Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czyli skoro wzmacniacz ma 100w\8r pod obciazeniem na zasilaniu +/-43V to jakie trafo piwinienem kupic? 2x35? cz 2x40

Skomentuj

2x35V by bylo dobre, wtedy masz po wyprosowaniu ok 2x50V a pod obciazeniem bedzie mniej czyli akurat.

Skomentuj

@ piotr_bak
        żeby mieć po wyprostowaniu +-43V musisz dac trafo 2x30V

Ja odpalałem ten wzmak na napieciu 2x32V no i działał. I tyle. Jak mu podałem 2x50V (trafo 2x35 pod obciazeniem) to dopiero pokazał zęby. z monitorkami 80W stx robi co chce. Właśnie się dowiedziałem co to kontrola wzmacniacza nad głośnikiem... Technics SU-V303 się chowa. Teraz czekam na stx27/150 i składam suba do kupy.

Skomentuj

dzieki panowie

znalazlem trafo w Katowicach... nowe!! w AP elektronik, toroid 2x55V 600W, (napiecie nie ma znaczenia bo maja tez inne w takiej cenie) za 185zł

Skomentuj

jakoś tak na oko to mi się widzi jakieś 700w przy 4R ... ??

(BTW cena też nie jakaś rewelacyjna...)

Skomentuj

za185 zł to ja mam trafo 1200W a za 150zł 100W cena tego trafa jest bardzo bardzo duża.

Skomentuj

no to załatw mi za 185zł 1200W

zapłace.... niema problemu 2x55V toroid raz poprosze :p

Skomentuj

To jak chcesz to napisz a ja podam ci namiary na goscia co je robi:)

Skomentuj

jeszcze jedno
                    dało by sie dołożyć do tego wzmacniacza jakieś zabezpieczenia termiczne?

byłby to duzy klopot?

oraz diody sygnalizujace poprawna prace, oraz sygnalizujace dzialanie zabezpieczen

[ Dodano: 2006-01-31, 20:50 ]
                    Czy jednym takim radiatorem wychłodze 2 takie koncowki przy 100W 8R?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83685948

Skomentuj

mam pytanie czy bym się zmieścił w 400PLN z budową kompletnego wzmaka najlepiej żeby był 2.1 tzn wyjście na dwa głośniki + sub. Oraz najlepiej żeby mniał zabezpieczenia. dało by radę?? Bo bardzoi mis ię spodobał ten wzmak :)

Skomentuj

wzmak 3x40zł =120zł
                        Trafo jakies 100zł
                        gniazda, przelaczniki, kabelki, obudowa to juz zalezy od ciebie...
                        a no i jeszcze spalone czesci, nerwy i stracony czas

Skomentuj

wzmak 3x40zł =120zł
                          bprzem, na suba conajmniej mostek tda...
                          bo inaczej to troche to bez sensu...
                          halogen0, proponuje:
                          -2 x lm 3886
                          -mostek tda do suba (od Irka)
                          -trafo 250 - 300va 2 x 24vac
                          to jest już jakiś wzmak 2.1 nawet dość przyszłościowy...

Skomentuj

eeee... przeciez my tu mowimy o wzmaku irka n-mosfet?
                            chyba ze ja cos nie zajarzyłem ;>

Skomentuj

rutyna :)
                              tak czy inaczej na suba albo wyższe napięcie - wyższa moc,
                              albo mostek...

Skomentuj

zabezpieczenie termiczne najprosciej zrobic na wylaczniku bimetalicznym. Gdzies to opisywalem jak podlaczyc. Albo w opisie albo w nastepnych numerach w skrzynce porad.
                                Jak w gre wchodzi wiele wzmacniaczy to mozna zastosowac wspolny uklad zabezpieczen wtedy wszystkie rowno beda sie wlaczac i wylaczac.

Skomentuj

Zrobilem sobie to cudo w wersji stereo i bynajmniej sie nie rozczarowalem.
                                  Oba egzemplarze ruszyly od kopa (zupelnie tak jak w artykule) i graja bardzo ladnie. Wzmak zastapil u mnie TDA1514A.
                                  Jednym zdaniem - polecam ta konstrukcje kazdemu kto chce wzmaka tranzystorowego.
                                  Prosty, tani i gra bardzo ladnie. Obawialem sie ze z gora moze byc kiepsko bo tak wszyscy strasza ze mosfety sobie tam nie radza (zapakowalem irf540), a mam wrazenie ze jest wyraznie lepiej niz na TDA1514. Jeszcze tylko musze sie rozejzec za nowym trafem (albo cos dowinac do obecnego) bo przy +/-30V ten wzmak sie czuje niedowartosciowany :)

Skomentuj

A ja mam pytanie jak dam trafo +-40V i 200W toroid. I podłącze dwie koncówki mocy n-mosfet na irfp 250N to ile będzie miało mocy. Pytam bo podobno w muzyce trafo moze oddać wiecej mocy.

Skomentuj

jak myślicie ruszy ta konstrukcja w mono przy trafie 2x33v i ok 300w ??

Skomentuj

halogen zamien sie trafem z dj_zibi on ma trafo akurat na 1x200W/4omach a ty masz trafo akurat na 2x150W/4omach. Oczywiscie IRFP250 sa konieczne.

Skomentuj

witam mam pytanko posiadam trafo 2x 43v w sinusie 550w chcialbym zrobic ten wzmacniacz w stereo a moze jakis inny wzmak polecicie mi dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X