Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bprzem, no ale mi chodziło w 100% na ucho ;]

Skomentuj

25% wiecej ma dokladnie od TDA. TDA na trafie 400W 2x24V oddal 80W a n-mosfet 100W czyli 25% wiecej. Patrzac w druga strone to TDA oddaje 20% mniej mocy :)
      Moze sie okazac ze jakis kiepski projekt bedzie mial mniejsza moc niz TDA co jest mozliwe w holtonie na dwoch tranach.

Palenie tranzystora przeprowadzalem bez radiatora przepuszczajac przez niego prad i podajac napiecie co daje ok 10W mocy. Taki zwykly stabilizator napiecia. Wlasnie bez radiatora moge zalozyc ze struktura miala tyle co obudowa.
      Tranzystor malo nie podpalil mi kartonu na ktorym lezal :) Cyna na nozkach byla rozpuszczona ale kontaktowala bo nie bylo naprezen. Poprzednik IRFP260N rozgzalem do 300 stopni i zostawilem na dluzej no i zwariowal :) Pewnie chwilowo wytrzymalby wiecej jak 250N ktory przy 340stopniach jeszcze dzialal.

Moral z tego taki ze we wzmaku audio struktura moze sie rozgrzewac do ponad 300stopni w impulsach. Z drugiej strony badania robilem na pradzie ok 1A wiec to tez moze miec znaczenie. Nie palilem jeszcze bipolarnych.

Skomentuj

czyli nie musze się obawiać obciążenia 2R ? :)

Skomentuj

Witam
          planuje złozyc 2-3 takie wzmacniacze,do stereo i suba.
          mam transformator 2x37vac 400 W, wzmacniacz ma pracowac przy 4 ohm,wytrzyma takie napięcie? jakie tranzsytory wybrac? czy zamawiac z humy?
          jaką moc moge uzyskac na tym trafie jesli będzie ono pasowac? znalazłem tu tylko wykres moc-napiecie ale dla 8 ohm,interesuje mnie 4....
          Pozdrawiam.

p.s
          jak duze radiatory mi sa potrzebne?

Skomentuj

Zgroza. 5 stron tematu i zero wniosków.
            Moc z tabelki pomnóż sobie x2 jeżeli ma byc dla 4R.

Skomentuj

nieznalazłem konkretnej odpowiedzi.
              trany z humy sa ok, przy 2 parach na 4 ohm udało sie uzyskac 300 W,ja bede mial jedna pare,trany z humy,i trafo 2x37vac 400 W,i niewiem czy one wytrzymaja,niebyło mowy o jednej parze i takim(podobnym) zasilaniu,albo niedoczytałem.

Jakich modyfikacji wymaga n mosfet zeby dac 2 pary tranz? moze jedna wystarczy?
              o radiatorach nic niebyło napisane.

Skomentuj

Ja mam po jednym takim radiatorze na jeden tranzystor http://allegro.pl/item99189806_radia...owy_a4129.html

4 radiatory sa ulozone w tunel i do tego dolozony wiatrak. Przy trafie 2x22V po godzinie grania na maks wysterowaniu sinusem radiatory ledwo ciepłe...
                Takze mysle ze jak wloze trafo +-50V to bedzie dobrze

gorzej z mostkiem, bo tego dotknac sie nie dało ;>
                musze go gdzies do obudowy przykrecić.
                pozdr

Skomentuj

bprzem, masakrycznie drogi ten radiator :|

[ Dodano: 2006-04-21, 15:43 ]
                  Mam nadzieje że tam nie kupowałeś ;]

Skomentuj

a jak z tym napięciem?
                    jakie tranz zastosowac?
                    dla trafa 2x37vac 400 W ,przy 4 ohm bedzie uzywany wzmak.

Skomentuj

Gdyby ktos chcial sobie pooglądac, skomentować, poprawić to foto z placu budowy

Wzmak juz działa, dojdzie jeszcze clip detector (juz byl ale zly fotorezystor mam i nie dziala;/) i moze zalaczany filtr pozwalajacy zmostkowac wzmak. Oczywiscie jak pisalem wyzej zmeinie tez trafo.

pozdr i licze na jakis koment

[ Dodano: 2006-04-21, 17:06 ]
                      takero, no przeciez nie kupilbym za tyle kasy takiego malego radiatora;>
                      Kiedys na allegro koles mial duzo to wzialem hurtowo, prawie w ogole nie zniszczone.

