No ale wzor chyba nie klamnie P=U^2/R. Jezeli chcemy osiagnac 300 W mocy przy obciazeniu 8 ohm to podstawiajac te liczby wyjdzie nam napiecie 49V co po wyprostowaniu da jakies 70V. Wienc zeby osiagnac te moc przy 8 ohm trzeba zastosowac +-70V (nie uwzgledniajac zadnych spadkow napiecia) Wienc jak to jest mozliwe ze przy zasilaniu +-50 V ten wzmacniacz moze osiagnac taka moc. Dodam jeszcze ze jest to wzmacniacz robiony przez jakas powazna firme wienc chyba by nie pisali na obudowie gupot jesli chodzi o jego moc)
Aha no to czy prawdziwe są moje obliczenia dla mocy 360W i obciążenia 2Ohm:
Wartość skuteczna napięcia na głośniku wynosi:
Usk = pierwiastek z (P x R)
oraz prąd skuteczny na obciązeniu to:
Isk = pierwiastek z ( P / R)
gdzie:
P - moc wydzielana na obciążeniu
R - impedancja obciążenia
I tak podstawiając do tych wzorów otrzymujemy wartości dla mocy rzędu 360WRMS na obciążeniu 2Ohm:
Usk = pierw. z (360 x 2) = pierw. z 720 = 27V po zaokrągleniu
Isk = 13,4A
Napięcie miedzyszczytowe występujące na obciążeniu to Usk x 2pierw. z 2 czyli:
Upp = 2,82 x 27V = 76V
Prąd szczytowy na obciążeniu to:
Ip = 1,41 x Isk = 1,41 x 13,4A = 19A dużo !!!
Biorąc jeszcze pod uwag e napięcia nasycenia wzmacniacza wynoszące kilka do kilkunastu woltow, treba założyc nap zasilania dla obciążenia 2Ohm i mocy 360WRMS rzędu +-50V.
Teraz trzeba tylko spojrzeć w noty aplikacyjne tranzystorów mocy w tym wzmacniaczu czy one dadza rade. A z tego wiem to śa tam 4 pary komplementarne typu IRFP240 o IRFcos tam...
Nie da sie teoretycznie oszacowac z taka dokladnoscia napiecia zasilania. Zalezy ono w duzej mierze od sztywnosci trafa glownie od jego mocy. Oraz od napiecia nasycenia koncowki mocy ktore w zasadzie jest nieznane. A na pewno jest duze w tym ukladzie z mosfetami. Mysle ze na poczatek mozna sprobowac trafo ok. 400W 2x35V
W notach pisze ze max to 150 W. Ale moj wzmacniacz ma ''warunki'' zeby wyciagnac jakies 170 wat (tzn. zasilanie na to pozwala i moc transformatora) wienc czy te 2 tranzystory nie beba narazone na spalenie czy moze uda mi sie osiagnac taka moc?
A jesli chodzi o impendacje obciazenia
Potencjal tranzystorow mocy w tym wzmaku wynosi 400W a czy osiagnie sie ta moc na 8,4 czy 2omach to juz nie ma znaczenia.
Quester, wyjasnij mi jakie ma znaczenie impendacja obciazenia? bo jak sie nie myle to zasilanie ma szczegolne znaczenie na moc ktora uzyskamy na danym obciazeniu, a nasze tranzystory spokojnie wytrzymaja wieksze napiecie.
Jesli cos pokrecilem to prosze o cierpliwosc.
impedancja obciązenia ma takie znaczenie że przy 400watach i 1 ohmie i 400 watach i np 100 ohmach prądy płynące w układzie będą zgoła inne w przypadku 1 20A w przypadku 2 2ampery!!
czyli troche bardziej życiowy przykład
głosnik 16 ohm moc 400wat prąd 5amper
głośnik 8 ohm moc 400wat prąd 7amper
głośnik 4 ohm moc 400wat prąd 10amper
głośnik 2 ohm moc 400wat prąd 14amper
jak widać tranzystory końcowe będą pracowały w zgoła innych warunkach to co napisał irek po części jest prawdą bo w tym przypadku parametrem krytycznym jest maksymalna moc strat w tranzystorze a nie prąd ale zawsze nalezy zwracać uwage zarówno na prąd napięcie jak i moc strat bo inaczej będzie bumm a nie wzmacniacz
SW z tym obciazeniem to jeszcze dochodzi pare innych rzeczy, przeciez irfp9240 ma Rdson = 0,5R przez co juz tracimy sporo, dochodzi jeszcze prad spoczynkowy ( poniekad klasa pracy wzmaka ) jak ma to chodzic caly czas przy max mocach i na imprezach to lepiej jest ustawic mniejszy ( na estradowkach i tak nie bedzie slychac roznicy ) i wzmak sie bedzie mniej grzal, niestety moc wyjsciowa zalezy od zbyt wielu parametrow i jednoznacznie ciezko jest powiedziec ile przetrzyma jedna para tranzystorow. Np. jak zastosujesz porzadny docisk w postaci płaskownika, pozadne podkładki i paste to napewno wiecej taka para wytrzyma niz na zwykłej micce, bialej pascie silikonowej i docisku tylko sroba montarzawoa.
Wzory i teorja to jedno a poprawnosc montarzu i wykonanie to calkiem inna beczka.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
poprawnie wykonany wzmacniacz startuje od pierwszego kopa tylko trzeba uwazać z prądem spoczynkowym wartość 18mV spadku napięcia jest troche przesadzona u mnie wzmacniacz poprawnie pracuje przy połowie tej wartości.
Zabieram sie za budowe tego wzmaka i mam pytanie:
Ile mocy osiągne i przy ilu omach na trafie 300W i napięciu po wyprostowaniu +-70V ?
Transformator chce kupić w firmie " TORAL " , a oni podają moc w "VA" <voltoamperach> ,
i kupując u nich trafo 300VA, mam inaczej trafo 300W-owe, czy nie ?
Skomentuj