Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli R22,R26 i D7 wyrzucam i daje zworę między 7 a 8 nóżkę?

[ Dodano: 2009-08-07, 16:17 ]
    Irku zrobiłem tak jak mówiłeś z tym że zostawiłem tą diodę D7 (wydaje mi się, że jest potrzebna. Na nóżkach STBY i MUTE pojawiło się napięcie ~8V ale wzmacniacz dalej nie reaguje

Skomentuj

Czy był by ktoś taki miły i wrzucił nalepki na blachę do mostka TDA.Widzę tutaj na zdjęciach takie ładne pomarańczowe.Był bym wdzięczny o ile to możliwe.

[ Dodano: 2009-08-08, 14:42 ]
      Kolejne z serii laickich pytań jaką powierzchnie radiatora zalecacie do mostka TDA.Kurcze mam w domu 16,5x5x3,5 ale już wiemn ze będzie on za mały.

Skomentuj

Udało się. Panowie Paweł S. oraz Irek dziękuję bardzo za pomoc. Wzmacniacz działa :) Wymieniłem kable idące do głośnika i zaczęło grać :). Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne że wzmacniacz się tak grzeje? Pograł 5 minut, fakt że trochę go "potestowałem" i radiator na dotknięcie reki był gorący. Mam radiator o wymiarach 30x110x140mm

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel_s85
          radiator na dotknięcie reki był gorący.
          pojęcie wzgledne. mnie woda o temperaturze 40-45*C parzy. zalatw termometr.

Skomentuj

A powiedzcie gdybym zrobił w taki sposób jak na załączonym zdjęciu

Chce aby płytka stała pionowo gdyż zależy mi żeby nie było za szeroko.Czy takie rozwiązanie ma jakiś sens?
            Radiator a w zasadzie były by dwa maja wymiary 165x50x35[mm]

Skomentuj

Czy to normalne że wzmacniacz się tak grzeje?
              tak
              Pograł 5 minut, fakt że trochę go "potestowałem" i radiator na dotknięcie reki był gorący
              jak mogles na nim utrzymac reke to znaczy ze jeszcze starcza :P

white88, radiatory lepiej zeby byly polaczone.
              na takim radiatorze jaki masz ja mam "tadki" z ktorych wyciagam ok 25w i jest jeszcze OK. tak wiec albo dolozysz wentyaltor albo wlasnie 2szt radiatorow

lub jeszcze inna opcja

radiator od kompa :P
              jak trafisz na cos wiekszego to napewno starczy

Skomentuj

Chce zastosować dwa takie ponieważ jeden już mam a drugi bym dokupił bo ogólnie to drogie są te radiatorki jak nie wiem.Zależy mi na tym żeby radiator nie był szeroki a długi i moje rozwiązanie pozwoli mi mieć na każdą końcówkę osobny taki radiator.Tylko pytałem czy wystarczy bo nie robiłem nigdy aplikacji pod TDA i nie wiem jak to się grzeje.Mój LM 2X 25W na jednym takim radiatorku ledwo letni się robi.
                Albo mam jeszcze jedna opcję gdyby mi się udało przylutowane TDA tak wygiąć aby powierzchnia do której się przykręca radiator była w tej samej płaszczyźnie co płytka ale to jest raczej nie możliwe żeby tak wygiąć to bo dwa rzędy nóżek raczej mi to uniemożliwią/.

Skomentuj

Zamieszczone przez white88
                  Albo mam jeszcze jedna opcję gdyby mi się udało przylutowane TDA tak wygiąć aby powierzchnia do której się przykręca radiator była w tej samej płaszczyźnie co płytka ale to jest raczej nie możliwe żeby tak wygiąć to bo dwa rzędy nóżek raczej mi to uniemożliwią/.
                  da sie
                  robilem tak z TDA 1554Q a on ma chyba taki sam uklad nozek

Zamieszczone przez white88
                  drugi bym dokupił bo ogólnie to drogie są te radiatorki jak nie wiem.
                  zamiast kupowac radiator za 15zl kupilbym wiekszy za 20-25zl. zawsze lepiej jedne wiekszy
                  lub jak juz pokazalem (cos fotki nie widac) mozna zastosowac komputerowe radiatory z wentylatorem - napewno jakis kolega ma taki na zbyciu

Skomentuj

Dzięki za rady na pewno z którejś skorzystam.Tym czasem czekam na zrealizowanie zamówienia w elektroniku i na części do tego "potwora". Bendziem działać.

Skomentuj

Ja też mam dwa mniejsze radiatory ale skręciłem je w jedną całość. Jak mogę sprawdzić czy radiator jest dobrze odizolowany od TDA?

