Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hifonics Gemini VII nie załącza się

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hifonics Gemini VII nie załącza się

Wygrzebałem dawno nie używany wzmacniacz jak w tytule. Niestety nie załącza się. Podpięty pod zasilacz ATX zapala na chwilę diodę power i powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciwzwarciowego w zasilaczu. Wcześniej nie wyłączał zasilacza ale zapalała się też dioda "protect" na wzmacniaczu. Przyglądając się dokładnie płytce to ma 2 nieoryginalne tranzystory mocy (wszystkie to TIP35c a kanał 3 miał wlutowane C4278 i AI633), podolutowywane rezystory w okolicy układu LF347N i sztukowane masy na gniazdach RCA. Dosyć długo działał z tymi "poprawkami". Czy znalazła by się na forum jakaś dobra i cierpliwa dusza, która pomoże w diagnostyce trupka? Mam multimetr, umiejętność wykonywania podstawowych pomiarów, lutownicę. Zdecydowanie nie mam wiedzy jak to ugryźć. Potrzebuję mentora, który podpowie co i jak posprawdzać, żeby w bezpieczny dla siebie i sprzętu sposób spróbować uruchomić wzmacniacz. Uspokajając Wasze sumienia mam uprawnienia SEP, więc temat BHP przy grzebaniu w urządzeniu elektrycznym i odpowiedzialności osób trzecich za ewentualne pożary i porażenia możemy pominąć .

Link do opisu piecyka: https://www.amp-performance.de/en/69...emini-VII.html

Rozumiem, że etap pierwszy to uruchomienie zasilania/przetwornicy, nawet do stanu "protect" a potem testy i uruchamianie części audio.

Najpierw trzeba wykombinować czy zwarcie masz w samej przetwornicy, w końcówce a może w obu częściach.

Fajnie byłoby uruchomić najpierw samą przetwornicę bez końcowych wzmacniacza, na początek do sprawdzenia tranzystory kluczujące i diody w przetwornicy.

Skomentuj

Fajnie byloby jak byś zrobił dokladne zdjęcia. Od dolu i góry

Skomentuj

Na sam początek wylutuj tranzystory przetwornicy oraz diodu. Sprawdz oscyloskopem jak wyglada kształt kwadratu na bramce.

Skomentuj

Fotki po południu/wieczorem to się upewnię co wylutowywać i sprawdzać. Nie mam oscyloskopu więc nie sprawdzę...

Skomentuj

Fotki po południu/wieczorem to się upewnię co wylutowywać i sprawdzać. Nie mam oscyloskopu więc nie sprawdzę...

Skomentuj

Zamieszczone przez rzabba Zobacz posta
              Podpięty pod zasilacz ATX zapala na chwilę diodę power i powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciwzwarciowego w zasilaczu
              takie dzialanie nie oznacza wadliwego wzmacniacza. 90% wzmacniaczy powoduje mi wylaczenie wzmacniacza na zasilaczu komputerowym.

zastosuj rezystor rozruchowy lub zarowke samochodowa i zobacz czy wtedy sie uruchomi

ewentualnie daj slabszy bezpiecznik i podlacz w samochodzie

Skomentuj

Wylutowałem podwójne diody pomiędzy przetwornicą a końcówkami. Przy próbie uruchomienia samej przetwornicy nie wyłączyło zasilacza ATX. Poprzeglądałem płytkę pod kątem zimnych lutów na tranzystorach przetwornicy i końcówek. Poprawiłem co nieco. Wlutowałem ponownie diody. Podłączony przez żarówkę H4 startuje i brak "protect". Miałem wstawione nieoryginale tranzystory C4278 i AI633. Oryginalnie powinny być tranzystory TIP36c i TIP35c. Zostawić jak jest, czy kupić takie jak były oryginalnie?

Skomentuj

Wylutowałem podwójne diody pomiędzy przetwornicą a końcówkami. Przy próbie uruchomienia samej przetwornicy nie wyłączyło zasilacza ATX. Poprzeglądałem płytkę pod kątem zimnych lutów na tranzystorach przetwornicy i końcówek. Poprawiłem co nieco. Wlutowałem ponownie diody. Podłączony przez żarówkę H4 startuje i brak "protect". Miałem wstawione nieoryginale tranzystory C4278 i AI633. Oryginalnie powinny być tranzystory TIP36c i TIP35c. Zostawić jak jest, czy kupić takie jak były oryginalnie?
                  Jeżeli sa zbliżone parametrami to mozesz zostawic. Wazne żeby były mocniejsze niz słabsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    90% wzmacniaczy powoduje mi wylaczenie wzmacniacza na zasilaczu komputerowym.
                    W komputerowych potrzebne jest obciążenie na którejś linii (3.3v albo 5v nie pamiętam dokładnie), żeby zasilacz się w pełni uruchomił inaczej potrafi się wyłączać.
                    Dlatego serwerowe są lepsze i mają większy zapas mocy:P

Skomentuj

Oryginalne mają Ic=25A i P tot =125W a zamienniki odpowiednio 10A i 100W. Czyli wypad...

Skomentuj

Oryginalne mają Ic=25A i P tot =125W a zamienniki odpowiednio 10A i 100W. Czyli wypad...
                        Dokladnie znajdz zamienniki badz wsadź takie jakie powinny byc.

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
                          W komputerowych potrzebne jest obciążenie na którejś linii (3.3v albo 5v nie pamiętam dokładnie), żeby zasilacz się w pełni uruchomił inaczej potrafi się wyłączać.
                          nalezy obciazyc 3,3v zeby uzyskac stabilizacje. inaczej napiecia moga byc nizsze
                          3,3v sluzy do zasilania procesora itp

Skomentuj

Jakie obciążenie wystarczy do tych 3,3V?

Skomentuj

nie mam pojecia, nigdy nie uzywalem tego. mam AT
                              podlacz jakas zarowke

Skomentuj

Nie na temat...
                                Nowsze zasilacze mają swoją moc "skupioną" na linii 12V, ostatnio robiłem próby na Chieftecu 550W i jakiś stary Blaupunkt startował za każdym razem i spokojnie dało się grać nim.

Czasem obciążenie linii 5V też pomaga jak podpina się coś bardzo prądożernego, kolejna żarówka, czy stary CD-ROM.

Skomentuj

Napewno ten wzmacniacz nie pobiera tak dużego prądu w stanie spoczynu żeby wyłączać zasilacz.

Skomentuj

podczas rozruchu maja spore skoki i wtedy sie wylacza
                                    nawet male wzmacniacze mi wylaczaly zasilacz

Skomentuj

Czaruję...
                                    X