Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alternatywa dla układu zbudowanego na Soekris dam1021 w budzecie do ok 2 -2,5kzł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak długo czekałes na obudowę? Jest gdzie na forum ten Soekris z zamkowym wyjsciem

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
      Jak długo czekałes na obudowę? Jest gdzie na forum ten Soekris z zamkowym wyjsciem
      Na obudowę czekałem tydzień. przyszła DHLem...
      nie do końca rozumiem drugą część pytania...

- - - - - aktualizacja - - - - -

wstępna przymiarka do obudowy. Zmieniłem koncepcję i Streamer chcę umieścić na środku nie po lewej stronie. Chcę I2s prowadzić na jak najkrótszych kablach.
      Na razie robię do niego zasilacz i czekam na radiatory, bo te nie dotarły jeszcze. Do momentu skończenia zasilacza i znalezienia rozwiązania na zamontowanie Tinker Boarda nie daję do wycięcia dziur.

Skomentuj

Cześć Wam,
        Na początku się przywitam, ponieważ to mój pierwszy post.

Z tematem trafiłeś bardzo blisko tego, co sam chcę zrobić. Mój pomysł jest taki, żeby zintegrować DACa na bazie soekrisa z odtwarzaczem sieciowy (malinką) podłączonym po I2S.
        Jedyna różnica ma polegać na tym, żeby to malinka kontrolowała soekrisa a nie dedykowany układ. Dzięki temu mógłbym podłączyć ekran LCD na którym wyświetlone będzie aktualne źródło, parametry sygnału audio, filtr (czyli wszystko to, co pokazuje wyświetlacz z kit Audiozena) plus informacje o utworze odtwarzanym na malince.

Niestety moja wiedza o "elektronicznym DIY" kończy się na zintegrowaniu gotowych rozwiązań ew. małych modyfikacjach (bardziej mogę się przydać jako programista niż elektronik).
        Już dłuższą chwilę rozglądam się za PCB z zestawem wejść do soekrisa ale nic nie udało mi się znaleźć dlatego pewnie wszystko skończy się na az1021sk od audiozena.

Przechodząc do rzeczy :). Zauważyłem, że jeszcze ktoś zastanawia się na zbudowaniem podobnego urządzenia. Może zbierzemy się w kilka osób i zakupimy dam1021 razem. Zawsze uda się oszczędzić parę groszy. Co Wy na to?

ps. Jak gra to, co już zakupiłeś?

Pozdrawiam,
        Seba

A, i jeszcze jedno. Czy nie myślałeś, żeby podłączyć malinkę przez izolator (np. ten od allo)? Niby soekris ma łącza I2S izolowane ale wszyscy piszą, że lepiej gra jak poda się czysty sygnał.

Skomentuj

Zamieszczone przez SebuZet Zobacz posta
          Cześć Wam,
          Na początku się przywitam, ponieważ to mój pierwszy post.

Z tematem trafiłeś bardzo blisko tego, co sam chcę zrobić. Mój pomysł jest taki, żeby zintegrować DACa na bazie soekrisa z odtwarzaczem sieciowy (malinką) podłączonym po I2S.
          Jedyna różnica ma polegać na tym, żeby to malinka kontrolowała soekrisa a nie dedykowany układ. Dzięki temu mógłbym podłączyć ekran LCD na którym wyświetlone będzie aktualne źródło, parametry sygnału audio, filtr (czyli wszystko to, co pokazuje wyświetlacz z kit Audiozena) plus informacje o utworze odtwarzanym na malince.

Niestety moja wiedza o "elektronicznym DIY" kończy się na zintegrowaniu gotowych rozwiązań ew. małych modyfikacjach (bardziej mogę się przydać jako programista niż elektronik).
          Już dłuższą chwilę rozglądam się za PCB z zestawem wejść do soekrisa ale nic nie udało mi się znaleźć dlatego pewnie wszystko skończy się na az1021sk od audiozena.

Przechodząc do rzeczy :). Zauważyłem, że jeszcze ktoś zastanawia się na zbudowaniem podobnego urządzenia. Może zbierzemy się w kilka osób i zakupimy dam1021 razem. Zawsze uda się oszczędzić parę groszy. Co Wy na to?

ps. Jak gra to, co już zakupiłeś?

