czyli skoro wzmacniacz ma 100w\8r pod obciazeniem na zasilaniu +/-43V to jakie trafo piwinienem kupic? 2x35? cz 2x40
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz N-Mosfet by IREK
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
@ piotr_bak
żeby mieć po wyprostowaniu +-43V musisz dac trafo 2x30V
Ja odpalałem ten wzmak na napieciu 2x32V no i działał. I tyle. Jak mu podałem 2x50V (trafo 2x35 pod obciazeniem) to dopiero pokazał zęby. z monitorkami 80W stx robi co chce. Właśnie się dowiedziałem co to kontrola wzmacniacza nad głośnikiem... Technics SU-V303 się chowa. Teraz czekam na stx27/150 i składam suba do kupy.
Skomentuj
-
jeszcze jedno
dało by sie dołożyć do tego wzmacniacza jakieś zabezpieczenia termiczne?
byłby to duzy klopot?
oraz diody sygnalizujace poprawna prace, oraz sygnalizujace dzialanie zabezpieczen
[ Dodano: 2006-01-31, 20:50 ]
Czy jednym takim radiatorem wychłodze 2 takie koncowki przy 100W 8R?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83685948
Skomentuj
-
zabezpieczenie termiczne najprosciej zrobic na wylaczniku bimetalicznym. Gdzies to opisywalem jak podlaczyc. Albo w opisie albo w nastepnych numerach w skrzynce porad.
Jak w gre wchodzi wiele wzmacniaczy to mozna zastosowac wspolny uklad zabezpieczen wtedy wszystkie rowno beda sie wlaczac i wylaczac.
Skomentuj
-
Zrobilem sobie to cudo w wersji stereo i bynajmniej sie nie rozczarowalem.
Oba egzemplarze ruszyly od kopa (zupelnie tak jak w artykule) i graja bardzo ladnie. Wzmak zastapil u mnie TDA1514A.
Jednym zdaniem - polecam ta konstrukcje kazdemu kto chce wzmaka tranzystorowego.
Prosty, tani i gra bardzo ladnie. Obawialem sie ze z gora moze byc kiepsko bo tak wszyscy strasza ze mosfety sobie tam nie radza (zapakowalem irf540), a mam wrazenie ze jest wyraznie lepiej niz na TDA1514. Jeszcze tylko musze sie rozejzec za nowym trafem (albo cos dowinac do obecnego) bo przy +/-30V ten wzmak sie czuje niedowartosciowany :)
Skomentuj
Skomentuj