Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symbol transformatora: TS180/4
    Typ rdzenia: LL-75
    Uzw.wtór.połącz. 2x25,6V i 2x20V

Napięcie wtórne: 25.6V, prąd: 3A
    Napięcie wtórne: 25.6V, prąd: 3A
    Napięcie wtórne: 20V, prąd: .7A
    Napięcie wtórne: 20V, prąd: .7A

Napięcie zasilające: 110V
    Napięcie zasilające: 220V

dane katalogowe tych traf

Skomentuj

no czyli jak te tafo jest polaczone?

zaraz chyba wezme miiernik i moją lutole w dłoń i pomierze...

Skomentuj

Możesz zrobic tak że połączysz 2 trafa i wszystkie uzwojenia te 3A szeregowo. Odczep na samym środku to będzie masa. Z takiego polaczenia bedziesz mial jakieś 2x50V +-70V po odfiltrowaniu.

[ Dodano: 2006-01-15, 22:29 ]
        Napięcia będą o pare wolt wyzsze bo uzwojenie pierwotne jest na 220V

Skomentuj

tylko jest maly problem, to sa trafa 180/4 a wiec maja tylko 180W
          a wiec przy +-70V 180W to trochę mało... :(

Skomentuj

Nie wiem jak to liczyłeś, ale moc się podwoi ! prawo ohma się kłania.

Skomentuj

i do czego podlaczy te +-70V?
              Takie napiecie zasilania to maja wzmacniacze po 400W!

Skomentuj

Napisałem tylko co można zrobić z tymi trafami. Wzmacniacz nie musi byc ten z tematu.

Skomentuj

A ja mam takie pytanko czy zrobi mi ktoś płytki dla tego wzmaka a ja zapłcę??? Sorki za offtopic.

Skomentuj

www.taniepcb.prv.pl bez problemu od jednej sztuki.I ceny raczej przystępne.

Skomentuj

umberto oni dobrze to zrobia??????

Sorki za jeszcze jeden offtopic ale dlatego że tu sa sami spece lektronicy to tak maci emoże schemat jakiegoś dobrego i prostego preampa????? najlepiej schemat płytki tez:)

Skomentuj

dj_zibi, zajmuje sie tym nasz kolega z forum ,bądź spokojny o jakość.

Skomentuj

Kto umberto???? SW?

Skomentuj

He,he,zajrzyj tam i sie polukaj.Sam na to wpadniesz.

Skomentuj

oj dj_zibi coś się nie starasz chyba, zagadaj o plytke do Szopler'a bo o nim mowa ;]

Skomentuj

a to nie lepiej tu http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=16704 ?:>
                                Albo w ogole caly uklad zamowic, skompletowanie elementow chyba nie bedzie wiele tansze

Skomentuj

niewiem czy będzie tansze ale jak sam kupuje to wiem co kupiuje:)

[ Dodano: 2006-01-18, 21:10 ]
                                  ok jeszcze jeden offtopic macie omoże jakieś fobre schematy preampów i filtrów dolnoprzepustowcyh ????

Skomentuj

co do filtra dolnoprzepustowego to zajzyj na audiomanie, jest tam bardzo dobry filtr projektu Quester'a, jest caly topic o tym, schemat, PCB tez sie znajdzie, osobiscie sam mam go wykonanego do suba i ma wszytko co trzeba, regulacje wzmocnienia, regulowana czestotliwosc odciecia i przelacznik fazy, wejscia nisko i wysokopoziomowe...... Jesli bedziesz mial problem z PCB odezwij sie na GG do mnie mysle ze ci moge w razie czego pomóc ;] ....

pzdr. Grzesiek

Skomentuj

Heh właśnie odpaliłem ten wzmacniaczk i powiem że mile mnie zaskoczył... działa od razu (no prawie ) i nic sie nie dzieje stasznego.
                                      Ja zastosowałem tranzystory IRFP240 i rezystorki po 4x0,22ohm bo tylko takie udało mi się skombinować :) Trafo 2x35V 300W po całym wieczorze średniego słuchania muzy radiator jest ledwo ciepły a podkręcic bede mógł dopiero jutro bo już ojciec śpi :(
                                      jedyny problem na jaki natrafilem to było odwrotne wlutowanie lm385 przez co napiecie nie było 1,2 tylko 0,6 i całość troche charczała. Po poprawnym wlutowaniu diody wszystko gra aż miło.

Wielkie dzięki dla Irka!

Skomentuj

ja też mam ten wzmacniacz tylko musze go odpalić, mam do niego zasilanie 2 razy około 33v, ile moge z niego wyciągnąć mocy

Skomentuj

małe to zasilanie jak ten wzmak...
                                          a to ile mocy możesz wyciągnąć zależy głównie od tego jakie trany dałeś.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X