Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam trafo 2kVA 2x24V czy moge zrobic wzmaka pińcset wat ?? Normalnie obłęd.

Ja nie wiem czy to takie skomplikowane? Moc zależy od napięcia, poniżej przykładowy wykres zależnosci napięcia i mocy w typowym wzmacniaczu klasy AB, w irkowym moc moze byc ciut wieksza bo jak sam pisał jego wzmak ma mniejsze nap nasycenia. Nie ma co się sztywno trzymać wartosci i tak nikt nie usłyszy różnicy pomiedzy wzmakiem zasilaniem +-55V i +-60V.

Skomentuj

coolombo było tak odrazu :P

Skomentuj

Mam kilka pytan.

Czy ktos moze porownac jak ten wzmacniacz brzmi w porownaniu z innymi dosc popularnymi: GC, LM3886, P3A, wzmacniacz janka, hexfet 400?
        Czy ceny IRFP250N w humie nie sa podejrzane? http://www.huma.com.pl/1.php 3,50 bez VATu.
        Jesli chodzi o cienkie podkladki to ja kupuje takie sztywne przezroczyste (chyba mikowe) i rozdzielam na kilka warstw. Z jednej, czesto grubej podkladki mamy kilka cienszych, lepiej przewodzacych cieplo i z tego co wiem dalej dobrze izolujacych elektrycznie.

Skomentuj

Watpie zeby kto kolwiek robil bezposrednie odsluchy wszystkich lub czesci tych wzmacniaczy. Jak znajde troche czasu to zbiore ludzi i wykonamy takie odsluchy. Tylko bezposrednie porownanie moze wykazac jakies roznice.

Cienka mika lepiej przewodzi cieplo tylko trzeba uwazac przy rozwarstwianiu zeby jej nie polamac. Podkladki z bombelkami powietrza nie nadaja sie.

Huma owszem miala po 4,2zl brutto IRFP250N ale juz podniesli cene do ok 6zl. Tranzystory wygladaly na podrubki, w srodku struktura tylko 4x4mm choc 300W na dwoch parach jakos dalo sie uzyskac. Obecnie dosc tanie tranzystory ma TME i mozna kupic potezne IRFP260N.
          Ostatnio jednego celowo spalilem zeby sprawdzic ile wytrzyma. Struktura 36mm2 wiec sporo. Wlasnie mam testowac IRFP250N z TME ale gdzie sie schowal, pewnie wie co go czeka :)

Kto zgadnie do jakiej temperatury rozgrzalem IRFP260N?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Kto zgadnie do jakiej temperatury rozgrzalem IRFP260N?
            Wylutował się? :)

Skomentuj

Nie chodzi mi o osobe ktora slyszala wszystkie, ale moze sie znajdzie ktos kto slyszal chociaz jeden z nich i ma jakies porownanie. Szukam jakiegos dobrego ladnie brzmiacego wzmacniacza, ale nie mam pieniedzy na eksperymentowanie z wszystkimi popularnymi. Slyszalem sporo pozytywnych opini o hexfecie 400, ale mi taka moc nie potrzebna, wiec szukam czegos co tez brzmi bardzo ladnie a jest ciut slabsze i tansze. Huma podniosla ceny? Gdybym teraz napisal maila i korzystajac z ceny podanej na stronie zamowil te tranzystory to napisaliby mi ze niestety, cena na stronie jest nieaktualna? Jesli chodzi o podrobki to czy maja jakis negatywny wplyw na dzwiek? Mi potrzebne okolo 80-100W na 8om, wiec ich mniejsza wytrzymalosc by mi chyba bardzo nie przeszkadzala.

Skomentuj

Powiem tak ja słyszałem bezposrednio bo mam wszystkie wzmaka Irka na irfp 250N zasilany +-55V Holtona 400W jak i Holtona 100W i powiem tak wzmak irka ma największą moc z takiego samego napięcia zasilania jak inne tzn zasilałem Holtona 100W jak i wzmka Irka tym smaym napięciem ale wzmak irka grał głośniej. A co do jakości to wszystkie grały podobnie ale wydfaje mi sie że najlepszy bas miał wzmak Holton 400W. Zapraszam na odsłuchy do mnie.

[ Dodano: 2006-04-18, 21:17 ]
                Dodam wszystkie wzmacniacze miałem na tranch z humy i wszystkie poza dwoma parami irfp 240*9240 graja do dziś.

Skomentuj

prawda, wzmak irka wyciaga wiecej z tego samego napiecia niz inne (badanie 'na ucho'...). W dodatku jest tani, ma zabezpieczenia, super dokumentacje wiec czego chciec wiecej
                  Aktualnie mam go pod trafem +-30V ale czeka na zmiane na +-50V.
                  Mam tez wzmaka Janka z trafem +-63V, konstrukcja solidna ale nie polecam poczatkujacym... nedzna dokumentacja, w necie nie ma chyba ani jednej w pelni dzialjacej plytki i trzeba sie pomeczyc zeby go uruchomic.