A czy nie można kupić TDA7294 z nóżkami ułożonymi w drugiej płaszczyźnie. Wydaje mi się, że w jakiś katalogach widziałem takie rozwiązanie.

O tutaj widziałem http://www.st.com/stonline/products/...re/ds/1057.pdf

Skomentuj

" Jak mogę sprawdzić czy radiator jest dobrze odizolowany od TDA?
                        miernikiem wystarczy ze masz opcje sprawdzania zwarcia, ciągłości obwodu czy jak tam sobie to nazwiesz.W każdym prostym mierniku to jest. Ewentualnie omomierzem na to samo wyjdzie.

[ Dodano: 2009-08-13, 12:09 ]
                        Ponawiam prośbę czy jest ktoś kto posiada w wersji do drukowania etykiety na tylną blachę?Bo jakoś nigdy nie mam wyczucia do robienia tego.

[ Dodano: 2009-08-15, 11:48 ]
                        Moje ostatnie pytania dotyczące mostka TDA.Mam już wszystko złożone czekam tylko lub aż na trafo aż przywiozą, mam nadzieje że będzie wszystko działać.
                        Czy w tym przypadku uzwojenia trafa też trzeba łączyć?
                        Do czego tak naprawdę służy przełącznik fazy?
                        Nie rozumiem kwestii tego subsonica, gdzie się wybiera ten zakres czy on już po prostu jest?
                        Jak by mi ktoś przybliżył te kwestie to był bym wdzięczny.

[ Dodano: 2009-08-19, 20:59 ]
                        Niestety mam taki sam problem jak kolega wyżej.Wszystko podłączone i cisza zero reakcji oprócz tego ze pstryka przekaźnik i świeci się dioda.
                        Napięcie na VS i -VS jest.Pomiędzy mute GND a mute lub ST-By jest ok.8V.
                        Z zasilacza głównego 12,4V.Sam już nie wiem co mam sprawdzać.Sprawdzałem przewody no jest podłączone wszystko jest.
                        Pisałem PV to Irka ale puki co czekam.
                        Pomoże ktoś? :neutral:

Skomentuj

Mam pytanie co do mostka na TDA do suba.Chciałbym wykorzystać transformator 2x30V 350W który już mam.Czy mogę dać go do mostka bo chce zasilić głośnik STX GDN-22-140-8-SCX?

Skomentuj

troche wysokie napiecie :???:
                            dzialac bedzie ale bedzie sie bardziej grzal
                            no i z taka moca trafa to starczy na 2 mostki :P

Skomentuj

Mógłbyś mi coś na to poradzić?Bo mam zasilacz 4x10mF transformator 2x30V 350W chciałbym właśnie zrobić jakiegoś suba a najlepiej na tym właśnie STX 22-140-8-SCX.Tylko nie wiem czy nie spali się ten zmostkowany wzmacniacz?A jeżeli nie to co mi radzisz?

Skomentuj

siwy90: W ogłoszeniach jest do kupienia trafo 2x24V. Ten transformator, który masz wykorzystaj do innego projektu np. SymaSym czy UniAMP. Ja tak bym zrobił na twoim miejscu. Albo rzuć ogłoszenie czy ktoś nie będzie chętny wymienić się na transformator/y podobnej mocy, ale o niższym napięciu.

Skomentuj

A jeżeli dam duży radiator? Nie chce kombinować po prostu chce zrobić to na czym mam:/No chyba że nic się nie da z tym zrobić więc proszę o konkretną odpowiedź.
                                  Z góry dziękuję za pomoc :wink:

Skomentuj

a nie lepiej zakupic Ci filtr dolnoprzepustowy i zrobic symka do tego suba? wtedy nie bedzie trzeba kombinowac, nie bylbym za trafem 2x30 do tda... A podlacz trafo i zmierz jakie ma dokladnie napiecia bez obciozenia

Skomentuj

Symek tu nic nie da, bo z symka bedzie tylko ok. 70W/8omach.

Do mostka TDA mozesz dac duzy radiator co poprawi nieco sytuacje a czy sie spali to sie okaze. Od razu nic sie nie pali tylko jak bedziesz dlugo i glosno slychal.

Skomentuj

A możecie coś polecić z tym trafem bo w sumie jest to najdroższa cześć zestawu?Jakaś inna propozycja co do końcówki?Przepraszam za off top :oops:

Skomentuj

miał by może ktoś do sprzedania pcb do mostka? bo Irek już nie ma. Może być własnej roboty

Skomentuj

Czaruję...