Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

taką mam, ale przyznam się, że scieżki są nad wyraz wątłe w porównaniu do mocy jaką może wyprodukować ten układ. Ok, kupię 0,25W.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

[ Dodano: 2010-10-20, 13:30 ]
    Witam,

jeszcze jedno pytanie: czy do zastosowania w subie zostawić dolną częstotliwość taką jaka jest czy zgodnie z sugestiami z dokumentacji zwiększyć pojemność C9, a jeśli tak to do jakiej wartości ?

Pozdrawiam,
    Jacek Zielinski

Skomentuj

Możesz poszerzyć pasmo w dół, ale ma to sens dla dużych głośników. Wtedy najlepiej elektrolity od razu na 100u a ten od strony "wejścia" 1uF...2uF. Jeżeli ten sub jest na głośniku nie większym od 8'' to taka modyfikacja nie ma za bardzo sensu. Tylko niepotrzebnie będziesz męczył wtedy głośnik sygnałami, których on i tak nie jest wstanie przetworzyć...

Skomentuj

Witam,

dziękuję za informację, ten głośnik ma 12". Wstyd się przyznać, ale wzmacniacz leży zmontowany od 2 miesięcy i nie mam czasu go uruchomić.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Odkopuję temat.
          Już drugą końcówkę na dwóch parach złożyłem i obie nie chcą się uruchomić. Wcześniej żadnych problemów z uruchamianiem nie miałem i wszystko szło "od kopa". Na diodzie D2 (ja mam LM-285) powinno się pojawić 12V, aby układ włączyć, ale jest jakieś 0,2V. Które elementy sprawdzić?
          Tutaj jest schemat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=296767

Dziś posprawdzałem jedną końcówkę i wszystkie pomiary multimetrem wynoszą tyle samo jak w końcówce wcześniej zmontowanej i działającej (w granicach tolerancji oczywiście).
          Postanowiłem spróbować jeszcze raz i o dziwo zaskoczyła. Wyłączyłem, wpiąłem amperomierz, włączyłem do prądu i kupa; chwilę gra cicho, potem nic nie słychać i znowu coś cicho gra. Przy tym spore zniekształcenia. Postanowiłem zapiąć trafo o wyższych napięciach, bo do tej pory było to +-39V jałowo. Podmieniłem zasilacz i trafo; +-70,5V jałowo i... końcówka zadziałała bez problemów. Pograłem trochę, ustawiłem prąd na 100mA i wsio działa. Czy to rzeczywiście "wina" zbyt niskiego napięcia zasilania, że końcówka chciała, a nie mogła się uruchomić?
          Last edited by raven1985; 08.10.2011, 13:38.

Skomentuj

mam pewien problem z uruchomieniem wzmaka :( kupiłem 2 kity z avt jeden 3 lata temu drugi 1,5. jakość laminatu fatalna i komponenty tez każdy z innej wsi. polutowałem, sprawdziłem, podaje napięcie i ..... nic. na dz1 nie ma napięcia, wziąłem drugi wstał. no to wyłączyłem porównuje, oba identyczne uruchamiam ponownie 2 żeby ustawić prąd i lipa nie wstał. po kilku cyklach on/off (w przeciągu paru dni) jeden ustawiłem. dziś walczyłem z 2 porobiłem pomiary(i oczywiście kartka z wynikami zostala w robocie) to co zapamiętałem jest na foto.
            moje wnioski są następujące(ukł zasilany z 24V ):
            -brak nap. na R8 - zabezpieczenie wyłączone czyli ok
            -na R3 ok 12V - ok
            -c1 ok 12,5v - ok. na katodzie D1 12 na anodzie 12,5 chyba nie może być inaczej
            -na R5 chyba było ok 12V (ale nic se uciąć nie dam) i wg mnie tyle powinno być
            - T2 otwarty, T1 zamknięty na R1 tez ok12V
            w obu ukł podobne nap. +/- 1V

Po brutalnym zawarciu złącza CE T1 oba układy wstają. przy ustawianiu prądu spoczynkowego kolejne dziwne zjawisko w jednym 50mA już na początku potka w drugim za połową i wydaje mi się że jeden gra głośniej, ale to ocenie jak je razem puszcze.

Co z tym dalej robić bo chwilowo nie wiem który element winić ?
            Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez kurdzio Zobacz posta
              ukł zasilany z 24V
              Może być za mało i dlatego nie załącza zab. wzmaka.

