Zamieszczone przez Rafells
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz N-Mosfet by IREK
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
wzmach
Witam
Chcialbym zbudowac owy wzmacniacz i wykorzystac go do subwofera. Mam pytanie:
Czy moge go zasilic trafem 2x52VAc co po wyprostowaniu da nam napiecie okolo 73V.
Drugie pytanie czy moge wstawic tranzystor z holtona irfp240?
Trzecie pytanie Czy po zastosowaniu tych tranzystorow osiagne moc 400W/4r na trzech parach?
Skomentuj
-
Jeśli tam był opis to znajdziesz go na stronie AVT. http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2762.pdfLast edited by Jacek Zieliński; 27.02.2016, 11:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bager Zobacz postaGdyby chcieć zastosować trafo 200VA pod ta konstrukcje, to jakie napięcia wtórne byłyby akceptowalne i jaką moc wzmacniacza by sie otrzymało ?
Schemat policzenia mocy powyżej, zależy właćiwie wyłącznie od napięcia zasilania.
Skomentuj
-
Jest w tanie ktoś pomóc poradą?
Złożyłem kit z avt2762, podczas uruchomienia pr1 sakrajnie w lewo. Podczas właczania pobierany jest prąd ok 13ma. Po podłączeniu sygnału audio wszystko ładnie gra, testowane do 1a poboru prądu. Po rozgrzaniu się układu ustawiłem prąd spoczynkowy na 50mA. Podczas wyższej temperatury pracy tranzystorów (70 stopni) prąd spoczynkowy spada do 30mA (efekt chyba normalny). Po wyłączeniu i ostudzeniu radiatora (lekko ciepły) podczas ponownego włączenia prąd spoczynkowy ok 100mA i spada wraz z rozgrzaniem.
Problem jest jak układ jest w temperaturze pokojowej z wczesniejszym nastawem pradu spoczynkowego. Podczas właczenia pobór prądu gwałtownie rośnie aż wywala po 3s bezpieczniki... Jeżeli skręcę z powrotem pr1 skrajnie w lewo prąd spoczynkowy 13ma, regulacja do 50ma i wszystko gra do czasu całkowitego wystudzenia i ponownej próby właczenia. Prosze o pomoc dlaczego tak się dzieje?
Skomentuj
Skomentuj