Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz reduktora szumu RS Sample preamp - problemy z uruchomieniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie znam projektu i nie mam pcb w ręku, ale tak po kolei spróbuję podpowiedzieć, od końca.

Inne elementy są po prostu inne w sensie inny producent, kolor itp.
    Rezystory - nie jestem pewien, bo trochę się zdjęcia świecą, ale patrząc po kolorach pasków, wartości bez zmian.
    Kondensatory - czerwone są Wimy, niebieskie nie wiem jakie, ale oba rodzaje foliowe - powinny być OK i jedne i drugie.

Kabel od spodu - nie do końca kumam płytkę Reduktora, czy on całą masę prowadzi wylewką, czy jak? Ja bym się spodziewał normalnej linii masy, a wokół najwyżej wylewka ekranująca zapięta do masy gdzieś na początku w jednym punkcie.. W każdym razie ten kabel pewnie stanowi właśnie solidne połączenie masy, bo jeśli ta masa na kondensatorach faktycznie wisi w powietrzu, to nie dziwne że TAZ daje gruby kabel

Białe kondensatory + rezystory na górze - to przy gnieździe wejściowym? To zdaje się filtr wejściowy o którym pisze.

Rezystory przy IC1 to patrząc po schemacie R3 i R6 i pewnie druga strona symetrycznie.

To przecięcie ścieżki przy przekaźniku, to ja nie ogarnę nie mając płytki w rękach :(

Skomentuj

Micwoj bardzo dziękuje za te informacje. Mnie udało się chyba skompletować już wszystkie nowe części ale brakuje mi tych z tego schematu https://diyaudio.pl/i/4620/1f7eb2fe0...1680338533.jpg to są te odpowiedzialne za ten filtr wejściowy, są 4 rezystory i 2 kondensatory te białe. Ale ni hu hu ja nie umiem rozszyfrować jakie to powinny być wartości dla 2 poziomych rezystorów, 2 pionowych oraz 2 białych kondensatorów. A co do tej przeciętej ścieżki myślałem patrzyłem, porównywałem i być może chodzi o to miejsce, ale pewności nie mam.

Last edited by darohimself; 12.12.2024, 15:59.

Skomentuj

Na pewno to nie jest cięta ta ścieżka, miałeś dorobić filtr na wejściu, nie na wyjściu :)

Daj w ogóle oryginalny schemat, będzie trochę łatwiej. Bo na symulacjach TAZa nie wiem co oryginał, a co dorabia. W schemacie TAZa na wejściu masz 2 kondy i 3 rezystory, czyli coś już jest na płytce.
        Ten filtr to tak:
        1. od masy do wejścia masz 100k (to ustawia minimalną impedancje wejściową), możesz go przylutować np. do nóżek gniazda od spodu dla obu kanałów.
        2. tniesz ścieżkę sygnałową i zamiast ścieżki dajesz w szereg 3,3u (czyli odcięcie dc) i 1,5kR
        3. za rezystorem i kondensatorem między masą a sygnałem masz 100kR i 1nF (czyli odcięcie wysokich częstotliwości)

i dalej juz leci to na pierwszego opampa.

Generalnie możesz to sobie w głowie przybliżyć tak, że kondensator przepuszcza wysokie częstotliwości a blokuje niskie (oczywiście wysokość blokowania zależy od jego wartości i rezystancji dookoła). Więc jeśli jest w szeregu, to po prostu nie przepuszcza niskich (w przypadku tego 3,3uF ustawiony jest bardzo nisko żeby blokował prąd stały - pewnie pojedyncze Hz bez wpływu na resztę pasma), a jeśli równolegle, to wysokie które przepuszcza zwiera do masy (pewnie jest ustawiony na setki kHz żeby jakichś wzbudzeń nie przepuszczać), a nie zwiera niskich, bo dla nich stanowi zawadę.

Tak samo zresztą w zwrotnicach głośnikowych to działa.

Skomentuj

Cała dokumentacja jest dostępna pod tym linkiem https://lampyelektronowe.pl/karty_ka...kumentacja.pdf więc może to ułatwi nieco sprawę. Szkoda że taza nie ma to człowiek by się dowiedział co autor miał na myśli. :) Ale i tak bardzo mnie zastanawia że niektórzy to złożyli i działa bez żadnych problemów ani nic takiego. Inni znów mają jakąś masę nieprawidłowości i trochę nie kumam z czego to się bierze. A co do tej ciętej ścieżki to tutaj chodziło o tą ostatnią którą wspomina w swoim poście, bo dwie wcześniejsze to wiem że są zaraz pod przekaźnikiem nad potencjometrem głośności, a tamta ostatnia bodajże pod przekaźnikiem przy wyjściu. A ten cały pajączek na spodzie płytki jest przy wejściu właśnie.
          Last edited by darohimself; 13.12.2024, 12:16.