Pozdrawiam,
          Seba

A, i jeszcze jedno. Czy nie myślałeś, żeby podłączyć malinkę przez izolator (np. ten od allo)? Niby soekris ma łącza I2S izolowane ale wszyscy piszą, że lepiej gra jak poda się czysty sygnał.
          Ja także nie jestem jakimś mistrzem świata w elektronice. Wybrałem tą płytę wierząc, że mnie jej instalacja nie przerośnie. Wczoraj wieczorem zabrałem się za lutowanie. Rzeczywiście zajęło mi to około 6 h (nie ma się co śmiać że tak długo). Co innego lutować, co innego polutować te kilka gniazd z wielką starannością, sprawdzając omomierzem czy luty nie sa zimne, tak samo wlutowałem kilka złączy...Zasadniczo było to łatwiejsze niz przypuszczałem. Jedynie z Kablem USB walczyłem z dobrą godzine w końcu zdecydowałem się na wlutowanie złącz zamiast kabli i w ten sposób skutecznie udało mi się go połączyć z amanero.
          Dziś korzystając z dnia wolnego dokonałem pierwszego rozruchu( bez płytki soekrisa). Jak widać na zdjęciu, wyświetlacz działa, menu jest osiągalne, potencjometr spełnia rolę kontroli głośności i przełącznika funkcji, wyboru filtrów etc...

Dokleiłem też radiatorki na stabilizatory i mostki jak audiozen sugeruje. Zrobiłem pasowanie do obudowy i na tym koniec. Dalej bez płytki Soekrisa nie pójdę :)
          Stąd dalsza część zabawy z tym projektem pod koniec maja.
          Co do zakupu grupowego, próbowałem, ale niezbyt się udało. To raptem ok 80-90 zł różnicy między zakupem indywidualnym, a grupowym. Na teraz i tak mam inne wydatki (jak pisałem kupuję innego soekrisa z buforem i PI), stąd dopiero pod koniec maja się zdecyduję.

co do izolatorów, reklockerów, to nie, nie rozpatrywałem tego. Z tego co mi wiadomo, obecne soekrisy zupełnie tego nie potrzebują
          Last edited by mimao; 01.04.2018, 16:32.

Skomentuj

Nie na temat...
            Jak Ci się sprawuje ten nowy multimetr? Pomarańczowy? 8009?
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
              Nie na temat...
              Jak Ci się sprawuje ten nowy multimetr? Pomarańczowy? 8009?
              Zdecydowanie warto jak za te pieniądze. Co do precyzji bez zarzutu jeśli chodzi o rezystancje i napięcia. Małe pojemności kondensatorów mierzy elegancko, ale juz przy 4.700uF zaczyna przekłamywać, np 22.000uF pokazuje jako 6300u. Mam tez uniwersalny miernik Mega328 pokazujący LCR. Te dwa mierniki doskonale się uzupełniają bo Mega z kolei kiepsko mierzy małe rezystancje. Temperaturę nawet mierzy (przy 250 stopniach nawet rękojeść sondy się nie nagrzała.
              Last edited by mimao; 01.04.2018, 18:08.

Skomentuj

Ja chciałem podłączyć malinkę do soekrisa po RS232. Z tego powodu chciałem nałożyć na nią izolator. Tak, żeby malina nie siała po RSie.
                Jakie kondziory założyłeś?
                Ja jestem prawie pewien, że chce zrobić ten projekt :) - ostatnia rzecz, która mi miesza w głowie, to zbliżający się wielkimi krokami nowy DAC od Allo - Katana. Zapowiada się interesująco.

Skomentuj

SebuZet w jaki sposób chciałbyś podłączyć DAC z Raspberry po UART??

Skomentuj

Poprzez konwerter (np na bazie ST3232). Dam1021 posiada wyprowadzone piny do komunikacji po RS.
                    Podłączenie to ma służyć do aktualizacji FW, filtrów, odczytywania parametrów i (miało) służyć do przełączania źródeł ale jeśli zdecyduje się na az1021 sk to zmiana źródeł odpada.

Ogólnie, to średnio podoba mi się wyświeltacz w kicie od audiozena.
                    Chciałem wszystko wyświetlać na ekranie podpiętym pod raspberry, łącznie z bieżącym utworem itp ale i sterować dacem z poziomu rPi ale kit audiozena nie pasuje do takiego podejścia.

Skomentuj

Na J3 masz też izolowane RxTx niskopoziomowe więc można Raspberry podpinać bezpośrednio..:

tu opisywali jakieś kłpopoty z kontrolą dac-a poprzez port szeregowy:
                      http://www.diyaudio.com/forums/group...21-dac-50.html

Skomentuj

OK, na początku zrozumiałem, że chcesz przesyłać dźwięk po rs232

Audiozen do szczęścia nie jest potrzebny, więc wszystko możesz ogarnąć na RPI

Skomentuj

No nie, jakbym upchnął dźwięk po rs232 to byłbym niezły

Ja wiem, że Audiozen nie jest konieczny ale dorzuca bardzo ładny zestaw wejść (bardziej rozbudowany niż standardowy w soekrisie), ma zrobione zasialanie - brakuje tylko trafo i kondensatorów. Całkiem sporo wnosi.

Skomentuj

W soekrisie masz wejście I2S i 2x SPDIF. Musisz się zastanowić ile jakich wejść potrzebujesz.
                            Myślę, że z zasilaczem nie będzie jakiegoś większego problemu żeby znaleźć gotowca.

