jak mialem technicsa sa-ex100 to mialem tak samo ze jak bylo zwarcie to sie napis na wyswietlaczu pojawial overload czy jakos tak .... no a harman niestety dal bezpiecznik który sie spalil a jak wsadzilem nowy i wlonczylem to sie zfajczyło pół wzmaka :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wypadki przy PRACY, Spalone Wzmaki, Głośniki itp.
Collapse
X
-
ja w sumie tylko 2 wyskotonowe kieryś spaliłem, no i stroboskop, no i zasilacz od tda, no i kilka mikroprocesorów na pracownach (ale jak co to przyszedłem i był już upieczony - dobra pompa nie jest zła), no i jeżeli chodzi o mnie to już chyba wszystko
ale mam kolege ktróry podłączył głośnik 30cm no name do swojego harman'a kordon'a z kompa z generatora dał 10Hz i po chwili zaczeło dziwnie pachnieć ale właściwie głośnik chyba wyszedł z tego cało:)
Skomentuj
-
ja zjarałem TDA1521 to był kit na ładnej płyteczce vellmana
chciałem spróbować czy działa i zeby go nie uszkodzić przez przypadkowe zwarcie na ścieżkach, umieściłem całą płytkę w mały tekturowym pudełku
niestety okazało się że w pudełku wcześniej były małe gwiździki i jeden skurwiel się zawieruszył
zrobiło zwarcie zasilania do wejścia
śmierdziało cały dzień :)
Skomentuj
-
hmm, ja dołoże nastempną żecz... Wzmacniacz Pioniera(model DC-200Z) około 60W na kanał !!
pierw 1 kanał poszedł z dymem :P po podpienciu paru głośnikow
(wzmak byl od 6 do 16ohm) a ja podpinam na nim suba 4ohm
drugi kanał poszedł 30maja :Pza duzo mocy mu dałem i przy wlanczonym winampie, włączyłem foobara jakos mi sie tak klikło i pfffffwsysło dzwięk
jeszcze moze cos poprawie, moze sie uda odzyskać :P
nie mam akurat aparatu ale dodam fotki poźniej :P
Skomentuj
-
ja spalilem Athlona XP 2000, GDWK 9/80/1 3szt. tak po 5 razy(tak dokladnie po ok 5 razy te same glosniki na tych samych cewkach), no i dawno temu spalilismy sporo rzeczy na modelarnino i 3 kostki tda 1554 i jedna 1557 ...wiecej rzeczy niespalilem za wszystko serdecznie zaluje...i obiecuje poprawe...
ale co dopiero moj brat-kretyn spalil....
Skomentuj
-
A ja spaliłem wiele rzeczy, zrobie liste to napiszeale ostatnio spaliłem wzmaka irka (nieźle sie zakopciło), ale najbardziej byłem "dumny" za spalonego CB Alan Harry + reduktor napięcia :) co najgorsze nie zrobiłem tego celowo ale przez przypadek podczas wyłanczania hebla w samochodzie (leciwy ciężarowy) :/ dziwna sprawa. Naszczęście dzięki moim wspaniałym umiejętnością już wszytsko działa :)
[ Dodano: 2006-05-31, 13:14 ]
Ja nie wiem jak można spalić TDA, już nie raz zwierałem wyjście do masy, do radiatora i tylko iskry szły, a nic sie nie działo :). Spaliłem nim już 3 głośniki jakies stare i nic mu nie jest - a powinno chyba, bo zasilam go +-37V co na 4 Ω daje jakies 90W niby. Katowałem go po pare godzin na maksa na STX 27-10-4-SS i nic, radiator ciepły-da sie rękę utrzymać (tylko profil waży kilo :) taki od tyrystora od spawarki). Złoże mostek to zobaczymy jak sobie radzi ...
Skomentuj
Skomentuj