Skomentuj

nie pamiętam ile było w tych kilku przypadkach kiedy wystartował, ale wątpię żebym dał o wiele więcej max 25V. raz wystartował z dosyć dużym opóźnieniem gdzieś po2 minutach

Skomentuj

Witam. Chce zrobić wzmacniacz do subwoofera około 450 W 4 Ohm. Czytałem na forum, że do takiej mocy Irek zalecił 3 pary tranzystorów. Przerobiłem tą płytkę z 2 parami. Czy wszystko jest ok? Nie jestem elektronikiem dlatego chciałbym się zapytać czy nie będzie problemu z jego odpalaniem i czy jakieś elementy na płytce zmienić. Z góry dziękuje.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn Zobacz posta
                    Nie jestem elektronikiem dlatego chciałbym się zapytać czy nie będzie problemu z jego odpalaniem i czy jakieś elementy na płytce zmienić.
                    Beda problemy, nie jestes elektronikiem wiec po co sie porywasz z motyka na ksiezyc?

Skomentuj

Ponieważ chciałbym zrobić go samemu:-D to forum DIY.:-) i nie mam na razie money na cały wzmacniacz:-/

Skomentuj

Witam!
                        Potrzebuje zrobić wzmacniacz do aktywnej kolumny estradowej, pełno pasmowej. Wymyśliłem, że zbuduje takie dwa n-mosfety Irka na 2xIRFP250N i je zmostkuję. Napięcie zasilania będzie 2x60V. Czy ma to sens bytu? Transformator zasilający ma 500W, czy wyciągnie z 4x IRFP250N 400W ?? Obciążenie oczywiście 8ohm.
                        Za pomoc dzięki wielkie!

Skomentuj

Zobacz na końcówkę ZBIG 2.0
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Końcówka ZBIG 2.0 jest nawet fajna, ale według mnie za skomplikowana. Końcówka estradowa powinna być jak najprostsza. Układ Irka mam zmontowany na IRFP250N i gra wyśmienicie, zastanawia mnie tylko czy taki układ wytrzyma prace mostkową dla 8 ohm przy 2x60V na zasilaniu.

Skomentuj

2x60V ma trafo czy zasilacz w spoczynku +-60V? Bo to duza roznica?

Skomentuj

Zamieszczone przez kuziniecow Zobacz posta
                                kolumny estradowej
                                Przy twojej wiedzy będzie to miało mało wspólnego z estradą.

Skomentuj

Ma i to dużo, mówimy tu o głośniku PD152 i przetworniku d220, kolumna własnej konstrukcji, z przeznaczeniem na odsłuch, wzmacniacz musi mieć minimum 300W. Szczerze stopień skomplikowania wzmacniacza świadczy o jego awaryjności. w estradzie zawsze zdają egzamin najprostsze konstrukcje, dlatego pozostał bym przy tym wzmaku Irka, który testowałem u siebie i gra przyzwoicie. Transformator mam 2x42V o mocy 500W, więc tak 60V to w spoczynku, pod obciążeniem napewno spadnie.

Skomentuj

Nie skomplikowanie konstrukcji decyduje o jej niezawodności... tylko wiedza i umiejętności konstruktora :)
                                    Wzmacniacze estradowe bywają bardzo skomplikowane :)

Skomentuj

Dzięki bardzo koledzy, jednak odbiłem od tematu, i tak już kolumna waży 38 kg . Jednak przypomniałem sobie o technicsie stojącym na półce ze spalonymi końcówkami mocy. Jest to model TECHNICS SU-V4A. Jednak jest istotny problem, mianowicie regulacja tonu jest zrobiona na ujemnym sprzężeniu zwrotnym. Tak więc zaaplikowanie wzmacniacza Irka nie jest takie proste.

Zamieszam schemat technicsa:
                                      http://obrazki.elektroda.net/5_1237592782.jpg

A tu schemat jak ja to widzę:
                                      http://obrazki.elektroda.pl/8605893500_1359385496.jpg

Czy to ma prawo działać? Jeżeli nie, to jakich zmian trzeba dokonać?

Za dotychczasowe porady wielkie dzięki!!!

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post o 15:20 ----------

Ewentualnie co zrobić z wolnymi wyprowadzeniami zaznaczonymi na różowo?

Skomentuj

Nie możesz sobie od tak podpiąć tej regulacji w sprzężenie zwrotne dowolnego wzmacniacza. Najrozsądniejsze rozwiązanie to wywalić końcówkę na STK, wstawić inną kompletną, wywalić oryginalną barwę, wstawić inną niezależną od końcówki. Jeszcze trzeba obejść zabezpieczenia tego wzmacniacza

Skomentuj

Kurcze, to wychodzi na to, że z oryginalnego wzmacniacza technicsa zostanie tylko wskaźnik wysterowania i zasilacz.... No szkoda, muszę nad tym pomyśleć, na prawdę nie da się wpiąć tego sprzężenia w wzmacniacz Irka ?

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

Jeszcze wymyśliłem takie coś, zobaczy się w praniu, oryginalne sprzężenie w wzmacniaczu Irka zostaje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X