Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania odnośnie holotna i wzmacniacza drakuli.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dragon nie ktoś tytlko ja będe wiedział w poniedziałek na bank narazie wstepnie koleś powiedział 1kW +-52V za 130zł bajka na toroidy.pl takie jest za 280. Jak wypali to powiem wam oczywiście:)

Skomentuj

czekam z niecierpliwoscia, jak cos to bym odrazu zamowil :)

ps. jakby jeszcze byl taki uprzejmy i podal ci wymiary rdzenia jakie stosuje na jakie moce to by bylo juz pieknie :)

ps.2 popraw ten temat ! :)

Skomentuj

a ja mam pytanie a propo uruchamiania mosfeta. zamowilem plytke z altrona, czesci juz kupilem, i teraz chcialbym sie dowiedziec, czy mam montowac wszystkei czesci i pozniej tylko sie ustawia prad spoczynkowy, czy trzeba to zrobic jakos inaczej. propo prądu spoczynkowego, w jaki sposob moge ustalic, jaka wartosc jest prawidlowa?

Skomentuj

moje 23-120-4SC połączone szeregowo (czyli 8 ohm) wytrzymały 80V :)

gdzieś miałem dokładnie opisane jak odpalić tego holtona jak się niejest pewnym poprawności montarzu. (odpala się go bez tranów końcowych co oszczędza duzych kosztów ewentualnej wpadki :) ) ja zawsze odpalam z jedną parą i napięcie daje +-30V stratuje coś tam gra (kiepawo bo kiepawo ale mozna sprawdzić źe działa )

Skomentuj

Jak już to zamiast jednej pary, nie dawac wogole koncowych, odpalic na małych bezpiecznikach i sprawdzic czy nie ma napiecia stalego na wyjsciu. Jak jest ok to zapinamy wszystkie tranzystory koncowe i odpalamy i regulujemy prad spoczynkowy.

Skomentuj

ja mam takie pytanie: kupilem wszystkie czesci wedlug spisu ktory znajduje sie tu: http://www.elektroda.net/audio/mosfet400w.html, tranzystori IRFP zamowilem w Altronie, plytke takze zamowilem a Altronie, tylko teraz przeszla mnie mysl, czy plytka z Altrona to jest dokladnie taka jak w tym podanym linku? rozwiejcie prosze moje watpliwosci

Skomentuj

Mnie się coś widzi że nie do końca bo na schemacie z linka jest układzik sygnalizacji przesteru a ktoś tu gdzieś pisał że w tej ALTRON-owej wersji go nie ma i jest kilka innych modyfikacji (nie wiem czy nie umberto). Ale schemat który wskazałeś to też wzmak Anthony'ego Holton'a tylko zdajsie troszkę starsza wersja. Jak pogrzebiesz to gdzieś znajdziesz tę nowszą. Pytanie tylko czy jest zgodna w 100% z ALTRON-ową.
                Zastanawiałem się właśnie czy ALTRON razem z płytką nie wysyła schematu bo też jestem zaintereresowany tą konstrukcją i chętnie bym wziął płytki z ALTRON-a.

Skomentuj

Newborn, nie wiem jak z samą płytką ale ja akurat schemat mam od nich.

Skomentuj

umberto, dostałeś go razem ze wzmakami?

Skomentuj

Tak,razem ze wzmakiem.

Skomentuj

jeszce jedno pytanko mam dwie płytki od tda 7294 obie płytki działały ale teraz:

W jednej jak podlącze głosnik to po podłączeniu wzmaka do prądu głosnik zostaje "wessany do srodka" Co jest???

a w drugim cały czas harczy co jest tylko tda do wymiany ???????

Skomentuj

witam
                          ja wkonałem holtona po drbnych modyfikacjiach :) z osobnym zasialniem dla cześci sterującej.mam do niego PCB jak ktoś jest zainteresowany to przesle ne email
                          pozdrawiam
                          Załączone pliki

Skomentuj

Gothye, jeśli to nie kłopot to poprosze elmet@vip.interia.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                              W jednej jak podlącze głosnik to po podłączeniu wzmaka do prądu głosnik zostaje "wessany do srodka" Co jest???
                              Masz stałe napięcie na wyjściu wzmacniacza. Uważaj bo usmażysz głośnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Newborn
                                Zastanawiałem się właśnie czy ALTRON razem z płytką nie wysyła schematu bo też jestem zaintereresowany tą konstrukcją i chętnie bym wziął płytki z ALTRON-a.
                                wysyla, zamawialem kilka PCB i do wszystkich dostalem dokladna dokumentacje

Skomentuj

altron wysyła wszystko idealne a jak cos trzeba to na tel powie:)

Newborn wiem juz go ugotowałem(głosnik)

Skomentuj

Łał .... 1kW trafo na 3 Holtony ??? Albo cośmam z matmą ale 3*400 = 1200, a to tylko moc wyjściowa ...a gdzie straty ?? No ale skoro SW powiedział to SW ma racje ... no comment :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wovo
                                      Łał .... 1kW trafo na 3 Holtony ??? Albo cośmam z matmą ale 3*400 = 1200, a to tylko moc wyjściowa ...a gdzie straty ?? No ale skoro SW powiedział to SW ma racje ... no comment :)
                                      Autorytet SW na tym forum to jedno a drugie to to że uzasadnił bardzo konkretnie (może nie w tym wątku ale temat już był wałkowany tyle razy) że sygnał muzyczny ma moc średnią od szczytowej mniejszą o 6 do 10 dB. Fakt ten oraz pojemności w zasilaczu a także możliwość chwilowego przeciążania trafa sprawiają że zastosowanie trafa o mocy 1:1 z mocą wyjściową wzmaka jest w zupełności wystarczające. Chyba że ktoś buduje wzmacniacz do generatora audio dużej mocy. Ale to zupełnie inna bajka.

Skomentuj

wowo newborn ma reacje SW nie powiedział tylko ale bardzo logicznie to wytłumaczył:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X