Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wypadki przy PRACY, Spalone Wzmaki, Głośniki itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak mialem technicsa sa-ex100 to mialem tak samo ze jak bylo zwarcie to sie napis na wyswietlaczu pojawial overload czy jakos tak .... no a harman niestety dal bezpiecznik który sie spalil a jak wsadzilem nowy i wlonczylem to sie zfajczyło pół wzmaka :P

Skomentuj

ja w sumie tylko 2 wyskotonowe kieryś spaliłem, no i stroboskop, no i zasilacz od tda, no i kilka mikroprocesorów na pracownach (ale jak co to przyszedłem i był już upieczony - dobra pompa nie jest zła), no i jeżeli chodzi o mnie to już chyba wszystko

ale mam kolege ktróry podłączył głośnik 30cm no name do swojego harman'a kordon'a z kompa z generatora dał 10Hz i po chwili zaczeło dziwnie pachnieć ale właściwie głośnik chyba wyszedł z tego cało:)

Skomentuj

kolego zajaranyy glosniczek nie ucierpial...ale zeczywiscie moglo byc fajnie :)

Skomentuj

ale mam kolege ktróry podłączył głośnik 30cm no name do swojego harman'a kordon'a z kompa z generatora dał 10Hz i po chwili zaczeło dziwnie pachnieć ale właściwie głośnik chyba wyszedł z tego cało:)
          ja tak zrobilem z stxem 27/150/8SC i dostal 200rms :)

Skomentuj

vip, i miedzy innymi dlatego stoi w piwnicy i czeka na zmiane cewki...

Skomentuj

p3a poraz 3'ci,niewiem co sie stalo,jednego dnia katowałem nim lw 800 przez chwile,drugiego sluchalem po cichutko zbey tylko sie nacieszyc ze działa.... bezpiecznik + 2 trany dead...do sprzedania...3x taniej niz w neigo wladowałem

Skomentuj

Wzmak janka, dostal zmienne na zabezpieczenia oraz mase ukladu... Teraz musze czekac 2 tygodnie az ktos sie tym zajmie :)

Skomentuj

2 dni temu zabiłem arn226/05/4 :( .... niestety nie wytrzymał przypadkowego ustawienia gałki na 1/2 w dapie 1600... Cewka w węgiel :)

Skomentuj

ja zjarałem TDA1521 to był kit na ładnej płyteczce vellmana
                    chciałem spróbować czy działa i zeby go nie uszkodzić przez przypadkowe zwarcie na ścieżkach, umieściłem całą płytkę w mały tekturowym pudełku
                    niestety okazało się że w pudełku wcześniej były małe gwiździki i jeden skurwiel się zawieruszył
                    zrobiło zwarcie zasilania do wejścia

śmierdziało cały dzień :)

Skomentuj

Sound Wave, ja to juz cie w życiu do moich klocków nie dopuszcze ;]

Choć muszę przyznać że po którymś tam spocie sam miałem okazje słuchać muzy z monitorków na xw wraz z efektami dymnymi z br :| No ale w pore sie kapłem i uclały.Nawet działają

Skomentuj

u mnie ostatnio poszedl radmor 5412 :P ogulnie przekaznik na wzmaczniaczu sie wlacza ale nie chodzi tuner i nic sie nie swieci :P

Skomentuj

cicho dzisiaj katuje N-mosfeta na 2 ohmach - wczoraj katowałem go przez 4 godziny sinusoidą na 1000Hz i obciązeniu 4 ohmy trafo 2x28V przy 4 ohmach daje +-150-160W przy 10%THD (na oko:P sinusoida na oscyloskopie lekko przycieta) i 140 przy idealnym sinusie.

Skomentuj

2 wysokotonowca STX ;]

Skomentuj

hmm, ja dołoże nastempną żecz... Wzmacniacz Pioniera(model DC-200Z) około 60W na kanał !!
                              pierw 1 kanał poszedł z dymem :P po podpienciu paru głośnikow
                              (wzmak byl od 6 do 16ohm) a ja podpinam na nim suba 4ohm
                              drugi kanał poszedł 30maja :Pza duzo mocy mu dałem i przy wlanczonym winampie, włączyłem foobara jakos mi sie tak klikło i pfffff wsysło dzwięk jeszcze moze cos poprawie, moze sie uda odzyskać :P
                              nie mam akurat aparatu ale dodam fotki poźniej :P

Skomentuj

ja spalilem Athlona XP 2000, GDWK 9/80/1 3szt. tak po 5 razy(tak dokladnie po ok 5 razy te same glosniki na tych samych cewkach), no i dawno temu spalilismy sporo rzeczy na modelarni no i 3 kostki tda 1554 i jedna 1557 ...wiecej rzeczy niespalilem za wszystko serdecznie zaluje...i obiecuje poprawe...

ale co dopiero moj brat-kretyn spalil....

Skomentuj

to ja tez sie pochwale moimi wyczynami :P
                                  w mostku TDA irka wlutowałem odwrotnie mostek prostowniczy, poszły oba kondy 10000uF i dwa TDA

Skomentuj

A ja spaliłem wiele rzeczy, zrobie liste to napisze ale ostatnio spaliłem wzmaka irka (nieźle sie zakopciło), ale najbardziej byłem "dumny" za spalonego CB Alan Harry + reduktor napięcia :) co najgorsze nie zrobiłem tego celowo ale przez przypadek podczas wyłanczania hebla w samochodzie (leciwy ciężarowy) :/ dziwna sprawa. Naszczęście dzięki moim wspaniałym umiejętnością już wszytsko działa :)

[ Dodano: 2006-05-31, 13:14 ]
                                    Ja nie wiem jak można spalić TDA, już nie raz zwierałem wyjście do masy, do radiatora i tylko iskry szły, a nic sie nie działo :). Spaliłem nim już 3 głośniki jakies stare i nic mu nie jest - a powinno chyba, bo zasilam go +-37V co na 4 Ω daje jakies 90W niby. Katowałem go po pare godzin na maksa na STX 27-10-4-SS i nic, radiator ciepły-da sie rękę utrzymać (tylko profil waży kilo :) taki od tyrystora od spawarki). Złoże mostek to zobaczymy jak sobie radzi ...

Skomentuj

Ostatnio udało mi się efektywnie spalić N-Mosfet Irka :) najpierw wysadziło jakiś kondesnator a potem efektownie zapłonęły jego resztki hehe.

Skomentuj

u mnie (we wzm Irka) przebity tranzystor spalił rezystor z zabezpieczenia aż mi płytke wypaliło na drugą strone a płomień miał ze 10 cm, wcześniej tak tylko na pracowni z nudów rezystory paliłem

Skomentuj

Holton 300 W - 2 trany przegrzane najprawdopodobniej,naszczescie nic wiecej niepadlo,wymienilem kilak dn iwczesniej zadrutowany bezp na bezp 6 A w listwie,dzieki bogu,na w170s poszlo 60 vdc,chwilowo.

lutownica,przed chwila jak holtona robilem,jeb iskry i w pizdu poszła.
                                          '
                                          co jeszcze?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X