obudowy na której będą znajdowały się „spacery” do montażu PCB nawiercę sam.

3.Płytka konwertera USB-I2S DSD AMANERO COMBO384. Nie zdecydowałem się na zakup oryginału, bo to dokładnie 2 razy drożej. Przeanalizowałem oceny użytkowników oraz użyte elementy układy i zdecydowałem się na klona. Konkretnie wersję Combo384 od Breeze Audio ponieważ użyli oni nawet lepszej niż w oryginale wersji mikrokontrolera ATSAM3U4C. Cena 32USD z wysyłka do PL (116 zł) da się przeżyć.

4.Transformatory. Tutaj największa porażka - te z Aliexpress czy eBay sa dużo droższe niż dostępne w kraju. Jako, że ta PCB ma trafa montowane do druku, zdecydowałem się na najlepsze w swojej klasie trafa Talema. Za 2 transformatory zapłaciłem łącznie 127 zł z wysyłką. Różnicy w cenie nie było dużej między nimi. Konkretnie kupiłem te:
                    Talema 70062K 12,5+12,5VA 12V (do zasilania płytki Soekrisa)

Talema 70030K 3,5+3,5VA 7V (do zasilania modułu wyświetlacza oraz płytki Amanero)

5. Jako, że obudowa jest bez nóżek, dokupiłem na Aliexpres takie za ok 30 zł...

6. Zakupiłem tez kilka "spacerów" m3 na których chcę posadowić płytkę PCB (za 20 zł)

7. Kupiłem na Ali także kilka jumperów oraz Pinów pojedynczych i podwójnych bo nie wiem czy się nie przydadzą później ok 25 zł

Razem wydałem 1229 zł...
                    A to nawet nie połowa wydatków. Zostało do zamówienia (zamierzam zamówić za ok 3 tygodnie):
                    Płytka Soekris DAM1021sk (ver 0,1/0,2% rev4)- planowany wydatek ok 1300-1400 zł
                    Wycięcie otworów CNC gdy przyjedzie obudowa(na szczęście mam rysunek DWG, więc nie muszę płacić dodatkowo za projekt), ale to i tak pewnie z 150-200zł :(

gdyby to kogoś interesowało oto cały budżet:
                    2729 PLN razem

1300 PLN pcb Soekris DAM 0,1-02%
                    116 PLN USB-I2S DSD AMANERO COMBO384 PCB
                    606 PLN Audiozen OLED setup kits for Soekris dam1021/1121
                    77 PLN Talema 70062K 12,5+12,5VA 12V
                    50 PLN Talema 70030K 3,5+3,5VA 7V
                    20 PLN podstawki hex
                    30 PLN Stópki ozdobne alu
                    305 PLN obudowa WA50 308*320*70mm
                    200 PLN Wycinanie otworów/ grawerowanie w obudowie
                    25 PLN jumpery/piny

czyli jeszcze ok 1500-1600 mnie czeka ...

A... kupiłem też płytkę Tinker Board Asusa (jako alternatywa dla Raspbery) oraz kartę pamięci 16GB. Nie wliczam jej do Ceny DACa bo streamer to niejako osobny projekt który pozniej zdecyduje , ćzy ma byc w jednej obudowie, czy na zewnątrz DACa
                    Last edited by mimao; 03.03.2018, 11:14.

Skomentuj

Trafa można by trochę taniej kupić, ale 50zł w stosunku do całości to nie tak duża oszczędność. Jakie otwory chcesz mieć zrobione z tyłu?
                      Jakie spacery M3/jumpery+piny kupiłeś, że zapłaciłeś za to 45zł? Za 50 szt mosiężnych dystansów z ali zapłaciłem 6zł, lista goldpin 40 pin + worek zworek to max 5zł :)
                      Klon amanero w super cenie - mógłbyś dać linka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                        Trafa można by trochę taniej kupić, ale 50zł w stosunku do całości to nie tak duża oszczędność. Jakie otwory chcesz mieć zrobione z tyłu?
                        Jakie spacery M3/jumpery+piny kupiłeś, że zapłaciłeś za to 45zł? Za 50 szt mosiężnych dystansów z ali zapłaciłem 6zł, lista goldpin 40 pin + worek zworek to max 5zł :)
                        Klon amanero w super cenie - mógłbyś dać linka?

Amanero? proszę Cie bardzo:
                        https://pl.aliexpress.com/item/Breez...311.0.0.BIvb4E

Co do drobiazgów. Uzbierała się kwota...Jumpery kupiłem kilka długości :) męskie-damskie, męskie-męski,e damskie-damskie :), a spacery o 3 wysokościach 0,5 0,8, 1, i 2,5 :)
                        Nie wiadomo co się może przydać. DO tego złącza PIN pojedyncze i podwójne (1/2 rzędowe) pokrywane złotem...

Co do Talemy, pewnie można, jak czytałeś obudowę też znalazłem po fakcie taniej. Jak wiesz gdzie taniej to podziel sie linkiem na przyszłość. Przerzucałem wszystkie znane strony i wujek google podpowiedział mi jakąś firmę która miała najtaniej, ale faktycznie to nie nie ma dużego znaczenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do otworów wszystkie rysunki wliczając te dołu i frontu wrzuciłem tutaj: https://www.icloud.com/sharedalbum/p...0aJtdOXmGbIjxI

Skomentuj

Tzn, mówiąc o transformatorach, miałem na myśli inne firmy - ogólnie, jeżeli chodzi o zalewane, na TME jest ogromny wybór :)
                          Otwory faktycznie wymagają obróbki CNC, nie zrobi się tego łatwo w domu.

