Jakieś 20-25zł
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz N-Mosfet by IREK
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Mam juz prawie gotowy wzmak i chcialem sie troche pochwalic ;>
Obudowa ta co widac na zdjeciu wczesniej w tym topiku. Trafo w koncu nowe, 2x37V/400W.
Aktualnie testuje go na obciazeniu 4.9 ohm, sinus 68Hz i chodzi tak juz ze 40 minut (Jest zalaczony tylko jeden kanal bo nei mam wiecej rezystorow). Napiecie na kondach +/-48V.
Aktualnie temperatura radiatora wynosi 70stopni (przy samym tranzystorze), ale mam otwartą obudowe. Jak bym zamknał to pewnie podniosla by sie do 80-90, czyli chlodzenie moglem zrobic troche lepsze...
Powienienem sie tym martwic (calkiem mozliwe ze wzmak bedzie musial grac kilka h na pelnej mocy) ?
Planuje dac wylacznik bimetliaczny na 110-120 stopni, dobry pomysł ?
Pomysle jeszcze nad wstawieniem drugiego wiatraka, powinno pomoc.
Teraz moze troche o ukladzie bootstrapu. Przy rezytorach 270ohm , sygnale 50hz i wysterowaniu na maks (nie mam oscyloskopu, ustawialem to tak ze jak dzwiek zaczynal byc znieksztalcany to sciszalem troche i wtedy przeprowadzalem pomiar) mialem 21ACV na wyjsciu co daje jakies 90W na 4,9 ohma... mało.
Zmienilem rezystory na 330ohm, napiecie podskoczylo do 29V ;-)
Daje to jakies 170W@4.9ohm czyli wynik całkiem znośny.
Oczywiscie pomiary wykonywane sa miernikiem za 50zł jednak jakąstam dokładnosc mają.
Dodam jeszcze ze wzmacniacz w polaczeniu z karta dzwiekowa na pcm2702 brzmi pieknie
Chyba zostawie go sobie na dluzej
[ Dodano: 2006-05-24, 22:29 ]
na 8 ohmach okolo 100W i temp radiatorow 45st.
pozdro
[ Dodano: 2006-05-26, 14:01 ]
zrobilem jeszcez jeden test, pseudo muzyczny.
Piosenka z dość dużą ilością basu, wysterowanie na maks (eg wskaznika miksera) i obciazenie 4.9 ohm. Temperatura radiatorów z zamkniętą obudowa to 62 stopnie (po godzinie grania) a napiecie na wysciu przy uderzeniach basu dochodzilo do 27V.
Po tym tescie przekonalem sie ze smialo moge go uzywac przez kilka godizn z pelnym wysterowaniem na 4 ohmach ;-)
pozdro
[ Dodano: 2006-06-03, 21:41 ]
Awaria!
Potrzebuje pomocy ;]
Dzisiaj testowalem sobie nowy glosnik i w pewnym momencie juz myslalem ze go zepsulem..
Ale na szczescie to tylko jeden kanał wzmacniacza sie uszkodzil. "Zepsucie" objawia sie tym, ze wzmacniacz gra cicho i jakby caly czas na przesterze. Nie mam pojecia co to moze byc, nic nie wyglada na spalone. Stało sie to po 3 minutach od uruchomienia wzmacniacza wiec nie sadze ze cos sie moglo przegrzac w takim czasie (szczegolnie ze wzmak normalnie dziala od tygodnia).
Jakies sugestie, co sprawdzic ?
pozdrawiam
[ Dodano: 2006-06-04, 16:14 ]
Jak zwykle dzieki za przeogromną pomoc...
walniete byly d4 i t12 gdyby komus sie kiedys przydarzylo cos podobnego.
Skomentuj
-
A ja chce wam pokazac ciekawa alternatywę dla tego wzmacniacza.
http://akustyka.info/forum/viewtopic.php?p=1695#1695
Skomentuj
-
Irku wyjaśniłem o co mic hdzoi na akustyce. Wg mnie twoj wzmka idelny zamiast p3a czy tda bo ma małe napięcie nasycenia (niewime czy dobrze to nazwałem) i z tego samego napięcia mozna większe moce uzyskac ale katownanie tej jednej parki mocami 200W to pomyłka. O to mi chodzi. Koszta hmm myśle że podobne tylko jedna parka tranzystorów więcej. Jak cos zapraszam do rozmowy na akustykę.
Skomentuj
-
ilosc tranzystorow mocy nie wplywa na jakosc wzmacniacza szczegolnie przy mosfetach. Jesli by tak bylo to wszyscy by robili wzmacniacze na 50 parach BD139/140.
Typowo z tranzystorow bipolarnych w obudowie TO218 mozna uszyskac 100-150W mocy z wiekszych TO3P moze ty byc nawet ponad 200W a z wielkich sankenow nawet 300W jak robi to KRELL ktory jest specjalista od wzmanciaczy haj-end.
Skomentuj
-
Witam!
