Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Nie wiem czy w dobrym temacie ale w końcu dotyczy to N-MOSFETA.

Mam pytanie. Chciałbym zasilać N-mosfeta na dwóch parach tranzystorów i UniAmpa z jednego zasilacza. Wyskrobałem na szybko próbną wersję płytki. Możecie mi powiedzieć czy ma to szansę działać?

Zastanawia mnie sens stosowania osobnych bezpieczników.

Oczywiście mostek, kondensatory i dwie diody z płytki Uni zdemontuję i wepnę się z tego zasilacza.

Skomentuj

Teoretycznie mozesz tak to podlaczyc a w praktyce bedziesz mial problemy z brumieniem wynikajacym z petli mas.
      Uniamp ma swoje bezpieczniki.

Skomentuj

Witam

Złożyłem wzmacniacz z zestawu AVT. Ustawiłem prąd spoczynkowy około 50mA, zasilany jest napieciem +/- 45V i jest na irf640, ale wzmacniacz słabo gra jak by miał z 10W. Potecjometr(nówka sztuka) na wejsciu daje na maksa, radiator sie ledwo grzeje, gdy się ściszy to strasznie zniekształca. Z czym może być problem?

Skomentuj

Znieksztalcenia to brak pradu spoczynkowego a mala moc moze wynikac ze zbyt malego sygnalu dostarczonego do wejscia, mozliwe tez ze cos zle zmontowales.

Skomentuj

Irek powiedz proszę jak trzeba zmodyfikować układ tego wzmacniacza co dodać i gdzie? by było wyjscie na 12V do podłączenia preampa

Skomentuj

Trzeba zrobic stabilizator 12V ktory nie ma nic wspolnego z koncowka mocy.

Skomentuj

Czy byłby ktoś w stanie wykonać dla mnie gotowy projekt (schemat + PCB) N-Mosfeta w jak najlepszym złożeniu elementów (myślę, że wiecie o co chodzi - wymiana IRF na te mocniejsze + inne elementy związane z wymiana IRF) ? Potrzebuję około MOCY 130-150 W dla 8 OHM. Sam niestety nie jestem aż tak dobry aby tego dokonać. Chciałbym coś ala MOSTEK TDA7294 - lecz słyszałem że N-MOSFET jest TAŃSZY a za razem LEPSZY od TDA.

Skomentuj

Sewes, poproś Irkas to napewno ci złoży. Aktualnie siedzi w domu i się nudzi. :wink:
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem czy się nudzi... Wysłałem 2 E-maile i nic Czekam już około tygodnia. Hmm muszę z nim pogadać...zakładając, że mam ograniczony budżet.

Skomentuj

Witka.
                      Proszę o poradę.
                      Chciałbym zbudować wzmacniacz na N-Mosfet lub Holtonie około 300W przy 4Ohma do napędzenia Subwoofera na STX GDN 30-500-4 AP. Pierwszym elementem jaki muszę zgromadzić to jakiś transformatorek. Raczej będę polował na allegro na jakąś używkę bo mi się nie spieszy z budową. Co doradzacie najchętniej bo bym wykonał coś takiego jak kolega Bebok Tu jego wzmacniacz . Tylko ze na allegro ciężko upolować 2x40V ale łatwiej np.2x48 czy 50 tylko czy ten układ wytrzyma, wyprostowane 2x70V. Jakieś propozycje ? Dzięki za odpowiedzi.

Edit:
                      Tu schemat

Skomentuj

Poczytaj tutaj.

Skomentuj

witam
                          mogły ktoś podesłać schemat układu wzmacniacza, ponieważ link z 1 strony nie działa.
                          i pytanko kolumny 150W chce zasilić 120W RMS czyli zasilanie pasuje dać 35V AC i czy 300W transformatora wystawcy ?
                          mój mail ozon1409@o2.pl

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT27...825b0377308e20

trafo z tego co sie orientuje ma byc max 35V ale po wyprostowaniu juz.

Skomentuj

Bez przesady, przy zastosowaniu odpowiednich tranzystorów możesz układ ten zasilić spokojnie napięciem +/- 60V. Wszystko wyjaśnione jest w pdfie który wrzucił kaman :)

Skomentuj

do mocy 130W potrzebuje schemat z 2 czy z 4 MOSFETAMI ? i jakie maja być rezystory przy nich ?

Skomentuj

Zależy czy przy 4 czy 8 omach impedancji.
                                  Jak przy 4 to starczy jedna para, dla 8 om już musisz mieć 2 pary.
                                  Należy pamiętać po prostu, aby nie próbować wyciągnąć więcej jak 200W z jednej pary.
                                  Żeby nie było niedomówień, ja piszę o tranach irfp250n, dla słabszych tranów ta granica się przesuwa w dół.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                                    Zależy czy przy 4 czy 8 omach impedancji.
                                    Jak przy 4 to starczy jedna para, dla 8 om już musisz mieć 2 pary.
                                    Należy pamiętać po prostu, aby nie próbować wyciągnąć więcej jak 200W z jednej pary.
                                    Żeby nie było niedomówień, ja piszę o tranach irfp250n, dla słabszych tranów ta granica się przesuwa w dół.
                                    Bebok niedawno pisałem z Irkiem w sprawie n-mosfeta i odpisał mi że przy napięciu +-60V za mostkiem na dwóch tranach IRFP240 i zmianach opisanych w PDF od AVTpowinienem osiągnąć około 150W przy 8R.. To tak dla jasności.. Pozdrawiam..

Skomentuj

Dla wiekszych mocy >200W trzeba zastosowac dwie pary tranzystorow
                                      Cytat z elektrody, wyjęty z wypowiedzi irka, którym się zasugerowałem.

Skomentuj

Witam,

przeczytałem sporo na temat tego wzmacniacza ale nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie tego jakiej mocy należy zastosować rezystory. Płytka, którą zrobił mi kolega z forum w/g dokumentacji jest przerażliwie mała i wątpię aby zmieściły się na niej rezystory o mocy większej niż 0,25W. Proszę o informację ludzi, którzy go uruchomili.

Pozdrawiam,
                                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Rezystory powinni być 0,25W. Oryginalna płytka ma wymiary 40 x 79mm, przynajmniej tu tak pisze http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt2762.htm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X