Skomentuj

zrobiłem nową wersję tylnego panelu z uwagi na to, że zmieniłem lokalizację TinkerBoarda lokując go bliżej wejścia I2s

jak kto będzie zainteresowany to wrzucę gdzieś DWG

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              Na J3 masz też izolowane RxTx niskopoziomowe więc można Raspberry podpinać bezpośrednio..:

tu opisywali jakieś kłpopoty z kontrolą dac-a poprzez port szeregowy:
                              http://www.diyaudio.com/forums/group...21-dac-50.html
                              Ja dokładnie w ten sposób planuje podłączyć:

czyli po I2S bezpośrednio z Tinker Boarda (identyczny rozkład pinów dla I2S jak w RPi3)

Zamieszczone przez SebuZet Zobacz posta
                              Ja chciałem podłączyć malinkę do soekrisa po RS232. Z tego powodu chciałem nałożyć na nią izolator. Tak, żeby malina nie siała po RSie.
                              Jakie kondziory założyłeś?
                              Ja jestem prawie pewien, że chce zrobić ten projekt :) - ostatnia rzecz, która mi miesza w głowie, to zbliżający się wielkimi krokami nowy DAC od Allo - Katana. Zapowiada się interesująco.
                              Do zasilacza dołożyłem zwyczajne elektrolity 2x4700uF mierząc najpierw czy nie mają ESRa. Takie same tylko 4x4700uF dam do zasilacza Tinker Boarda.
                              Last edited by mimao; 04.04.2018, 21:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez mimao Zobacz posta
                                Ja dokładnie w ten sposób planuje podłączyć:

czyli po I2S bezpośrednio z Tinker Boarda (identyczny rozkład pinów dla I2S jak w RPi3)
                                Z tego co się orientuję, to z tego złączna korzysta Audiozen. Podejrzewam, ale mogę się mylić, że jeśli Ty wepniesz się w to złącze, to przestanie poprawnie działać Audiozen. Z tego właśnie powodu, ja chciałem wpiąć się w złącze RS232.

Plik dwg możesz wrzucić, przyda się na pewno. Ja mam już obudowę po kompie, muszę tylko znaleźć firmę, która zrobi mi na zamówinie panel przedni i tylny.

Skomentuj

Zamieszczone przez mimao Zobacz posta
                                  z
                                  heh.. mieszają się dwie sprawy

I2S - przesyłanie dźwięku - można podłączyć RPi bezpośrednio

RS232 - do kontrolowania soekrisa - można podpiąć się w "ISO Rx IN" "ISO Tx OUT" na J3 soekrisa bezpośrednio z RPi lub poprzez konwersję do "pełnego" RS232 przez wejścia na J10

Tu z samym RPi pojawiały się jakieś zakłócenia przy korzystaniu z RS232 do sterowania oraz przy przesyłaniu dźwięku po i2s jednocześnie - ja tego nie weryfikowałem i nie mam RPi tylko orangePI - opis w linku powyżej.

Też się tym chcę pointeresować bo przydało by mi się regulować poziom dźwięku z poziomu aplikacji - a fajnie było by wykorzystać do tego regulację w soekrisie.. - no chyba, że się zmęczę i dorobię kontrolowanie wzmacniacza - ale to już trochę bardziej skomplikowane..

Skomentuj

Fakt, mój błąd. Pisałem to przed kawą więc nie do końca przytomny byłem

Ja chcę to zrobić dokładnie w ten sam sposób: czyli malinka po I2S do przesyłu dźwięku oraz po RS do kontrolowania.
                                    Wczoraj doczytałem specyfikacje izolatorów (od Allo oraz iana) i niestety żaden nie izoluje pinów UART.

Co nie zmienia faktu, wg mnie, że porty ISO RS (niskonapięciowe) są używane przez Audiozena.
                                    Last edited by SebuZet; 05.04.2018, 10:11.

Skomentuj

Soekris i Kit Audiozena w drodze. Dzisiaj poszukam pozostałych elementów i zacznę je zamawiać :)
                                      Jeszcze coś do standby by się przydało. Dobrze byłoby zamykać malinkę kulturalnie, żeby nie trzeba było co kilka dni przygotowywać na nowo karty.

Skomentuj

Nie wiem jaki soft chcesz tam mieć ale openelec + kodi można spokojnie ubijać bez zamykania.. karta jest zasadniczo tylko odczytywana przy starcie..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                          Nie wiem jaki soft chcesz tam mieć ale openelec + kodi moĹźna spokojnie ubijać bez zamykania.. karta jest zasadniczo tylko odczytywana przy starcie..
                                          Mam to zainstalowane, ale nie ogarnąłem wyjść Tylko analogowe wyjście słuchawkowe działa na razie. Tidal (w wersji 2) działa, netflixa nie udało mi się zainstalować...więc cudów na razie nie ma.
                                          Last edited by mimao; 12.04.2018, 11:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X