Skomentuj

Do wątku audiozen dodałem pliki dwg i dxf dla obudowy 320*70
                            czyli wymienionej powyżej WA50. Wszystko w pliku zip
                            Jest tam kilka warstw, na jednej otwory, na drugiej nadruki na trzeciej wymiary, na czwartej rysunek na którym się wzorowałem (od audiozena)

Otwory po lewej sa większe niz XLR na dole bo zaplanowałem użycie gniazd kompatybilnych z Neutrik D
                            Last edited by mimao; 06.03.2018, 07:53.

Skomentuj

Tylko nie rob aktualizacji podroby Amanero, nie przechodzi.
                              Po ERASE zostanie Ci urządzenie jako port RS232 ;-)

Trzeba by trochę przysiasc, żeby oszukać ten soft do update'u albo jakos na zywca wgrac soft z innego amanero.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                Tylko nie rob aktualizacji podroby Amanero, nie przechodzi.
                                Po ERASE zostanie Ci urządzenie jako port RS232 ;-)
                                Trzeba by trochę przysiasc, żeby oszukać ten soft do update'u albo jakos na zywca wgrac soft z innego amanero.
                                Dzieki za radę. Zakładając, że soft jest aktualny, jest sens to updatować skoro działa? JNawet nie brałem tego pod uwagę dotąd... Port 232 chcę uzywac do updatów Soekrisa (głownie filtrów)
                                Czy myślisz raczej o sterownikach w kompie to obsługujących?

Skomentuj

sprawdziłem u źródła- faktycznie nie można zrobić update. A używa się oficjalnego softu.

cyt: "yang wang 18/03/06 03:41 Firmware can not be refreshed,official driver is ok"

Skomentuj

Tia. Soft do update od producenta, sprawdza sobie czy plytka to org. Z tego co widzialem w tcpdump - to leci jakis hash do serwera.
                                    Mozna by ten request w locie podmieniac, na taki z org. plytki.

Ostatecznie olalem temat.
                                    Co do RS232 - plytka amanero po ERASE zglasza sie jako port COM, AVR tak sie wystawia zeby mozna bylo wgrac soft.

Skomentuj

Witam,
                                      trafiłeś z tym wątkiem w moje niedalekie plany, mam zamiar robić dac na soekrisie, z pewnością Twój wątek się przyda.
                                      Czy zamawiałeś juz płytkę??? Może znajdzie sie więcej chętnych..
                                      pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                                        Witam,
                                        trafiłeś z tym wątkiem w moje niedalekie plany, mam zamiar robić dac na soekrisie, z pewnością Twój wątek się przyda.
                                        Czy zamawiałeś juz płytkę??? Może znajdzie sie więcej chętnych..
                                        pozdrawiam
                                        Większość już dotarła
                                        obudowa, audiozen, trafa, amanero, tinkerboard, kondensatory i filtry do zasilaczy.
                                        czekam na jumpery i hexagonalne podstawki.

niestety płytki Soekrisa na razie nie zamówię bo zdecydowałem się na gotowego DACa DIY na bazie zmodyfikowanego dam1021 z buforem lampowym (od jednego z kolegów). Ten projekt zawieszam na 3 miesiące i później tak czy inaczej go skończę. Jak mi się nie odmieni :)

no i jeszcze trzeba by zaktualizować budżet:
                                        DAC
                                        606 Audiozen OLED setup kits for Soekris dam1021/1121
                                        116 USB-I2S DSD AMANERO COMBO384 PCB
                                        305 obudowa WA50 308*320*70mm
                                        77 Talema 70062K 12,5+12,5VA 12V
                                        50 Talema 70030K 3,5+3,5VA 7V
                                        20 podstawki hex
                                        30 Stópki ozdobne alu
                                        25 jumpery/piny
                                        7 Radiatory 9x9mm na stabilizatory napięcia
                                        20 Filtr sieciowy
                                        3 trytytki do łączenia kabli małe
                                        8 złączki samoprzylepne do łączenia kabli
                                        3 koszulki termokurczliwe
                                        1050 pcb Soekris 0,5
                                        200 Wycinanie otworów/Malowanie napisów
                                        2320 RAZEM|

Streamer
                                        50 karta bezprzewodowa 802.11 ac
                                        250 Tinker Board Asus
                                        30 karta sdhc 16gb
                                        30 złacza
                                        15 płytka pod talema
                                        65 Talema 70061K 12,5+12,5 9V
                                        16 Radiatory pod Regulatory napiecia
                                        8 Mostki prostownicze
                                        6 Regulatory napięcia l78s05
                                        4 Universlana PCB
                                        4 złaczki (terminale podwójne) pcb
                                        3 obudowa asus (jako baza do mocowania wewnątrz)
                                        8 filtry sieciowe (rdzeniowe)
                                        489 RAZEM|

2809zł DAC+Streamer
                                        jak widać zdecydowałem się na wersję 0,5% co obniża o kilka stówek koszt zakupu soekrisa. Dodaję streamer, który już też skompletowałem
                                        Last edited by mimao; 24.03.2018, 11:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X