Jezeli potrzebujesz wzmak do domu to ten irka ci wystarczy na 100%
                  I tak przewaznie nie wykorzystasz wiecej niz 1/4 mocy a nawet gdybys chcial zrobic impreze to z zasilaniem +-50V spokojnie dasz rade.

ps. Jakiej mocy trafo polecacie do dwóch takich wzmakow na 2x35VAC ? 350-400W mu chyba wystarczy ?
                  Zaznaczam, ze calkiem mozliwe ze wzm. beda chodzily na 4 ohm na maksymalnej mocy przez kilka godzin.

pozdr!

Skomentuj

w zeszla niedziele w humie chcialem kupic IRFP250N i juz za 4,20 sie nie udalo musialem zaplacic 6zl. Ciezko sie z nimi gada bo strasznie drinkuja :) Teraz bede bral z TME raczej maja oryginaly i mam znizki.
                    Wlasnie testuje sie IRFP250N z TME, na razie 210 stopni :) Jak padnie to go rozlupie i napisze co znalazlem w srodku :)

IRFP260N na poczatku sie odlutowal bo stal na lutach pionowo a byl polutowany olowiowa cyna z topnieniem 180 stopni. Potem go polozylem i przylutowalem cyna bezolowiowa 220stopni :)

Skomentuj

wzmak irka wyciaga wiecej z tego samego napiecia niz inne (badanie 'na ucho'...).
                      akurat mało prowdopodobne że słyszysz różnice mocy :)
                      Owszem - wyciąga więcej, ale nie o 100% żeby dało się to w jakikolwiek sposób wychwycić :)
                      Aktualnie mam go pod trafem +-30V ale czeka na zmiane na +-50V.
                      Mam tez wzmaka Janka z trafem +-63V
                      mówisz już chyba o wyprostowanym napięciu, a nie o trafie ? :)
                      Na wstępie powiem że wszystkie LM-y, GC itp odpadają jeszcze przed startem :)
                      Testowałem i musze powiedzieć że różnica jest kolosalna !!!
                      Po prostu scalaki to nie ta bajka.
                      W najbliższym czasie porównam w bardziej miarodajny sposób z jankiem o podobnej mocy :)

Skomentuj

Takero mylisz sie mozna usłyszec róznice przy wysterowaniu na maxa :]

Skomentuj

10% różnice mocy ?

Skomentuj

Takero wiem że trzeba zwiekszyć 10x moc by usłyszeć rożnice jakoś tak to było. Ale zapraszam ten sam zasilacz do dwóch innych wzmaków i słychac różnice.

Skomentuj

Teorie są różne - jedni mówią 3dB inni 6dB, jednak najpopularniejsza głosi że najmniejsza odczuwalna różnica głośności to 3dB więc aby to usłyszeć trzeba przyłożyć 2 x większą moc :)
                              Mój ma limiter mocy więc nie porównam wysterowanych na maxa końcówek :)

Skomentuj

IRFP250N sa jeszcze tanie w piekarzu jesli dobrze pamiętam ktoś testował je??

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  Teorie są różne - jedni mówią 3dB inni 6dB, jednak najpopularniejsza głosi że najmniejsza odczuwalna różnica głośności to 3dB
                                  Niby tak tyle że to odnosi się do słuchu, a przy takich natężeniach to i innymi częściami ciała odbieramy wrażenia akustyczne, więc subiektywne odczucie może być nieco inne. Chociaż 10% to może faktycznie za mało żeby poczuć.

Skomentuj

IRFP250N z TME wreszcie zepsuty :) W srodku tylko 4x4mm czyli to samo co w humie. Albo wszyscy maja podrubki albo producent takie teraz robi.

Zagotowalem tego trana do 340stopni!!! I wymieklem :)

Z mojego n-mosfeta mozna oczekiwac 20% wiecej mocy :)

Skomentuj

jak go grzałes? :)

Skomentuj

Jak zagrzałeś go do 340stopni to ciekawe jaką temperature chwilami miała struktura, aż się wierzyc niechce że tyle wytrzymują te tranzystory. Tak dla odmiany jak w tej kwesti wypadają wypasione tr. bipolarne ?

Skomentuj

A w gazecie bylo napisane ze nawet do 25% wiecej

Teraz mi sie cos przypomnialo -> roznica moze byc odczuwalna bo nie mam oscyloskopu i nie mam jak wyregulowac wzmaka, czyli zobaczyc kiedy zaczyna zniekształcać przebieg. W związku z tym test przeprowadzany na standardowych elementach przy wysterowaniu tym samym sygnałem. Moze ze wzmakiem janka jeszcze nie widac takiej roznicy, ale z jablem-j35 to juz na 100% slychac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X