Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bedzie ok 2x150W/8omach.
    Ja z trafa 300W 2x43V osiagam 300W/4omach. Koncowke mam podobna tylko 4xIRFP250N.
    Jak chcesz pracowac na tak duzych napieciach to dobrze by bylo zwiekszyc wartosci niektorych rezystorow zeby niepotrzebnie sie nie grzaly. Glownie mowa o 22kom ktore dla upodobnienia zostaly sciagniete z amplikacji TDA7294. Ja stosuje 47kom na wejsciu i w spzrezeniu co od razu daje wieksze wzmocnienie. Sa jeszcze dzielniki od zabezpieczenia pradowego. Oryginalnie 22k i 100om mozna dac 47k i 220om.Bootstrap na jam 2x1k rownolegle i 4x330om szeregowo zamiast tych 2x270 bo pewnie by sie spalily.

Skomentuj

kupiłem trafo 2x40V~ a było 2x45V~
      Bootstrap mam zamias 2x270 > 2x300 szeregowo i 2x1K rownolegle

jutro sprubuje uruchomici dwie końcówki na IRFP260N :) :) i... ...zobaczymy co się stanie
      sprubuje terz zmieni te R-17 i 26 na 47K

ale czy nie bendzie miał za durzego wzmocnienia teraz ma 33V/V a po zmianie 70V/V
      czyli nasyci się przy niszym nap. we. a ja chciałbym mieci zapas np.sygnał z CD'ka morze mieci nawet 1,5V
      :) czy się myle? :)

Skomentuj

Sory za off-topic, ale chcę znaleźć schemat i jakieś informacje na temat wzmacniacza "janka z elektrody" janek11389 ma 5800 wpisów i ciężko coś znaleźć ;-)
        Z góry dzięki za jakiś link

Skomentuj

jak odpowiada ci aktualne wzmocnienie to nic nie zmieniaj.
          Mozesz te rezystory od zabezpieczenia 22k i 100om dac dwa razy wieksze.
          Bootstrap mysle ze 2x470om, bedzie ok. Te co masz teraz przy wiekszym graniu moga sie przypalic. One w zasadzie dostaja sygnal wyjsciowy wiec jak jest muza to tak duzo sie nie grzeja dopiero przy pelnej sinusoidzie dostana kopa.
          Przy zmianie tranzystorow mocy pamietaj o regulacji pradu no i rezystor szeregowo z zasilaniem dla bezpieczenstwa.

Skomentuj

odpaliłem i pięknie chodzi :) :)
            wzmocnienia nie zmieniałem
            tych rezystorów od Bootstrapu terz nie zmieniałem (ale się nie grzeją) czy ewętualnie gdy się spalą te rezystorki morze się coś jeszcze spalici???
            bo bym miałmały problem z ich wymianą (wszysko jest zmątowane w obudowie)

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic381092.html
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic367670.html

Skomentuj

te rezystory dostaja sygnal audio wiec zalezy od wysterowania wzmaka tak sie grzeja. Sa pliczone na pelny sygnal sinusoidalny wiec sygnal muzyczny bez problemu wytrzymaja.
                Typowo weglowy rezystor 0,25-0,33W wytrzymuje nieco ponad 0,5W a powyzej nieco sie dymi ale bedzie jeszcze dlugo dzialal. Spalenie tych rezystorow to brak bootstrapu i najwyzej mniejsza moc.

Skomentuj

Wzmak poszedł już w obiek.

Teraz chce zrobici taki sam dla siebie wzwiąsku z tym mam pytanie:
                  -czy jak bym dał trafo 450W 2x44V (IRFP260N dwa kanały 8 ohm) zwiększyła by się jego moc ???

ps.wzmak niechodzi, niemoż chodzina max'a (gdzieś tak w połowie zaczyna przerywaci CD'k :) :)) więc chyba nic tym rezystorkom nie będzie :)

Skomentuj

Moc wyjsciowa zalezy od napiecia zasilania pod obciazeniem. Nie wiem czy te 44V trafa to zmierzone czy pod obciazeniam?
                    Aby obliczyc szacunkowa moc wzmaka trzeba od napiecia zasilania (jedna polowka zmierzona przy silnym wysterowaniu) odjac napiecie nasycenia koncowki ( w tym wypadku ok 3V) podniesc do kwadratu i podzielic na podwojona impedancje obciazenia.
                    Np: Zmierzone napiecie to +-50V odejmujemy3V co daje 52V, podnosimy do kwadratu i mamy 2704 i dzielimy na podwojona impedancje obciazenia, 2704/16=169W/8omach.