Tak przeglądam ten temat i nie znalazłem żadnych konkretnych informacji. Nawet w PDF... :9
Chodzi mio to jakie ten wzmacniacz ma pasmo przenoszenia, czy nadawał by się do auta, w zestawieniu z przetwornicą Irka, aby było 2x100W RMS.. ?Nio i czy gra lepiej niż HexFet 400W, bo jak narazie to HexFetowi 400W brzmieniowo dorównuje tylko LM3876... :(
Pozdrawiam
Misian@
Skomentuj
-
Witam, na początku chciałbym pochwalić się :P że złożyłem ten wzmachol i działa bez zażutu, ładnie gra :) dołączyłem do niego przedwzmacniacz zrobiony przezemnie na lampie ECC83 (prosty schemat wzmacniacza fender) i całości używam jako wzmacniacz gitarowy :) spisuje się bardzo dobrze i chciałbym polecić każdemu kto chce mieć za niewielka cenę dobre brzmienie wzmaka gitarowego. brzmi lepiej niż tranzystorowce 100W za około 1000zł. Oczywiście gdy go podłączymy do paczki z głośnikami przystosowanymi do wzmacniaczy gitarowych (ja mam 2 głośniki z komba tranzystorowego firmy fender - te głośniki to jedyne co było dobre w tym wzmacniaczu :P ). Ja wydałem na cały ten zestaw około 50 zł bo większość żeczy (trafo, lampe itd..) zdobyłem za darmoche od znajomych którym to leżało i sie kużyło.
druga sprawa tyczy się właśnie głośników. One maja każdy 8ohm i mam je połączone szeregowo żeby mieć 16ohm. Chciałbym się zapytać czy wzmacniacz wytrzyma mi gdy połącze je równolegle i obciąze go impedancją 4ohm, gdy dam cienkie podkładki i solidnie docisne ? zasilanie mam +/- 40V i tranzystory to IRF540. mam na radiatorze wentylator.
pozdrawiam, z góry dzięki za odp.
Skomentuj
-
Witam
Już od dłuższego czasu z uwagą czytam posty dotyczące wzmacniaczy
Kiedyś robiłem ich dośc dużo , a zaczynałem od TG 70 http://diyaudio.pl/templates/GreyBlu...icon/icon7.gif
http://diyaudio.pl/templates/GreyBlu...icon/icon7.gif
Ostatnio syn prosił mnie żebym zrobił wzmacniacz do suba na BTW 124II
pomyślałem o wzm na N-fet + jedna para---kit w AVT za 30 zł
ale przyszło mi coś do głowy
z racji że mam styczność z przetwornicami napięcia dużej mocy , mam dostęp do tranzystorów IGBT dużej mocy np 100A 1200v (dwa N-kanal w jednej obudowie połączone szeregowo) lub mniejsze np 35A
i teraz pytanie szczególnie do pana irka autora tego wzmacniacza
czy taki moduł mógłby byc podłączony do tego wzmacniacza.końcówka na irf540+ten moduł,czy może pan to próbował
wiem że te tranzystory IGBT mają małą czestotliwość
ale sub to góra 200hz
a może którys z konstruktorów bawił się tymi modułami stosując je do wzm
na forach polskich nic na ten temat nie znalazłem a zagraniczne-angielaskihttp://diyaudio.pl/templates/GreyBlue/images/ranks/icon/icon7.gif
http://diyaudio.pl/templates/GreyBlu...icon/icon7.gif
z góry dziekuję
[/i]
Skomentuj
-
IGBT nie testowalem bo to dosc drogei tranzystory a wzmacniacz mial byc po prostu tani. Teoretycznie jest szansa ze bedzie dzialal ale moze bedzie trzeba zmienic kompensacje czestotliwosciowa. Pewnie i kompensacje termiczna tez.
Wzmacniacz moze pracowac na dowolnej impedancji byle nie przekraczac mocy maksymalnej na pare tranzystorow. Konieczne bedzie przeliczenie rezystorow zrodlowych a przy kilku parach tranzystorow konieczne sa inne zmiany.
Skomentuj
-
wzmacniacz zrobiony i chodzi wysmienicie kilka wskazowek dla montujacych to cacko jezeli dajecie diode D2 zgodnie z zaleceniami czyli lm (Irek pisal ze trzeba ja wlutowac tak zeby wystapilo na niej 1.2V spadku) to trzeba ja wlutowac napisami w tasama strone co napisy na najwiekszych tranzystorach uzywajac 2 i 3 nogi 1 obciolem.
ustawilem prad na 50 mA w ujemej galezi po kilku minutach grania kiedy radiator byl jescze zimny po rozgrzaniu radiatora do okolic 50 stopni wylaczylem wzmacniacz i kontrolnie wpiolem miernik okazalo sie ze mialem 65 mA skorygowalem wiec ustawienie teraz na zimno mam 35 mA po kilku minutach jest dopieero zakladane 50mA. pisze to bo widze po necie sporo opini ze wzmacniacz pali tranzystory koncowe a przwdopodobnie przyczyna wielu takich wpadek jest ustawienie na zimno pradu potem on sobie lekko podskoczy i tranzystory nie wytrzymaja proby mocy. wzmacniacz rewelacja moja diora ma nowe serce. DZIEKI CI IRKU!!!
Skomentuj
Skomentuj