Skomentuj

Jeśli dobrze myślę, czyli sygnał z opampa wchodzi tam gdzie zaznaczyłem, to ze środkowych pinów przekaźnika trzeba odciąć masę. Jeśli ta ścieżka jest odizolowana od tej wylewki. Jeśli jest połączona z wylewką, to jakoś trzeba odizolować środkowe nogi od masy. Obdrapać dookoła, czy co..

Ale tak szczerze to nie wiem czemu TAZ tak zrobił. Nie widzę w tym nic złego że wejście do następnego urządzenia jest zwarte do masy. Wg mnie to dobry pomysł. No chyba, że tam jeszcze jakieś inne czynniki wchodzą w rachubę o których nie wiem. Ja bym tego akurat nie ruszał.

Jeśli odetniesz tam gdzie zaznaczyłeś, to odetniesz całkiem wyście :)

Skomentuj

Jak chodzi o zworkę do masy od kondensatorów C13/C14/C15/C16, zerknijcie na schemat. Tam brakuje połączenia do masy. Cały ten zestaw kondensatorów jest połączony między V+ a V- a tak być nie powinno.
              Zwarcie wejścia wzmacniacza do masy jest ok pod warunkiem, że nie powoduje głośnego stuku podczas procesu przełączania. To trzeba samemu przetestować w swoim systemie. Jeśli byłby z tym problem można przeciąć ścieżki od przekaźnika K3 od nóżki nr 6 i 11.

Ciekawe czy RS kiedyś wyda wersję poprawioną, a może jednak ignorancja/arogancja nie pozwala...?
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

taz widzę że się pojawiłeś, czy mógłbyś zerknąć na mój pierwszy post gdzie pytałem o przecięcie dwóch ścieżek przy r8 i r9? Zaznaczyłem to na zdjęciu być mieć pewność że dobrze myślę.

Skomentuj

darohimself dobrze zaznaczyłeś.
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                    Jak chodzi o zworkę do masy od kondensatorów C13/C14/C15/C16, zerknijcie na schemat. Tam brakuje połączenia do masy. Cały ten zestaw kondensatorów jest połączony między V+ a V- a tak być nie powinno.
                    Prosty błąd, nie połączył w schemacie, wrzucił na płytkę i olał weryfikację wzrokową. Przecież to już w schemacie rzuca się na wzrok na co najmniej pół życia, ale obawiam się, że nawet "ki-cad" by to wyłapał, choć nie sprawdziłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta

Prosty błąd, nie połączył w schemacie, wrzucił na płytkę i olał weryfikację wzrokową. Przecież to już w schemacie rzuca się na wzrok na co najmniej pół życia, ale obawiam się, że nawet "ki-cad" by to wyłapał, choć nie sprawdziłem.
                      Projekt rysowany w eaglu, który również wyrzuci błąd o ile potrafi się go obsługiwać.
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

@taz Udało mi się wreszcie złożyć wszystko w całość, wprowadzająć zmiany których dokonałeś i bardzo spoko to gra. Jednakże mam jeden problem. Ewidentnie tryb loudness wycina bardzo mocno średnie tony. I teraz pytanie czy ja coś popierniczyłem czy u Ciebie też tak było?

Skomentuj

Dorzucam jeszcze zdjęcie płytek. Tak wiem od spodu jest na smarkane, będzie poprawione chociaż trochę.

Skomentuj

Jakby kogoś interesowało jak wyszedł całościowo ten przedwzmacniacz to poniżej fotka (niestety telefon strasznie mi rozmywa podświetlane napisy bo w rzeczywistości są one brzytwa), w środku spagetti ale to jest już do poprawy na kiedyś tam. Jeszcze tylko ten loudness muszę nieco zmienić bo za bardzo wycina środek, gdzie idealnie byłoby gdyby ładnie podbiją bassy i soprany. Idealny loudness jaki słyszałem to jest w starym przedwzmacniaczu sony tae-20 falcon.
                            Last edited by darohimself; 20.01.2025, 14:30.

Skomentuj

Czaruję...
                            X