Skomentuj

te 2x44V tojest zmierzone więc powyprostowaniu bez obciąrzenia daje +-62V.

przy trafie 300W jest większy spadek nap. niż przy trafie 450W więc chodzi mi oto o jle będzie większa moc?

Skomentuj

trzeba by zrobić testy obciązeniowe trafo - obciprzeciązyć je na 400-500wat i na oscyloskopie zobaczyć jak bardzo przysiada napięcie.

Skomentuj

A tak teoretycznie czy toma sens dawaci trafo 450W zamias 300W?
                          Czy będzie durza rurznica?

Skomentuj

jak trafa maja podobne napiecia to roznica w mocy bedzie nie duza a odsluchowo pewnie zadna. Na pewno bedzie w cenie. Jak pracujesz na 2x8om to trafo 300W wystarczy.

Skomentuj

A jak bym podłączył 4 omowe głośniki?

Albo czy wogule wytrzymały by tranzystory przy 2 omah
                              (trafo 450W +-62V)

Skomentuj

przy trafie 450W ktoro daje po wyprostowaniu +-62V osiagniesz moze nawet nieco wiecej niz 300W/4omach. Na 2omach bedzie pewnie ok 450W.
                                IRFP260N to bardzo mocne tranzystory i teoretycznie sa zdolne do pracy we wzmaku o mocy 300W. Wszystko jednak zalezy od radiatora ktory jest kluczowym elementem.
                                Trzeba miec specjalny profil z dobry wentylator. Cos ala wentylator procesora ktory z jednego punktu odprowadza duza ilosc ciepla. Najlepiej dac wtedy dwa takie wentylatory i nie odizolowywac tranzystorow. Na wspolnym radiatorze moga byc klopoty. Musialby miec bardzo gruba plyte rozprowadzajaca cieplo (ok 10mm) i mocny wentylator. Montaz tranzystorow tylko na cienkich (1,5mm) podkladkach ceramicznych.
                                Jak Ci nie szkoda tych tranzystorow to probuj.

Skomentuj

Z trafa 450W +-62V na dwa kanały 4 om będzie 2x300W ???
                                  a 2 x 2ohm 2x450W ???
                                  przecież przy 2 Ohma będzie durzy spadek nap.?

I jeszcze jedno gdyby dąć najeden kanał(2ohm) 4 a nie 2 tranzystory, czy to wogule jest morzliwe w tym wzmaku, jeśli tak to jak trzeba je podłączyć ???

Skomentuj

Jakie wymiary ma miec plytka ? Bo drukuje mi z pdf-a pomniejszone...

Skomentuj

bedzie ok 2x300W/4omach i pewnie ze 450W/2omach w jednym kanale nie wiem ile bedzie w dwoch trzeba by zmierzyc. W kazdym razie jak na jedna pare tranzystorow to duzo za duzo i dlugo nie pograja.
                                      Laczenie rownolegle jest dosc klopotliwe bo trzeba dac spore rezystory zrodlowe zeby prad rowno rozplywal sie po wszystkich tranzystorach mocy.

Nie wiem jakie ma dokladne wymiary plytka z AVT, jak ja wykonuja z mojego projektu to dokladaja po bokach po kilka mm.

Skomentuj

No dobrze , a ile ma wg Twojego projektu ?? Chyba slepy jeste i nigdzie nie moge znalesc :P

Skomentuj

W EdW płytka ta ma rozmiary 82x43mm.

Wesołych Świąt:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X