[ Dodano: 2006-04-21, 17:15 ]
                      Tak na marginesie to moze ktos chce kupic to 'audiofilskie' trafo widoczne na zdjeciu?
                      250VA, 2x22V wersja Audio z toroidy.pl. Nowe kosztuje 160zl, moje ma pare miesiecy wiec za 110 oddam.

Skomentuj

Ja dzis uruchomiłem to cudo, pograł troche (około 30 min na 20%, regulacja prądu na 50mA) a potem ogień sie sypnoł Zasilanie +- 37 na luźno plus obciążenie stx 27-150-4. Spaliły się rezytory R15, R20 troche też R19 i tranzystor T12 jak tylko podkręciłem głośność na 100%. Nie wydaje mi sie zeby to było spowodowane złym montarzem ale moge sie mylić (ja go nie składałem - tylko uruchomienie). Podejrzewam ze nastąpiło zwarcie od punktu A na płytce do R15 ponieważ zwora była zrobiona ze zwykłej linki i wystawało troche... Jeżeli moje przypuszczenia są błędne prosze o poprawienie (jak najszybsze bo mam mało czasu :/) Jeszcze jedno pytanie: co jeszcze mogło tam paść dodam że dioda D5 jest cała, co z tranzystorem to nie wiem bo nie wylutowywałem ale jest cały.
                        PS fajnie sie zakopciło do tej pory czuje piękny zapach krzemu ...
                        pozdrawiam

Jak sie zprawdza mosfety tak samo jak bipolarne czy to nie da efektu?

Skomentuj

eeee czemu tak mało dobrych wiesci? chce 3 uklady zlozyc ale czytajac ze sa same problemy wcale mi to niepomaga....

Skomentuj

bo nikt nie pisze jak mu uklad dziala, pisze sie jak efektownie eksploduje :)

Mosfeta najprosciej sprawdzic omomierzem. Mierzymy rezystancje miedzy drenem a zrodlem. W jedna stone powinno byc przejscie jak dioda a w druga nic. Wazne zeby przed pomiarem rozladowac bramke, na chwile zewrzec ze zrodlem.

Skomentuj

Jak gra ten n mosfet? chodzi mi głownie o wysokie tony,do stereo.

Skomentuj

Sprawdziłem i okazało sie, że poprostu przebicie na tranzystorze (jeden uszkodzony na przebicie T8 czyli zwarcie dren źródło bramka a drugi "tylko" dren żródło ) popaliło wszystko z zabezpieczenia, szkoda tylko ze ta płytka z kitu EP jest taka słaba i już sie punkty lutownicze poodrywały - a nie były poprzegrzewane :/ polecam wykonanie własne.
                                Czyli nauczka na przyszłość, najpierw testy na małym wysterowaniu :/
                                jutro wszystko bedzie działało, dzięki :)
                                pozdrawiam

Skomentuj

a jakie miales mosfety?
                                  Rozlup jednego mlotkiem i zobacz jakiej wielkosci ma strukture. Moze jakas podruba.

Skomentuj

miałem irfp540 (producenta nie pamiętam) czyli standard prosto z kitu EP jak tylko dojade do domu to sie pobawie i sprawdzimy próbowałem je rozłupać cążkami ale nie tak łatwo

Skomentuj

Ja wczoraj rozwaliłme IRFP 250N z Humy struktura 4*4MM. Ale grały pod napięciem +-55V.

Skomentuj

Ja miałem początkowo 540-stki i grały całkiem ładnie do puki nie przesiadły się z +/-30 na +/-46V - lewy kanał po włączeniu zasilania sie zapalił
                                        Teraz mam 250N i wszystko gra ładnie.

Skomentuj

Już sprawdziłem i mój IRF540 fimy ST Microelectronics ma strukture 2mm na 3mm wiec nie duża w stosunku do starszych braci.
                                          Zakupiłem takie same na wymiane bo to nie dla mnie a wzmacniacz nie musi mieć dużej mocy wyjsciowej. Jednak pojawiły sie problemy - po uruchomieniu brak nipięcia na DZ1 prąd rządu 5mA, czyli sie nie uruchamia ale na wyjsciu jest około 10V wzgledem masy wiec cos nie tak. Regulacja potencjometrem nie daje rezultatów ani prąd sie nie zmienia ani napięcie na wyjsciu. Po raz kolejny sprawdziłem wszystkie tranzystory i są dobre diody również :/ wiec nie wiem sprawdze jeszcze rezystory ale to bedzie troche trwało :/ Więc jesli ma ktoś jakies wskazówki to bede wdzięczny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X