Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz mosfet 400W pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz mosfet 400W pomocy

co sądzicie o tym wzmaku
    a morze ktoś z was go zrobił

http://www.elektroda.net/audio/wzm400w.html

buahahaha no nie pykne tego, moze jakis projekt ?? link ?? tutaj nie ma wrozek na forum

Skomentuj

miałem problemy z załącznikem

Skomentuj

naszczescie wkleiles link a juz chcialem tarota rozkladac ;]

proponuje wyslac ci wiadomosc do Irka to nasz goru na forum (nie to ze sie podlizuje heheheh ;] )pod wzgledem elektroniki, moze zna ten projekt a moze poleci ci cos lepszego

Skomentuj

Ten wzmak jest super , po prostu wg . mnie nic nie znajdziesz o takiej prostocie , i mocy a zarazem o takich parametrach i bardzo dobrym dzwieku .
          sam go zrobilem , gra najlepiej ze wszystich wzmaków jakie slyszalem , a slyszalem troche ,

mam podlaczony do Zeus-ów , wszystko chodzi tak jak marzylem , pieknie, i mocno ,

Pozdrawiam i powodzenia !
          ps. ja zastosowalem trafo 1kW na 2 kanaly

Skomentuj

czy mugł byś pokazaci jego fotki ??

Skomentuj

Właśnie gregor gdzie zamawiałeś trafo i ile zapłaciłeś? gdzieś o tym piałeś tylko nie moge skojarzyć gdzie. Przykładowo na www.toroidy.pl 1kW trafa kosztuje kolo 200zł

Skomentuj

po pierwsze nie 1kW tylko 1kVA jak już ...
                Po drugie do Zeusów to chyba przesada mała, a zasilanie tak potężnych końcówek z 1kVA trafa, w dodatku jednego dla obu kanałów to nie najlepsze rozwiazane ... chyba że masz w filtrze z 50mF.
                Zdecydowanie sa lepsze schematy, sam mam jeden, ale jest on autorskim schematem mojego kolegi i niestety nie moge go umieścić bez jego zgody.

Skomentuj

hehe , coolombo kupowalem w www.toral.pl
                  Ja zamawialem to trafo bo inaczej tak nie dostaniesz, oni takich mocy w ofercie nie maja,
                  MUSISZ ich poprosic <czytaj "naklonic " :d> zeby Ci zrobili takie trafo na zamówienie
                  ja zaplacilem okolo 130zł z przesylka

ale za niedlugo bedzie na elektreodzie w DIY to bedzie wiecej zdjec i lepszej jakosc , i caly opis , jak robilem , jak gra , itd. to bedzie mozna zobaczyc bo tu sie zdjecia nie zmieszcza jak chce zamiesciac <mozna tylko 55kb>

Gorąco polecam tego wzmaka , naprawde
                  pozdawiam gregor09

Skomentuj

Dzięki gregor właśnie o to mi chodziło

Skomentuj

ja poleciłbym raczej www.toroidy.pl ...majatrafa dedykowane dla audio, robiadowolne trafo na zamówienie bez marudzenia. Poleciłbym równierz wziąść 2 trafa po 650VA każde, osobne dla każdego z kanałów. Takie potężne końcówki to nie są przelewki ... dla 2 LMików to sobie można wziąśćjedno trafo 400VA, ale nie dla takiego potwora.

Skomentuj

dla 2 LMików to sobie można wziąśćjedno trafo 400VA, ale nie dla takiego potwora.
                        ciekawe tylko po co :/
                        to lekka głupota , chyba że to GC i ma 2 000 uF na filtrze ,
                        ale z tego co wiem od użytkownika takiego GC to nie ma różnicy
                        czy ma większą pojemność i mniejsze trafo czy właśnie np takie trafo i kondów mało...
                        ale jeśli jest to "zwykły" lm z mocą 50W przy 8R to na cholere mu trafo 200VA ?? (tj na kanał)

Skomentuj

ani zwykły LM ani GC... a w filtrze ma 24 000uF. Mniejsza oto ... uważam że najlepiej dla tej końcowki 2x400W dac 2x650VA
                          A jełsi chodzi o GC.... to mało wiesz widać ....

Skomentuj

to mało wiesz widać ....
                            to powiedz mi czego nie wiem...
                            z czym się myle?

[ Dodano: 2005-10-02, 12:13 ]
                            no fajnie , masz 2 lmy , trafo 400VA i 24 000uF...
                            super - zajebiście sztywne zasilanie...
                            tylko po co ?
                            spokojnie wg mnie przy tym trafie i kondach możnaby 5x lm zrobić bez żadnych problemów...

Skomentuj

nie mylisz się ... mówisz dobrze. Z czysto elektrycznego punktu widzenia masz racje. Natomiast standardem jest zasilenie GC z trafa 200VA na kanał ...
                              400VA to faktycznie troche przesada ... przyznaje, ale różnica pomiędzy 300 a 400VA wynosiłą ok 4zł .... jakieś dylematy ??

Skomentuj

Natomiast standardem jest zasilenie GC z trafa 200VA na kanał ...
                                ok, tylko wtedy daje się mniejszą pojemnośc filtrującą...
                                Z tego co pamiętam np uwe300 na GC ma trafo 300VA, 2x25VAC ale w sumie 2 000uF...
                                bo stosowanie jednocześnie dużego trafa i kosmicznej ilości pojemności to chyba na zasadzie "miałem to dałem" itp.
                                Bo jeśli chodzi o brzmienie (a o to chyba chodzi zreguły :) ) to taki zabieg chyba wiele Ci nie da ...
                                :/

Skomentuj

dokładnie tak jak mówisz ... zasada miałem to dałem, ale na złe wzmacniaczowi to nie wyszło ... biorąc pod uwage że nagrzewa siędo ponad 100 stopni i współpracuje obecnie z kolumnami 4ohmowymi uważam za minimum dla niego 150VA czyli w sumie 300VA... a to że ma jeszcze 100VA gratisu to na pewno na złe nie wychodzi :)

Skomentuj

no chyba że 4R... :)
                                    GC raczej się do 4R nie stosuje , np dlatego :
                                    nagrzewa siędo ponad 100 stopni
                                    no chyba żeby obniżyć napięcie , no ale nie wiadomo jakie by przyniosło
                                    skutki brzmieniowe :)

BTW też mam zapas 100 000 uF /50V w noiutkich kondach po 3300 i 4700 uF :)

Skomentuj

Jak złożycie porządny wzmacniacz tranzystorowy to na scalaki nie będzie chciało wam się patrzeć

Skomentuj

mam już wmak tranzystorowy :P
                                        janka:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X