Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alternatywa dla układu zbudowanego na Soekris dam1021 w budzecie do ok 2 -2,5kzł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja wyprowadzam dźwięk po i2s.. Tidal działa bez kłopotu.. netfix i showmax będzie działać tylko na najnowszym kodi (17 czy też dopiero 18) - chyba jeszcze nawet testowe - tam są jakieś dynamiczne kodeki które dopiero teraz do Kodi dodają.. ja niestety mam orangePI i tu na razie nie liczę na nowsze kodi niż 16..

Skomentuj

Zamieszczone przez SebuZet Zobacz posta
      Plik dwg możesz wrzucić, przyda się na pewno. Ja mam już obudowę po kompie, muszę tylko znaleźć firmę, która zrobi mi na zamówinie panel przedni i tylny.
      DWG dodałem do wątku audiozena. Ważne: rysunek jest wielowarstwowy i tylko warstwa "0" zawiera wycięcia na otwory
      http://www.diyaudio.com/forums/attac...ol-soekris-zip

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
        Ja wyprowadzam dźwięk po i2s.. Tidal działa bez kłopotu.. netfix i showmax będzie działać tylko na najnowszym kodi (17 czy też dopiero 18) - chyba jeszcze nawet testowe - tam są jakieś dynamiczne kodeki które dopiero teraz do Kodi dodają.. ja niestety mam orangePI i tu na razie nie liczę na nowsze kodi niż 16..
        To nie kodeki tylko wsparcie dla DRM. Nie wiem czy to pójdzie na tak słabych maszynach. Może w SD.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez mimao Zobacz posta
        DWG dodałem do wątku audiozena. Ważne: rysunek jest wielowarstwowy i tylko warstwa "0" zawiera wycięcia na otwory
        http://www.diyaudio.com/forums/attac...ol-soekris-zip
        Widziałem, dzięki.

Skomentuj

Nie wiem jaki soft chcesz tam mieć ale openelec + kodi można spokojnie ubijać bez zamykania.. karta jest zasadniczo tylko odczytywana przy starcie..
          Ja myślałem nad Moode Audio z doinstalowanym Roon endpoint plus jakieś skrypty do gadania z Soekrisem (pewnie będę bazował na tym: https://github.com/fortaa/dam1021)
          Pewnie spróbuje podpiąć kontrolę głośności z Roona pod soekrisa ale to jak już wszystko inne wstanie i będzie działać.

Skomentuj

To nie kodeki tylko wsparcie dla DRM. Nie wiem czy to pójdzie na tak słabych maszynach. Może w SD.
            Dokładnie chodzi o wsparcie Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH) i jest to od KODI 17..
            Jak jest wsparcie HW dla kodeka to nie powinno być kłopotu z działaniem.. ale sam nie przetestowałem..

Skomentuj

Dokładnie chodzi o wsparcie Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH) i jest to od KODI 17..
              Jak jest wsparcie HW dla kodeka to nie powinno być kłopotu z działaniem.. ale sam nie przetestowałem..
              Ok, DASH to jest jedna rzecz ale żeby mieć np. Netflixa, to trzeba mieć wsparcie dla systemu DRM. Kodi od wersji 18 wprowadza nowe API umożliwiające korzystanie z DRMów.
              Jest już nawet wtyczka do Kodi 18 dodająca wsparcie dla Netflixa korzystająca z libwidevine. Nie wiem jak będzie to działać na malince.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o Raspberry Pi, to dostępne są wersje testowe libreelec 9 z kodi 18 (https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=298461)

Obrazy są też tu: http://milhouse.libreelec.tv/builds/testing/

Ja mam wersję Generic.x86_64 i wszystko ładnie działa - Netflix, Tidal, Spotify, librespot (SpotifyConnect).

Natomiast w przypadku OrangePi polecam instalację androida (obraz opipcplus_android_v001) - działa Netflix, Kodi - z reszty nie korzystałem...

Skomentuj

@mimao, długo czekałeś na kit od audiozena?
                  Minęło 10 dni i jeszcze nic sięnie ruszyło :(

Skomentuj

@mimao, długo czekałeś na kit od audiozena?
                    Minęło 10 dni i jeszcze nic sięnie ruszyło :(
                    Z tego co pamiętam 2 tygodnie. może 20 dni...

Skomentuj

Wreszcie przyszło. Polutowane i działające.
                      Jeszcze kilka gratów przyjdzie i będę się zastanawiał co i jak robić z obudową.
                      Jak to u Ciebie gra? Ja nie jestem do końca zadowolony z połączenia maliny przez I2S ale może poprawią coś w sterach.

Skomentuj

po kilkutygodniowej przerwie, prace ruszyły

Skomentuj

Skończyłem, choć nie obyło się bez problemów...
                          1. Sprzedałem płytkę Asus tinker board bo przez to g... straciłem kilkadziesiąt godzin próbując bezskutecznie wykrzesać komunikacje po I2s. Kupiłem RPi3 i hula. Musiałem z tego powodu ciut powiększyć otwory w tylnej obudowie bo Pi jest kilka dziesiątych mm większe.
                          2. Robiłem kilka razy zasilacz do RPi i za każdym razem miałem problem bo nie chciał działać. Najpierw zrobiłem na LM78T05, później na LT1084. Myśląc, że wciąż zasilacz jest za słaby kupiłem impulsowy 4A, który był..za mocny. Finalnie zrobiłem na LT1083. Jednak i on nie chciał gadać i grzał się strasznie... :) kazało się, że radiator nie może dotykać masy... mam teraz kilka rożnych zasilaczy liniowych do następnych projektów:)
                          3. Przez swoją głupotę rozdeptałem płytkę z enkoderem obrotowym :) i musiałem kupić nowy. Na szczęście to tylko kilka zł.
                          5. Użyłem płytki Soekrisa bardzo zmodowanej, co niestety skończyło się uwaleniem kilku wystających elementów. Na szczęście udało się je na powrót przylutować. To spowodowało konieczność podniesienia całej płytki Soekrisa o kilka cm by pomieścić kondensatory z modów.
                          6. Z uwagi na problemy z zasilaczem, mam tez 3 rodzaje filtrów sieciowych, myślałem, że to one są problemem zasilacza:)

Last edited by mimao; 08.07.2018, 18:42.

Skomentuj

Czaruję...
                          X